Birleşmiş Milletler’deki (BM) Kuzey Kore Daimi Temsilcisi, Kore Yarımadası’nda gerginliğin kaynağı olarak Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) gösterdi.
New York’taki BM Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenleyen BM’deki Kuzey Kore Daimi Temsilcisi Sin Son Ho, ‘‘Yarım Ada’da istikrarın ve barışın tesisi garanti altına alınmak isteniyorsa Güney Kore’de konuşturulan BM komuta merkezi kapatılmalı’’ diye konuştu.
Basın toplantısında Washington yönetimine yüklenen Büyükelçi, ABD’nin kendilerine karşı düşmanca tutumlarının ‘‘heran yeni bir savaşa yol açabilir’’ diye uyarıda bulundu.
Kuzey Kore’nin ABD’ye sorunların çözümü için üst düzey görüşmelere başlama teklifini yineleyen Daimi Temsilci Sin, 1950-53 yılları arasında yapılan Kore Savaşı sonrasında imzalanan antlaşmanın süresinin dolduğu ve bunun yenilenebileceğini ifade etti. Taraflar arasında antlaşmanın olabilmesi için Güney Kore’deki BM komuta merkezinin kaldırılmasını talep eden Sin, kendilerinin de ‘nükleer silahsız bir dünya’ istediklerini ifade etti. Kuzey Kore Temsilcisi, ‘‘Ancak bölgede nükleer silahlar ve BM komuta merkezi olduğu sürece Kuzey Kore’de kendini nükleer silahla korumaktan vazgeçmeyecek’’ diye konuştu.
Sin, BM komuta merkezini ABD’nin bir araç olarak kullandığını ve asıl amacının ise NATO’nun Asya’dakine benzer çok uluslu askeri güç haline dönüştürmek olduğunu savundu. Sin, ‘‘Güney Kore’deki BM komuta merkezinin Birleşmiş Milletler’in oybirliği ve iradesiyle ilgisi yok’’ diye ifade etti.
Sin basın toplantısında Kore Savaşı’nın bir barış antlaşmasıyla değil ateşkes ile sonlandığını hatırlatarak, ‘‘ABD liderliğindeki BM Komutanlığı tarafından izlenen ağır bir müstahkem sınır bölünmesiyle Kore Yarımadası bırakıldı. Washington ayrıca, sözde Kuzey Kore saldırısına karşı müttefiğini korumak amacıyla da Güney Kore'de 28 bin 500 askerini burada konuşlandırdı’’ dedi.
Pyongyang yönetimi geçtiğimiz pazar Washington’a nükleer silahsızlanma konusunda görüşebilecekleri mesajını vermişti. Kuzey Kore’nin yeni lideri Kim Jong Un, ilk defa ABD yönetimine nükleer silahsızlanma konusunda istekleri olduğu mesajını da verdi. CİHAN