Berlin’de Türkiye ziyareti öncesinde konuşan Merkel, mizah krizine ilişkin geriye dönük baktığında, okunan şiire yönelik 4 Nisan tarihinde sarf ettiği “Kasten yaralayıcı” sözünden pişman olduğunu açıkladı.
Bu açıklamasının sanki basın ve ifade özgürlüğünün kendisi için bir şey ifade etmediği gibi bir algının oluşmasına yol açtığını kaydeden Merkel, “İnsan hakları, sivil özgürlükler ve basın özgürlüğü vazgeçilmez değerlerdir” dedi.
Soruşturma izni doğru karar
“Kasten yaralayıcı” açıklamasının, Türkiye ile bir anlaşma yapıldığı için sanki bu değerlerden vazgeçildiği algısına yol açması açısından yanlış olduğunu kabul eden Başbakan Angela Merkel, mizahçı Jan Böhmermann’a soruşturma açılmasına izin vermesini ise savundu. Merkel, soruşturma izni verilmesinin Alman mahkemesine karar verme imkanı sunduğunu söyledi. Merkel, yaptığı öz eleştiri ile bu yanlış algılamayı düzeltmek istediğine dikkat çekti.
Jan Böhmermann’ın 31 Mart tarihinde sözkonusu şiiri okumasının üzerinden bir kaç gün geçtikten sonra, Merkel’in Başbakan Ahmet Davutoğlu ile telefonda konuştuğu açıklanmıştı. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, 4 Nisan’da yaptığı açıklamada, Merkel’in Davutoğlu’na şiiri “kasten yaralayıcı” bulduğunu söylediğini duyurmuştu..