Geçtiğimiz günlerde cari açıkla mücadele için atılacak 3 somut adımı açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bunlardan birinin Ar-Ge merkezlerinin desteklenmesine ilişkin olduğunu bildirmişti.
Bu kapsamda, desteklenmesi uygun görülen Ar-Ge merkezleri için "50 tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli" istihdam etme şartını, yapılacak düzenleme ile sektörel ihtiyaca göre 30'a kadar indirme ve sektörler itibarıyla farklılaştırma yapma konusunda Bakanlar Kuruluna yetki verileceğini belirten Şimşek, bu sayede Ar-Ge merkezi kurulmasının teşvik edilmiş olacağını ve Türkiye'nin bir Ar-Ge üssü haline gelmesine katkı sağlanacağını ifade etmişti..
Bakan Şimşek, söz konusu faaliyetlere desteklerinin süreceğini belirterek, Ar-Ge ve yazılım faaliyetleri yürütenlere bir müjde daha verdi.
"Patent ve ticarileştirme hususlarında ilerleme ihtiyacı devam ediyor"
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Şimşek, küresel ekonomide işletmelerin Ar-Ge ve yenilik yoluyla teknolojik bilgi üretmesinin önemini vurguladı. Şimşek, ürün kalitesi ve standartlar yükseltilerek üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve ekonominin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulmasının da oldukça önemli olduğuna dikkati çekti.
Bu kapsamda, üretim ve ihracatın yüksek katma değerli bir yapıya kavuşması gerektiğinin altını çizen Şimşek, ülkedeki Ar-Ge harcamalarının son 10 yılda önemli oranda arttığını söyledi.
Bakan Mehmet Şimşek, buna karşın patent ve ticarileştirme hususlarında ilerleme ihtiyacının devam ettiğini belirterek, bunu sağlamak için de hükümet olarak çeşitli tedbirler aldıklarını ifade etti.
Ar-Ge ve yazılım geliştirmeyi desteklemek için bir adım daha
Bakanlık olarak, Ar-Ge'ye ve yazılıma büyük önem verdiklerini ve geçtiğimiz günlerde bu faaliyetleri desteklemek için bir adım attıklarını hatırlatan Şimşek, şunları kaydetti:
"Şimdi bir düzenlemeyi daha hayata geçirmek üzereyiz. Bununla cari açığımızı azaltmak, yüksek katma değer oluşturmak için Ar-Ge yapan, yazılım üretenlere bir destek daha vereceğiz. Söz konusu faaliyetler neticesinde ortaya çıkan buluşların satılması, kiralanması, devredilmesi durumlarında KDV alınmayacak. Buradan elde edilen kazançların yarısı ise Kurumlar Vergisi'nden istisna edilecek. Bunun yanı sıra, söz konusu buluşların seri üretime tabi tutularak pazarlanmaları halinde elde edilen kazançların da yüzde 50'si yine aynı istisnaya tabi tutulacak."
"Teknoloji yatırımı daha fazla teşvik edilecek"
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu düzenleme ile Türkiye'de teknoloji yatırımı ve transferi yapılmasının daha fazla teşvik edileceğini, Türkiye'nin katma değer zincirinde daha yukarı seviyelere çıkmasının sağlanacağını söyledi.
Şimşek, "Söz konusu düzenleme ile ayrıca, Türkiye'nin uluslararası rekabetçiliğinin arttırılmasına ve ithalat bağımlılığı yüksek olan, ileri bilgi ve teknoloji gerektiren ürünlerin üretiminin ve ihracatının artırılması ile de cari işlemler dengesine olumlu katkı sağlanmış olacak" diye konuştu.