Kırmızı Kitapta değişiklik yok açıklaması

Genelkurmay, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin değiştirileceği iddialarına karşı çıktı!

2010’da yayımlanan belgenin geçirli olduğu vurgulanırken, 35. madde tartışmalarına da atıf yapıldı. TSK’nın görevinin Anayasa ve MGSB’de belirtildiğine dikkat çekildi!

Genelkurmay Başkanlığı, her pazartesi kamuoyunu bilgilendirmeye devam ediyor. Dün yapılan açıklamada, kamuoyunda ‘Kırmızı Kitap’ olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin (MGSB) değişeceği yönünde çıkan haberler ve TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesiyle ilgili tartışmalar üzerine ‘görev tanımı’ açıklaması yapıldı. TSK’nın internet sitesinde yer alan açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin vazifesi; T.C. Anayasası, çeşitli kanunlar, 2010 yılında Başbakanlık tarafından yayımlanan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (MGSB-2010) ve bu belgedeki direktif doğrultusunda hazırlanarak Sayın Başbakan tarafından onaylanan Türkiye’nin Milli Askerî Stratejisi (TÜMAS-2011) dokümanı ile tanımlanmıştır. Bu kapsamda; Türk Silahlı Kuvvetleri; caydırıcılık, güvenlik/harekât ortamının şekillendirilmesi, kriz yönetimi, sınırlı güç kullanımı ve konvansiyonel harp görevlerine ilave olarak, Barışı Destekleme Harekâtı ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu çerçevesinde talep edildiğinde Doğal Afet Yardım Harekâtı ve İç Güvenlik Harekâtı’na da destek sağlamaktadır.” ifadelerine yer verildi.

TSK, valilerin askerî birliklerden yardım istemesini öngören ve kamuoyuna sivil EMASYA olarak yansıyan uygulamayı da doğruladı. Açıklamada, “İl İdaresi Kanunu’na açıklık getirmek amacıyla, Bakanlar Kurulu’nun kararı ile hazırlanan ‘Valilerin 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/d maddesi gereğince; Askeri Birliklerden Yardım İstemesine İlişkin Esaslar’ Protokolü, 18 Nisan 2013 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiştir. Yürürlüğe giren protokol; bir veya birden fazla ilde çıkan veya çıkabilecek ya da bir ilde çıkarak komşu illere sirayet eden veya etmesi muhtemel her türlü toplumsal olay ile terör olaylarında il valilerinin askeri birlik komutanlarından yardım talep etmesi üzerine; askeri birlik komutanlıklarından kuvvet tahsis edilmesi durumunda iller ve kuvvetler arasında işbirliği, koordinasyon, kuvvet kaydırılması ile emir komuta ilişkilerini kapsamaktadır.” denildi.