Kurbanlık fiyatları ne kadar olacak?

Kurban bayramına sayılı günler kala kurbanlık satan satıcılar ile vatandaşlar arasında kıyasıya pazarlıklar yaşanıyor..

İSTANBUL'DA 5-13 BİN ARASI

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, birçok ilde kurbanlık satış fiyatları belirlendi. İstanbul'da büyükbaş hayvan fiyatları 5 bin liradan 13 bin lira arasında değişiyor.

İstanbul'un değişik yerlerinde kurulan kurban pazarlarında geçen yıla göre fiyatların daha yüksek olduğu göze çarpıyor. Bu yıl Kurban Bayramı için İstanbul'a getirilen kurbanlıklar fiyatları oldukça yüksek bulunuyor. Vatandaşlar fiyatlar karşısında şaşkınken, kurban satıcıları ise fiyatların bayramın ikinci gününe kadar düşürülebileceğini belirtiyor.

FATSALILAR MEMNUN

Ordu'nun Fatsa ilçesinde kurbanlık satıcıları bu yıl hem fiyatlardan hem de satışlardan memnun.
Kurban satıcısı Emre Dirhemsiz, kurbanlık fiyatlarının etin kilosu baz alınarak belirlendiğini söyledi. Kurbanlık fiyatlarının bu yıl kilosunun 25 TL ile 30 TL arasında değiştiğini ifade eden Dirhemsiz, "Yaşça büyük olan hayvanların fiyatları diğer hayvanlara göre daha uygun. Bunun nedeni ise besi dönemini tamamlamış olmalarıdır. Bu yıl ülkemize ithal hayvan girmediği için piyasada yerli mal var. Büyüklerimiz, elimizdeki kurbanlıkların yeteceğini düşündüler. Kurban satışlarımız şu an için iyi gidiyor. Sattığımız kurbanları bayrama kadar çiftliklerimizde beslemeye devam edeceğiz. Bu hizmetten dolayı da vatandaşlarımız çok memnun oluyor' dedi.

Kasapların bu yıl kendi aralarında kurban kesim ücretlerini 200 TL olarak kararlaştırdıklarını belirten Dirhemsiz, 'Bu fiyatların altında kimse kesim yapmayacaktır. Kasaplar kendi aralarında 200 TL ile 250 TL arasında bir rakam kararlaştırdılar' diye konuştu.

KIYASIYA PAZARLIK

Bu yıl ki kurbanlık fiyatları, geçtiğimiz yıllara göre çok fazla değişiklik göstermedi. Türkiye'nin önde gelen hayvan pazarları arasında yer alan Kastamonu Canlı Hayvan Pazarı, Türkiye'nin dört bir köşesinden gelen vatandaşları ağırlıyor.

Türkiye'nin en önemli hayvan pazarları arasında yer alan ve Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Kastamonu Canlı Hayvan Pazarı'nda yoğun bir gün yaşandı. Bir senedir Kurban Bayramı için besledikleri hayvanlarını hayvan pazarına getiren besiciler ile dini görevlerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar arasında kıyasıya pazarlıklar yaşanıyor.

Kurban almak isteyenlerin akın ettiği hayvan pazarında, özellikle büyük baş hayvanlar rağbet görürken, satıcılar ve alıcılar arasında yaşanan sıkı pazarlıkları, çevredeki vatandaşlar tebessümle izliyor. Kastamonu Canlı Hayvan Pazarı'nı dolduran kurbanlıkları yakından inceleyen ve dini vecibelerini yerine getirmek isteyen alıcılar, ince eleyip sık dokuyarak en iyi kurbanlığı alabilmek için çaba gösteriyor. Besici ise, bir yıl boyunca büyük emekler vererek beslediği hayvanını en iyi karla satabilmenin uğraşını veriyor.

KURBANLIK ÇOK, ALICI YOK

Mübarek Kurban Bayramı'nın yaklaşması ile birlikte Kastamonu'da Canlı Hayvan Pazarında hareketlilik arttı. Kurbanlıklarını pazara getiren besiciler, pazar alanını tamamen doldurdu. Kurbanlık hayvan sayısının çok fazla olmasına rağmen alıcı sayısının az olması nedeniyle satışlar is¬tenilen ölçüde olmadı.

Satışların beklenilen düzeyde olmadığım belirten hayvan ye¬tiştiricisi ve Pancar Kooperatifi Başkam Hikmet Çalık, '400 kiloluk kurbanlık hayvanı, 8 bin 700 TL'ye sattım. Biraz ucuza gitti. Kurbanlık hayvanlar, bu yıl geçtiğimiz yıllara nazaran ucuza satılıyor. Şimdiye kadar iki tane kurbanlık hayvan sattım. Kurbanlıklar, geçtiğimiz yıllara göre bu yıl satılıyor. Bir sorun yok şimdilik' dedi.

Çalık, 'Bu yıl, Kastamonu'dan İstanbul'un Avrupa yakasına, Trakya bölgesine çok fazla kurbanlık hayvan sevkiyatı olmadı. Çünkü Trakya bölgesinde masraflarınız artıyor. İstanbul'da yer bulmak sorun, bulduğunuz zamanda yüksek fiyat istiyorlar. Ayrıca hayvanlarınızın sevkiyatında nakliye pahalı oluyor. Bu yüzden tacirler, hayvanlarını satmak için İstanbul yerine yerinde satmayı tercih ediyor. Bu sebeplerden dolayı Kastamonu'dan İstanbul'a kurbanlık hayvan satmaya giden çok fazla kişi olmadı' diye konuştu.

TRAKYA'NIN KURBANLIK İHTİYACI KARŞILANAMADI

İstanbul'un Avrupa yakası ile Trakya bölgesinin kurbanlık ihtiyacının yaklaşık yüzde 50'sinden fazlasını karşılayan Kastamonulu besiciler, çadır fiyatları ve yer kiralarının yüksek olmasından dolayı bu yıl kurbanlık hayvanlarını Kastamonu'da satmayı tercih ettiler.
350 kiloluk bir kurbanlık hayvan için 8,5-9 bin TL civarında bir ücret istediğini belirten Mustafa Duru, 'Kurbanın inşallah güzel geçmesini bekliyoruz. Kastamonu'nun hayvanları daha kaliteli ve daha organik oluyor. Kastamonu yöresinin hayvanları oluyor. Bu yüzden hem lezzetli hem de sağlıklı oluyor. Bu sene kurbanlık fiyatları geçtiğimiz yıllara göre normal. Fakat yem fiyatları yüksek, bu yüzdende hayvanların fiyatları yükseliyor' şeklinde konuştu.

İstanbul'dan Avrupa yakasına ve Trakya bölgesine geçişlerin olmadığını ifade eden Duru, 'Avrupa yakasına geçmek yasak. Çünkü tahlil gerekiyor, tahlil yapılmadan hayvan götürmek sorun oluşturuyor. Ayrıca İstanbul'da çadır fiyatları çok yüksek. 8-10 TL arasında çadır kiralıyoruz. Ayrıca nakliye parası da üzerine biniyor. Bu yüzdende ister istemez maliyeti yükseltiyor. Bunu da satarken hayvanın üzerine yüklemek gerekiyor. İstanbul'a hayvanını getirip satmak istediğinizde çadır fiyatı, nakil parası derken hayvanın maliyetini yükseltiyor. Bu yüzdende bizlerde, artan bu maliyetleri ister istemez vatandaşa yansıyor. Bizde, artan bu maliyetleri hayvanın üzerine koymak zorunda kalıyoruz. Bu seferde vatandaşında alım gücü azalıyor, bu yüzden İstanbul'da kurbanlıklar hem pahalı oluyor hem de yeteri kadar satılmıyor. Bu sebeplerden dolayı İstanbul'a satmaya hayvan götürdüğümüz zaman sorun yaşıyoruz. Bizde, daha çok Anadolu yakasına hayvan götürüp burada satmaya çalışıyoruz' ifadelerini kullandı.

İstanbul'dan Kastamonu'ya kurbanlık hayvan almaya gelen Şükrü Demircioğlu ise, 8 bin 600 TL'ye tosun aldığını belirterek, şunları söyledi: 'İstanbul'un Kasımpaşa ilçesine götüreceğim. İnşallah iyi olur, elimizdeki hayvanlarımız satarız. Biz, bir umut diye İstanbul'a gidiyoruz. 34 tane İstanbul'a kurbanlık hayvan götürüyorum. Kurbanlıkların bu yıl fiyatları yüksek. Sattığınız zaman elinize pek fazla bir kar kalmıyor'
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinden Kastamonu'ya kurbanlık hayvan almaya gelen Muhittin Başoğlu da, şunları kaydetti: 'Kurbanlıkların fiyatları geçtiğimiz yıllara göre bu yıl biraz daha iyi gibi duruyor. Şimdiye kadar aşırı yüksek bir piyasa oluşmadı. Kastamonu'nun hayvanları yerli ve doğal oluyor. Türkiye'nin en kaliteli hayvanları Kastamonu'da oluyor genelde, bizde bu yüzden Kastamonu'ya gelip buradan hayvan alıyoruz'

KURBANLIK FİYATLARI DEĞİŞMEDİ

Kurbanlık hayvan satışlarının daha önceki yıllara oranla çok düşük olduğunu belirten hayvan besicileri, kurbanlıkların bu yıl büyükbaş hayvanlar için 2 bin TL'den başlayıp 10 bin TL'ye kadar alıcı bulduğunu yine, küçük baş hayvanlarda ise fiyatların 300 TL'den 750 TL'ye kadar çıktığını ifade ettiler.

Öte yandan Aksaray'dan Kastamonu'ya kurbanlık hayvan almaya gelen bir besici de, 24 tane kurbanlık aldığını ve bunları satmak için Aksaray'a götürdüğünü söyledi. Ayrıca bir alıcıda, üç tane kurbanlık hayvan aldığını fakat aldıkları kurbanlık hayvanlardan iki tanesinin yaşının küçük olmasından dolayı kurbanlık yerine geçmediğini ifade ederek, 'Dolandırılmadım ama bilmeden aldım. Kurbanlık için almıştım fakat yaşı küçükmüş' dedi.