Arama çalışmaları 2.5 gündür aralıksız sürmesine rağmen henüz akıbeti bilinmeyen Malezya Havayolları'na ait kayıp yolcu uçağının yeriyle ilgili her türlü 'iddia' ve 'bulgu' değerlendirilmeye devam ediyor. Kuala Lumpur- Pekin seferini yaparken Güney Çin Denizi üzerinde radardan çıkan uçağın enkazına ait olduğu düşünülen parçaların fotoğrafları dün Çin ve Vietnam Ordusu'nu bölgeye doğru harekete geçirdi. Bu fotoğrafları Çin'de yaygın olarak kullanılan sosyal paylaşım sitesi Veimo üyesi bir kişi paylaştı. Fotoğraf dün sabah Malezya Havayolları'nın Pekin-Kuala Lumpur seferi yapan bir başka uçaktaki Çinli yolcu tarafından çekilmiş. Fotoğrafın sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılarak bir anda yayılması üzerine bir helikopter ve bir donanma gemisi önceki gün yağ tabakalarının bulunduğu bölgeye arama için gönderildi. Çin medyası ise Vietnamlı yetkililerin uçağın enkazı olduğunu düşündükleri kuyruk parçaları ve kabin kapısını buldukları iddiasını duyurdu.
ZORLA GERİ DÖNÜŞ MÜ?
Öte yandan önceki gün uçaktaki yolculardan ikisinde çalıntı pasaport çıkmasıyla doğan 'Uçak düşürüldü mü' şüphesi üzerine yapılan soruşturmada uçaktaki iki kişinin daha pasaportlarının çalıntı olduğu iddiası gündeme geldi. Ancak henüz iki pasaportun daha sahte olduğu iddiası doğrulanmadı. Uçağın radardan kaybolduğu anla ilgili, aralarında ABD'lilerin de bulunduğu uluslararası ekibin yaptığı değerlendirmede ise ilginç iddialar ortaya atıldı. Uçağın radardan çıkmadan hemen önce Kuala Lumpur'a geri dönüş manevrası yaptığı belirlendi. "Zorla geri mi döndürüldü" şüphesi yaratan bu iddia Malezya Hava Kuvvetleri tarafından doğrulandı. Ancak radardan çıkış nedeniyle ilgili belirsizliğin hala ortada duruyor.
KİLİT, KAYIP 5 DAKİKA
Fransa'nın saygın veteran pilotlarından Gerard Feldzer ülkesi basınına yaptığı değerlendirmede uçağın motoru dursa bile radardan çıkma ve düşüş sürecinin en az 5 dakika süreceği dolayısıyla düşüş nedeninin bir patlama, füzeyle vurulma veya ani bir meteorolojik durumun uçağı etkilemesi olabileceğini söyledi.
YARDIMCI PİLOTUN SESİ
Uçaktan acil durum sinyali alınmaması da radardan nasıl çıktığı konusunda kafaları daha da karıştırıyor. Bölgede kaza saatinde sefer yapan bir pilot, telsizine yardımcı pilota ait olduğunu düşündüğü bir mırıldanma sesi geldiğini iddia etti. Ancak resmi yetkililer hiçbir acil durum çağrısı almadıklarını söylüyor.
İŞTE O PASAPORTUN SAHİBİ İTALYAN
Uçağa çalıntı pasaportla binildiğinin ortaya çıkmasından sonra İnterpol devreye girdi. İnterpol'ün İtalyan ve Avusturya pasaportlarını kullanan kişilerin biletlerini aynı zamanda satın aldıkları ve Pekin'den Avrupa'ya gidecek bir uçakta yer ayırttıkları bilgisine ulaştı. Öte yandan biri İtalya biri Avusturya'ya ait olduğu açıklanan iki çalıntı pasaporttan birinin asıl sahibi 27 yaşındaki Luigi Maraldi dün tatilde olduğu Tayland'da ordu yetkilileriyle bir aya gelerek basına şu an kullandığı pasaportu gösterdi. Bu arada yolculardan 20'sinin Teksas merkezli bir teknoloji firmasında görevli 12'si Çinli, 8'i Malezyalı olan çalışanlar olduğu öğrenildi. Uçaktaki bir ABD'linin de IBM firmasında teknisyen olduğu belirtildi.
DREAMLİNER'A İKİNCİ ŞOK: ACİL İNİŞ YAPTI
BoeIng firmasının 777-200 tipi modeli uçağın kaybolduğu gün firmanın son teknoloji modeli Boeing 787 Dreamliner'ın üretim tesislerinden "Montajı yapılan 40 uçağın kanatlarında çatlaklara rastlandı" haberi gelmişti. Daha önce de hidrolik birtakım sorunlar yaşanan Dreamliner'lardan kullanımda olan Japon Havayolları'na ait bir uçak Tokyo-San Fransisco seferi yaparken teknik bir arıza nedeniyle Honolulu'ya acil iniş yaptı.