KİRA BORCU NEREDE VE NASIL ÖDENİR?

Av. Mustafa ÇOBAN

KİRA BORCU NEREDE VE NASIL ÖDENİR?

Kira borcunun sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa, kiralayanın ikametgâhında ödenmesi gerekir. Çünkü bu borç BK.Mad. 73/1 uyarınca götürülecek borçlardandır. Kira borcu PTT ile gönderilecekse, gönderme gideri kiracıya ait olmak üzere konutta ödemeli olarak kiralayana gönderilmesi gerekir. Kiracı konutta ödemeli olarak kira borcunu göndermekle, bu para kiralayan tarafından kabul edilmeyerek alınmasa dahi temerrütten kurtulur. Kiracının temerrütten kurtulması için, ayrıca BK.91 maddesi uyarınca tevdi yeri tayin ettirip kira borcunu oraya yatırması gerekli değildir. Bu işlem, kiracının kira borcundan kurtulması yani kira borcunu ödemiş sayılması için zorunludur!.

Adi potsa havalesi ile veya banka havalesiyle gönderilen kira borcunu, kiralayan postaneye gidip almak zorunda değildir. Bu nedenle, kiracı kira borcunu bu şekilde göndererek temerrütten kurtulamaz. Ancak, kira borcunun adi posta havalesiyle veya banka havalesiyle gönderilerek ödenmesi konusunda, taraflar arasında oluşmuş bir teamül varsa; kiracı kira borcunu bu şekilde gönderebilir. Kiracının konutta ödemeli olarak gönderdiği ya da bankaya yatırdığı parayı, kiralayan kötü niyetle almazsa kiracı temerrütten kurtulur ve kiralayan BK 90. Maddesi gereğince temerrüde düşer. Bu durumda, kiracı tevdi yeri tayin ettirip kira borcunu buraya yatırırsa, kira borcundan kurtulur. Eğer kiracı tevdi yeri tayin ettirip kira borcunu yatırmazsa, borçluluk durumu devam eder.

Kiralayan, kiracının konutta ödemeli olarak gönderdiği kira parasını almaz. Daha sonra kiracının tevdi yerine kira borcunu yatırmadığını tespit ederek kiracıya örnek 13 ihtarlı ödeme emri gönderirse, kiracının ödeme süresi içinde kira borcunu icra dairesine, kendisine veya tevdi yerine yatırmaması üzerine icra mahkemesine başvurup tahliyeye karar verilmesini isteyemez; sadece kiracı ödeme emrine itiraz etmemişse kira alacağını alınmasını (haciz yapılmasını) İcra Dairesi’nden veya (kiracı ödeme emrine itiraz etmişse) itirazın kaldırılmasını İcra Mahkemesi’nden isteyebilir. bkz;Ankara Barosu Dergisi,Kış 2009.