İzmir’de şehiriçi trafiği önemli ölçüde rahatlatması öngörülen Konak Tünelleri, dokuz ayda 990 metreye ulaştı. Bin 650 metre çift gidiş gelişli yapılacak tünellerin inşaatı Eylül 2012'de başladı. Tünellerden birisi 420, diğeri 570 metre delindi. Ayda 50 metre ilerleyen tünellerin 2014 yılına yetişmesi hedeflenirken Konak Arkeoloji Müzesi önünde yer alan Bahribaba Parkı’ndan da başlayacak kısmın sit kuruluna takılması ise planları sekteye uğrattı.
Çalışmalar hakkında bilgi veren Proje Müdürü İsmet Durnabaş, normalde çif taraflı yapılacağını ancak Konak'tan başlanamadığını söyledi. Anıtlar Koruma Bölge Kurulu’nun, Bahribaba ve müze bölgesini 2. ve 3. derece sit ilan etmesinden dolayı çalışma yapılamadığını aktaran Durnabaş, "Bu bölgede şu anda Karayolları'ndan temin edilen personel vasıtasıyla Müze Müdürlüğü ve kazı başkanlığı gözetiminde arkeolojik sondaj çalışmaları yapıyor. Bin 674 metre olan, toplam iki şerit ve iki tüpten oluşan tünellerin çıkışındaki trafiği Buca ve havalimanına yönlendirmek için 200 metre çapında döner kavşak yapıyoruz. 28 ayaktan 24’ünü tamamladık, bu yıl içinde bitirerek trafiğe açmayı planlıyoruz. Hedefimiz her ay 50 metre ilerlemekti ancak Konak tarafından da ilerleseydik işler daha hızlı gidecekti." dedi.
Tünel inşaatında 24 saat sistemine göre üç vardiya ekibinde toplam 250 kişi çalışıyor. Proje tamamlandığında 320 bin kamyon toprak çıkacak. Azami derinlik 103, asgari derinlikse Konak’ta 20 metreye kadar inecek. Yeşildere Köprülü Kavşağı'na 28 viyadük yapılacak, bunlardan 24 tanesi tamamlandı. Kavşak bu yıl hizmete açılacak. Bin 650 metrelik tünellerin devreye girmesiyle Konak-Yeşildere arası yolculuk 5 dakikaya düşecek. İzmir’in batı yönünden sahil yolunu kullanarak Bornova, Buca, Gaziemir, Karşıyaka, Çiğli, Kemalpaşa ve Manisa yönüne gitmek isteyenler, tünel vasıtasıyla şehiriçi trafiğine girmeyecek. Bu sayede ortalama her yıl 35 milyon lira yakıt tasarrufu sağlanacak. CİHAN