Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde görev yapan davul-zurna ekibinde üç kuşak bir arada çalıyor. Yağlı güreşlerin olimpiyatı sayılan Kırkpınar'da farklı boylarda yüzlerce pehlivan mücadele ediyor.
Kırkpınar Yağlı Güreşleri bir bütünden oluşuyor. Bütünün en önemli parçalarından birisi de davul zurna ekibi. Sayıları yıllara görev farklılık gösteren ekipte, bu yıl şefle birlikte 46 kişi görev yapacak.
Yüzyıllardan beri devam eden yağlı güreşlerin tamamlayıcısı davul-zurnacılarda meslek babadan oğula geçiyor. Büyüklerinden mesleğin inceliklerini öğrenen genç çalgıcılar kendilerini kanıtladıktan sonra er meydanına alınıyor. Yıllar içerisinde deneyim kazanan davul-zurnacılar, zaman içerisinde yaşı ilerleyen büyüklerinin yerini alarak bu geleneği devam ettiriyor. Yağlı Güreşlerin başlamasıyla birlikte er meydanında yerini alan davulcular, pehlivanların performansına göre tempoyu artırıyor.
Pehlivanlara ve seyircilere güreşin yanında davul-zurna ziyafeti sunan ekipte üç nesil bir arada göreve hazır. Oğlu ve torunu ile birlikte davul zurna çalan Kırkpınar Müzisyenleri Derneği Başkanı ve ekibin şefi olarak görev yapan Fahrettin Zurnacı, her yıl olduğu gibi bu yıl da disiplinli bir şekilde en iyisini yapmaya çalışacaklarını söyledi.
Kardeşleri ve torunlarıyla bir arada çalıştıklarını anlatan Zurnacı, "Bu yıl 46 kişiyiz. Güreşin başladığı yıllardan beri dedemin babası dahi bu işi yapmış, dedemin babası, dedem, babamlar yaptı. Bu işi onlardan sonra biz devam ettiriyoruz. Davul ve zurna performansıyla güreşçilerimizi ve seyircimizi coşturuyoruz. Kırkpınar'ın tamamlayıcı unsuruyoruz. Pehlivanlar olmazsa biz olmayız, biz olmazsak onlar olmaz." dedi.
İkinci kuşak olarak görev yapan Fahrettin Zurnacı'nın oğlu Hayati Zurnacı da Kırkpınar'ın kendi kültür ve geleneği olduğunu belirtti. Zurnacı, "Bu yıl 652.si düzenleniyor. Mutluyuz heyecanlıyız ve coşkuluyuz. Hepimiz birlikte yıllardan beri birlikte çalışıyor, Edirne'mizi tanıtıyoruz." diye konuştu.
Üçüncü kuşak olarak ekipte yer alan Fahrettin Zurnacı'nın torunu Alaattin Zurnacı ise "Şu anda Kıbrıs'ta vatani görevimi yapıyorum. İznimi kullanmak ve Kırkpınar'da görev almak için Edirne'ye geldim. Dedelerimizden, babalarımızdan, amcalarımızdan gördüğümüz mesleği yavaş yavaş ilerletmeye çalışıyoruz. İnşallah uzun yıllar Kırkpınar'da görev almak istiyorum." diye konuştu.
CİHAN