Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç Türkiye'nin sporda tesisleşme çalışmalarında büyük aşama kaydettiğini belirtti. Kılıç, bu başarıların Türkiye'nin sahip olduğu ekonomik istikrarın bir yansıması olduğunu söyledi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Başkanlığı'na seçilen Mahmut Arslan ile bir önceki meclis başkanı Faik Burakgazi arasında devir teslim töreni düzenlendi. Mersin'deki bir otelde gerçekleşen devir teslim törenine katılan Bakan Kılıç buradaki konuşmasında 17. Akdeniz Oyunları'nın Mersin'e 4 yıl gecikmeyle verildiğini söyledi. Oyunların 6 yılda yapılmasıyla herşeyin sıradan olacağına dikkat çeken Kılıç, şöyle konuştu:
"18 ayda bütün işleri bitirince herşey sıra dışı olarak görüldü. Bakanlık görevini aldıktan sonra üst üste 3 gece Samsun'da kalamadım. Ama Mersin'de kaldım. Ayın 30'una kadar burada olacağız. İşlerimizi buradan yönetiyoruz. Hergün klasörlerle evraklar geliyor. Bakanlığı son 1 aydır Mersin'den yönetiyoruz."
Türkiye genelinde sıra dışı projelerin de devam ettiğini anlatan Bakan Kılıç, "Ülke genelinde 24 tane stadyum inşaatı var. 172 tane spor salonu, 42 olimpik yarı olimpik yüzme havuzu, 15 atletizm stadı, 155 spor salonlu gençlik merkezi, 250 soyunma odaları olan sentetik çimli futbol sahalarını inşa ediyoruz." diyerek şöyle devam etti:
"İstanbul'un Asya ve Avrupa yakalarına yapılacak 2 tesisle birlikte toplam 720 parça tesis inşa ediyoruz. Yine ülkemizde 184 tane yüksek öğretim öğrenci yurdu inşaatı var. Mersin'deki oyunlar köyünü bitirdik. Spor tesislerimizin yaklaşık yapım maliyeti 4 buçuk milyar lira. Yurtların toplam maliyeti ise 2 buçuk milyar lira."
Türkiye olarak büyük hamleler yaptıklarını vurgulayan Bakan Kılıç, bu başarıların da Türkiye'nin sahip olduğu ekonomik istikrarın yansımaları olduğunu kaydetti. Akdeniz Oyunları için Mersin'deki yeni yatırımların maliyetinin ise 430 milyon lira olduğunu hatırlatan Kılıç, şunları söyledi:
"Mevcut tesislerin restorasyonu için 70 milyon TL harcadık. Otel ulaşım, gıda, güvenlik ve diğer giderler için de 300 milyon TL ayrıldı. Tüm bunların tamamı 800 milyon TL. Mersin'e kazandırılan tesislerin tamamı olimpik kriterlerdeki tesisler. Mersin Stadyumu 300 iş gününde tamamlandı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı hayranlığını ifade etti. Bir başka üye de bunun için 'Bir Türk Mucizesi' dedi.
Buna benzer binlerce cümle duyduk. Dünya Atıcılık Federasyonu Başkanı da Erdemli Atıcılık Tesisi'nin dünyanın bir numaralı tesisi olduğunu söyledi. Dünyanın en iyilerini Mersin'e kazandırdık. Mersin'i Türkiye'nin sayılı spor kentlerinden birisi haline getirdik. Mersin İdman Yurdu, artık maçlarını 25 bin seyirci kapasiteli Mersin Stadyumu'nda oynayacak."
Bakan Kılıç, stadyumda çimlerin 1 Temmuz tarihinden itibaren serileceği bilgisini de verirken, Mersin'in cumhuriyet dönemi tarihini oyunlar öncesi ve sonrası olarak ikiye ayırmak gerektiğine vurgu yaptı. Bakan Kılıç, tesisler korunursa da Mersin için yepyeni bir milat olacağını iddia etti.
Yapılan yatırımlarla Mersin'in bir spor kenti kimliğini kazandığını yineleyen Bakan Kılıç, "Bu etiket artık Mersin'in. Mersin'e olimpiyatlara sporcu hazırlama merkezi unvanını kazandırdık. Tesisleri yönetecek yöneticileri aramaya ve atamaya başladık. Çünkü tesislerin her biri adeta fabrika niteliğinde." diye konuştu.
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise Akdeniz Oyunları'nın Mersin için büyük bir önem taşıdığına vurgu yaptı. Konuşmaların ardından geçmiş dönemlerde MTSO meclis başkanlığı yapmış kişilere plaket verildi. Akdeniz Oyunları’na yaptıkları katkı nedeniyle Bakan Kılıç ile Vali Hasan Basri Güzeloğlu'na MTSO Meclis Başkanı Mahmut Arslan tarafından plaket takdim edildi.
CİHAN