Mega projeler istikrarı bekliyor

Çoğu ülke ekonomik kriz yüzünden kılını bile kıpırdatamazken, Türkiye yatırımlarda hız kesmiyor...

Tamamlanmakta olan 3. Havalimanı, Akkuyu Nükleer Santralı, 3. Köprü, İzmir-İstanbul Otoyolu, Avrasya Tüneli gibi mega projelerle yeni bir çağın başlangıcına doğru emin adımlarla koşuyoruz.

Fakat söz konusu projelerin aksamadan tamamlanması için 'istikrar' hayati bir önem taşıyor.

Dünyanın en büyük havalimanı

İnşaatı büyük bir hızla devam eden ve 10 milyar 247 milyon euro yatırımla hayata geçirilen İstanbul 3. Havalimanı'nda çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Yıllık 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak projenin temeli 7 Haziran 2014 tarihinde atılmıştı. İstanbul ili Arnavutköy ilçesi Yeniköy, Tayakadın, İmrahor, Bolluca köyleri ile Eyüp ilçesi Akpınar, İhsaniye köylerinin sınırlarında inşaa edilen ve Yap-İşlet- Devret modeliyle ihalesi
gerçekleştirilen havalimanı ihalesinin açık artırmasında 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklifi 22 milyar 152 milyon euro artı KDV ile Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu vermişti. Toplam maliyeti yaklaşık 10 milyar euro olacak havalimanının inşaatı 3 etap olacak. İnşaatın ilk etabı iki yıl içinde tamamlanacak. 3. havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile entegre olacak, Yüksek Hızlı Tren havalimanındaki aktarma istasyonunda sonlanacak.

'Avrasya' ile trafik bitecek

Denizin 106 metre altında inşa edilen Avrasya Tüneli sayesinde Kazlıçeşme-Göztepe arası 100 dk'dan 15 dakikaya inecek. Proje 2016 sonunda tamamlanacak. İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Avrasya, en prestijli projelerden biri olarak öne çıkıyor. Deniz seviyesinin 106 metre altına inşa edilen tünel, boyutları ve inşaat tekniğiyle dünyanın en büyük projelerinden biri olarak öne çıkıyor. 2 katlı yapılacak tünelde bir kat gidiş, bir kat dönüş olacak. Günde 100 bin üzerinde araca hizmet verebilecek. Projenin yüzde 40'ı bitti. Tünelin 2016 sonunda hizmet verecek duruma getirilmesi hedefleniyor. Tünelde 3.340 metrelik kazı çalışmalarının bitmesine 820 metre kaldı.

Boğazın altına 3 katlı tünel

Türkiye'nin merakla beklediği projelerden biri de '3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'. 5 yıl içinde tamamlanarak hizmete açılması beklenen tünelin Avrupa yakasındaki ucu Hasdal'da Anadolu yakasındaki ucu ise Ümraniye-Çamlık'ta olacak. '3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli' projesi adı verilen tünel, üç katlı olacak. Orta kattan metro-raylı sistem, diğer katlardan ise karayolu geçişi yapılacak. 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli, hem metro hattı hem de çift yönlü karayolunu içeren, dünyanın ilk üç katlı tüneli olacak. Proje ile İncirli'den Söğütlüçeşme'ye hızlı metroyla 40 dakikada ulaşılacak; Hasdal Kavşağı'ndan Ümraniye Çamlık Kavşağı'na araçla 14 dakikada geçilecek.

İstanbul-İzmir 3.5 saate iniyor

433 km'lik İstanbul-İzmir Otoyolu tamamlandığında iki şehir arası 8 saatten 3,5 saate, İstanbul Bursa arası 2,5 saatten 1 saate inecek. 384 km otoyol ve 49 km bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 km uzunluğundaki proje Yap-İşlet-Devret Modeli ile gerçekleştiriliyor. İzmit Körfez Geçişi'ni de kapsayan otoyol, güzergah üzerinde Yalova, Bursa Balıkesir Manisa gibi illerin de ekonomik ve sosyal hayatına önemli katkılar sağlayacak. Bu projenin tamamlanmasıyla İstanbul İzmir arası 8 saatten 3,5 saate, İstanbul Bursa arası 2,5 saatten 1 saate inecek.

En uzun asma köprü

Gelibolu-Lapseki arasında yapılacak Çanakkale Boğazı Köprüsü, ana kuleler arası açıklığı 2.023 metreyle dünyanın en uzun açıklığına ve demiryolu geçişine sahip köprüsü olacak. Yan açıklıkları 923 metre, toplam uzunluğu ise 3.869 metre olacak. Toplam uzunluğu 352 km olan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu'nun yapımıyla İstanbul-Tekirdağ arası 18 kilometre, İstanbul-Çanakkale arası 45 kilometre kısalacak.

Kanal İstanbul asrın projesi olacak!

Karadeniz ve Marmara'yı bağlayacak asrın projesi Kanal İstanbul, yeni bir şehir yaratmanın ön büyük meydan okuması olarak dikkat çekiyor. 500 bin yeni nüfusa ev sahipliği yapacak projede en fazla 6 katlı binalar yer alacak. Kanal İstanbul ile 2 yarımada ve bir ada oluşacak. Proje ile boğaz trafiğinin de son bulması hedefleniyor. Kanal İstanbul'dan günde 150-160 geminin geçmesi hedefleniyor. Toplam 10 milyar dolara mal olacak kanal üzerine 6 köprü kurulacak. 4'ü ana karayolu güzergâhı olarak yapılacak. Kanalın uzunluğu 43 km, genişliği 400 metre olacak.

3. Köprü bu yıl açılıyor

Bu yıl içinde tamamlanması beklenen üçüncü köprüde sona yaklaşılıyor. 3. Köprü, 59 metrelik genişliğiyle bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. Yapımına 2013 yılında başlanan 3 milyar dolar maliyetli 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinde köprü kuleleri arasında kedi yolu ve ana kablonun yapımında kullanılacak kılavuz halatı çekilmesi işlemi tamamlandı. Böylece projede iki yaka ilk defa birbirine bağlanmış oldu. 8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritli köprünün deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre olacak. Köprünün toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre. Köprü bu özelliği ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Avrupa yakasında Garipçe köyündeki kulenin yüksekliği 322, Anadolu yakasında Poyraz köy kesimindeki kulenin yüksekliği ise 318 metre. 3. Köprü, ayak yüksekliğiyle de dünyanın en yükseği olacak.

Adım adım nükleere

Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Santral Projesi kapsamında, Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları hızla ilerliyor. Santral devreye girdiğinde 60 yıllık işletme süreci boyunca Türkiye'nin hızla artan elektrik ihtiyacının önemli bir bölümünü tek başına sağlayacak. Bölgede bu mega proje kapsamında 2 kilometrelik alanda toplam 22 milyar dolarlık yatırım yapılması planlanıyor. İnşaatında 10 bin kişiye istihdam sağlanacak Akkuyu Nükleer Santrali aynı zamanda yerli teknolojinin geliştirilmesi için de büyük rol oynayacak. Bunun yanında Sinop Santralı için de imzalar atıldı. Bir nükleer santral da Marmara Bölgesi için düşünülüyor. Üçüncü nükleer santrala yabancıların ilgisi yoğun fakat burada yerli sanayi de önemli ölçüde ön plana çıkacak.

İstanbul-Ankara 75 dakika

Ankara'dan sonra Eskişehir-İstanbul Hattının da hizmete verilmesiyle birlikte ülkemizin en büyük kenti olan İstanbul ile Başkent Ankara arasında yüksek hızlı tren işletmeciliği başlamış oldu. Bugün İstanbul-Ankara arası YHT ile sadece 3.5 saat sürüyor. Fakat hükümet bunu daha da aşağı çekmek için kolları sıvadı. İstanbul-Ankara arasına yeni bir hızlı tren hattı inşa edilmesine yönelik çalışmalar başlatıldı. 'Süper Hızlı Tren' projesiyle birlikte İstanbul-Ankara arasında yolculuk sadece 75 dakika sürecek.