Kesilmeden, Kanamadan Kalp Kapakları Değişti

Şifa Üniversitesi Bornova Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 75 ve 78 yaşındaki iki hastanın kalp aort kapağı, tıp dünyasında yeni geliştirilen TAVI yöntemi ile açık ameliyat yapılmadan değiştirildi.

Şifa Üniversitesi Bornova Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 75 ve 78 yaşındaki iki hastanın kalp aort kapağı, tıp dünyasında yeni geliştirilen TAVI yöntemi ile açık ameliyat yapılmadan değiştirildi.

Açık kalp ameliyatı yapılması riskli bulunan iki hastanın aort kalp kapağı TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation-Kateter Yöntemi ile Aort Kapak Takılması) yöntemi ile değiştirildi. Şifa Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Talat Tavlı başkanlığında; Yrd. Doç. Dr. Ahmet Taştan, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Zungur, Yrd. Doç. Dr. İhsan Sami Uyar, Yrd. Doç. Dr. A. Fevzi Abacılar ve Uzman Dr. İlker Gül’den oluşan ekip, 75 yaşındaki Ayşe Koçan ile 78 yaşındaki Beşir Çalışır’ın aort kalp kapaklarını TAVI yöntemiyle değiştirerek önemli bir başarıya imza attı. Romatizmal ve akciğer hastalıklarına bağlı olarak kalp aort kapağı daralan hastaların hayatlarının ciddi boyutlarda tehlikeye girdiğini belirten Prof. Dr. Talat Tavlı, uyguladıkları yöntemi ile ilgili şu bilgileri verdi: "Son yıllarda kalp - damar hastalıklarının tedavisinde heyecan verici yenilikler oldu. Bu yeniliklerin en önemlisi de aort kapağının ameliyatsız değiştirilmesine olanak tanıyan TAVI yöntemidir. Bu yöntemi, sağlık durumu ciddi olan hastalarımıza uyguluyoruz. Bu yöntemle son 50 yıldır uygulanan açık kalp ameliyatı yerine hastalar; kalpleri açılmadan, anjiyo yapılır gibi kasıktan girilerek tedavi olma şansına kavuşuyor. Lokal anestezi ile yapılan bu işlemde hiçbir yer kesilmiyor, dikiş atılmıyor. Böylece hiçbir kanama da olmuyor. Burada yaptığımız işlemin hemen ardından da hastalarımızın nefes alması rahatladı. Kalp yetmezliği semptomları geriledi. Daha sonra da her iki hastamızı da sağlıklı bir şekilde taburcu ettik."

"AMELİYAT OLAMAYAN HASTALARA UMUT OLDU

Yöntemin Türkiye'de çok az merkezde uygulandığını anlatan Prof. Dr. Tavlı, "Günümüzde bu teknik aort stenozu hastası olup ameliyat olamayan, kaderine terk edilen hastalar için çok iyi bir seçenektir. Bu yöntemle hiç kesi yapılmaması nedeniyle iyileşme süresi kısalıyor. Kalp durdurulmadığı için kalp akciğer makinesinin olumsuz etkilerine maruz kalınmıyor. Özellikle solunum ve böbrek yetersizliği bulunan ve daha önce kalp ameliyatı geçiren hastaların riskleri azalıyor." dedi.

Şifa Üniversitesi olarak tıp alanındaki yenilikleri yakından izleyerek avantajlarını hastalara uygulamaktan büyük memnuniyet duyduklarını da belirten Prof. Dr. Tavlı, yeni teknolojileri kullanma konusunda her türlü imkanı sağlayan Rektör Prof. Dr. Yusuf Erdoğan, Sağlık Grup Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ateş ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz ve emeği geçenlere teşekkür etti.

TAVI NEDİR?
Kısaca TAVI olarak bilinen Transcatheter Aortic Valve Implantation yöntemi hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Tavlı, "TAVI, aslında açık kalp ameliyatı yapılmadan, kateter yöntemi kullanılarak kalbe aort kapağı takılması işlemini ifade ediyor. İşlem anjiyografi yapar gibi kasık bölgesindeki damar içerisinden uygulanıyor. Bu işlem sırasında takılan, halen tüm dünyada ve ülkemizde kapak değişim ameliyatlarında kullanılan biyolojik kalp kapakları; TAVI yönteminde bir stent kılıf içerisine yerleştiriliyor ve stent açıldığında kapak takılan bölgeye sıkıca tutunup yerleştiriliyor." dedi.

TAVI yöntemi öncelikle, kapak takılması için açık ameliyatı kaldıramayacak kadar yüksek riskli olan hastalar için öneriliyor. Bunun dışında açık ameliyat için herhangi bir engeli olan hastalarda da bu yöntem uygulanabiliyor. Bu konuda özellikle çok yaşlı, akciğer, karaciğer veya böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalar ya da daha önceden başka açık kalp ameliyatı geçirmiş olan hastalar, açık ameliyat için yüksek riskli olarak kabul ediliyor.
CİHAN