KİRA BORCU NE ZAMAN ÖDENİR?
Kira borcunu ödenme zamanı, örf ve adet ve yasaya göre belirlenir. Gerçekten gerek adi kirada, gerek hâsılat kirasında, kiracı kira borcunu sözleşmede öngörülen tarihte örneğin “her ayın ilk haftasında” sözleşmede bu konuda bir açıklık yoksa yerel örf ve âdete göre belli zamanda ödemekle yükümlüdür. Eğer örf ve âdete göre ödenme zamanı belirleniyorsa; BK. 257/2 ve 281/2’ deki sürelerin sonunda yani, altı aylık ve daha fazla süreli adi kiralarda altı ayın sonunda; daha az süreli adi kiralarda her ayın sonunda ve her iki halde de en geç kira süresinin sonunda kira borcunun ödenmesi gerekir.
Kira sözleşmesinde uygulamada çok kez görüldüğü gibi, kira borcunun her ay peşin ödeneceği öngörülmüşse; kiracının en geç ayın üçüncü günü akşamına kadar kira borcunu ödemesi gerekir. Bu ilkenin yasal bir dayanağı yoktur. Ancak, Yargıtay öteden beri kökleşmiş içtihatları ile böyle bir uygulama yaratmıştır. Kira sözleşmesinde aylık kira parasının peşin ödeneceğinin öngörülmemiş olması halinde, kiranın işlendikten sonra ödeneceği kabul edilmiş sayılır.
Kira sözleşmesinde kira borcunun ödenme zamanı hakkında konulan koşula kiracı uymaz ve burada belirtilen tarih dışında ödemede bulunur; kiralayan da bu ödemeleri kabul ederse, kira sözleşmesinin bu bölümü taraflarca değiştirilmiş sayılır mı? Yargıtay Hukuk Genel Kurulu doktrinde eleştirilere neden olan bir kararında kira parasının sürekli bir şekilde ödenmesine karşı, kiralayanın hiç ses çıkarmamasının, akdin kiranın ödenmesine ilişkin hükmünün taraflarca değiştirilmiş olduğu anlamına geleceğini belirtmişken; daha sonra ki bir kararında kiralayanın bu konuda uysallık göstermiş olması, kiracıya sözleşmeye aykırı şekilde ödemede bulunma hakkını vermez!.
Makbuzlar, kiracının belirsiz süreler içinde ödemeler yaptığını göstermektedir. Eğer bu ödemeler belirli süreler içinde yapılmış olsaydı, ancak o zaman akdin, kira ödeme zamanına ait hükmünün zımni olarak değiştirilmiş bulunması söz konusu edilebilirdi denilmiştir. Bkz; Ankara Barosu Dergisi, Kış 2009.