Kurduğu Kulüple Öğrencilere Hat Sanatını Öğretiyor

Antalya’da hat sanatı tutkunu bir öğretmen önce kulüp kurdu, sonra da kulüp faaliyeti etkinlikleri çerçevesinde öğrencilerine hat sanatını öğretmeye başladı.

Antalya’da hat sanatı tutkunu bir öğretmen önce kulüp kurdu, sonra da kulüp faaliyeti etkinlikleri çerçevesinde öğrencilerine hat sanatını öğretmeye başladı.

Hüsnü hat veya kaligrafi yazı sistemleri ve öğeleri kullanılarak geliştirilen ve daha çok dekoratif amaçla kullanılan bu sanat türüne ilgi her geçen yıl artıyor.
Antalya’nın Finike ilçesinde yaşayan Yusuf Tekin hat sanatı tutkunlarından sadece biri. Öğrencilik yıllarından bu sanata merak salan Tekin hat konusunda ilk profesyonel eğitimi geçen yıl almış. Daha çok Türk hat sanatı yazıtlarıyla uğraşan Tekin’e göre genç nesillere bu sanatı okul yıllarında sevdirmek ve öğretmek gerekiyor. Böylelikle bu sanatın yeni nesillere taşınacağını ifade eden Tekin, hat sanatı ile ilgili hikayesini şöyle anlatıyor: “Hat sanatına merakım çocukluk yıllarında başladı. Camilerin iç bölümlerindeki kaligrafik yazılar çok dikkatimi çekiyordu. Bunları nazıl yazıyorlar diye düşünüyordum. Bu merak benim içimden hiç eksilmedi. Geçen yıl bu sanatı öğrenmeye karar verdim. Böylelikle hat sanatı ustalarını dikkatlice izledim. Yazım tekniklerini gözlemledim. İleride bu işin ustasından hat sanatını tam manasıyla öğrenmeyi hedefime koydum.”

Finike’de Halim Efendi, Hafız Osman, Yeserizade Mustafa İzzet, Sami Efendi, Mustafa Rakım, Şeyh Hamdullah, Hamit Aytaç gibi hat ustaları yetişiyor. Özel Toros Finike Koleji Hat Sanatı Kulübü’nde öğrenciler hattı öğreniyor. Hattı öğrencilerine aşılamayı hedefleyen Yusuf Tekin eğitim sezonu başlar başlamaz hemen kulüp kurmuş. Düşüncesini okul idaresiyle de paylaşan Tekin, okulun sosyal etkinlik çalışmalarına hat kulübünü de ekletmiş. İlçede yapılan sosyal yardımlaşma etkinliklerinde de stand açıp, kalem oynatan Tekin, “Görenler merakla yaklaşıyor yanıma. Dikkatlice izliyorlar ve bana gönülleriden geçenleri yazdırıyorlar. Sonra da bu yazılan eserleri çerçeveletip evin duvarına asıyorlar. Bütün bu gayretlerim hat sanatına ilgi uyandırmak. Bu çerçevede ilk adım olarak çalıştığım okulda kulüp kurduk. Şimdi öğrencilerimize bu sanatı öğretiyoruz. Tabi ki biraz sabır, merak ve bu yönde kabiliyetli olmak gerekiyor. İlgili ve meraklı öğrencilerimize önayak olmaya çalışıyorum. İleride hat ustalarından profesyonel eğitim de alabilirler. Eğer bu sanatı gerçekten sevdirebilirsem buralardan da hat ustaları niye çıkmasın?” diyor.

“Şu an gelecek vaat eden 10 kadar öğrencimiz var. Kulüp faliyetleri çerçevesinde haftanın belirli günlerinde bir araya geliyoruz. Ne tür kalem kullanılır, nasıl tutulur, hangi harflere nasıl şekil verilir. Bu işin püf noktalarını öğretmeye ve bol bol pratik yapmaya çalışıyoruz.” diye belirten Yusuf Tekin, “Bu sanatın değeri gün geçtikçe artıyor. Yeni yeni meraklıları ortaya çıkıyor. Bu meraklılar içerisinde bizim öğrencilerimiz de var. Şu an daha çok kaligrafi (Türk hattı) üzerine çalışıyoruz. Kendim ve öğrencilerim asıl hat sanatını icra etmeyi hedefliyoruz.” diye ekliyor.

Daha çok sergi üzerine çalışma yaptıklarını dile getiren Tekin eser sayısı gereken rakama ulaştığında okul bünyesinde sergi açmayı planladıklarını belirterek öğrencilerde gördüğü yetenekleri ise şöyle ifade ediyor: “Öğrencilerimizin el ve parmak kasları henüz gelişmekte olduğu için onlar hat sanatına meyyaller. Ben onlar için bir kapı araladım. Kendileri azim ve gayretlerini sürdürürlerse benden çok daha iyi hale geleceklerine inanıyorum."

Severek bu kulübe girdiğini dile getiren Almula Karacan, hedefinin ileride hat sanatı ustasından ders almak olduğunu belirtiyor. Karacan, "Öğretmenimiz bizimle güzel ilgileniyor. Hat konusunda bildiklerini bize öğretiyor. Çok zevkli bir iş bu. Severek yapıyoruz. Haftanın belirli günleri bir araya gelerek sınıfta pratik yapıyoruz. Güzel eserler ortaya çıkıyor. Her geçen gün biraz daha ilerletiyoruz." diye belirtiyor. CİHAN