MKE Müdürü Tanrıverdi için istenen ceza belli oldu

Suçüstü yakalanan MKE Müdürü Mustafa Tanrıverdi hakkındaki soruşturma tamamlandı.

MP5 silahıyla üretime henüz başlanan Milli Piyade Tüfeği MPT-76'nın çizim ve üretim planlarını satmak isterken yakalandıktan sonra tutuklanan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi hakkındaki soruşturma tamamlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Tanrıverdi hakkında "rüşvet almak" ve "devlete ait gizli kalması gereken fenni keşif, buluş ve sınai yeniliklerden yararlanma" suçlarından 29 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle hazırladığı iddianameyi Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunda görevli cumhuriyet savcısı Ali Alper Saylan'ın hazırladığı iddianamede, MKEK Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı "şikayetçi", Kutlay Kaya ise "ihbar eden" olarak gösterildi.

HAC PARASIYMIŞ!

İddianamede, ABD Virginia Eyaletinin Afton Şehrinde Zenith Fire Arms isimli silah firmasının sahibi, aynı zamanda MKEK’nin ABD temsilciğini üstlenen Kutlay Kaya’nın ihbarı üzerine soruşturmanın başladığı belirtildi.

Kutlay Kaya’nın ifadesinde, “2016 Ocak ayının ortalarında fabrikada şüpheliyle görüştüğünde kendisine MP 5’in tüm çizimlerini verebileceğini, maaşının yetmediğini söylediği; yardım talebinde bulunduğu, şüphelinin istediği tüm çizimleri 200 bin TL karşılığında verebileceğini bildirdiği, son görüşmelerini mart ayı içerisinde yaptığı, MPT 76 model yeni üretilen silahın çizim ve tüm dökümanları karşılığında şüphelinin 300 bin dolar karşılığında anlaştıkları”nı belirttiği kaydedildi.

İddianamede Tanrıverdi’nin savunmasına da yer verildi. Tanrıverdi ifadesinde, “evinde ele geçirilen paralar ilk kez gideceği hac ziyareti için biriktirmiş olduğu paralar olduğunu, herhangi bir belge karşılığında alınan paralar olmadığını” söylediği belirtildi. İddianamenin ekinde Tanrıverdi’yi ihbar ederek yakalanmasını sağlayan işadamı Kaya hakkında ise etkin pişmanlık hükümleri uygulanarak, rüşvet verme suçunun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verildiği kaydedildi.

TANRIVERDİ'Yİ YAKALATTIM ÇÜNKÜ TÜRKİYE'NİN MENFAATLERİNE AYKIRI BU

İddianameye göre, Kaya, ifadesinde, "ABD'deki Zenith Fire Arms isimli firmanın sahibi olduğunu, uluslararası silah ticareti yaptığını, hem Türk hem de ABD vatandaşı olduğunu" belirterek, MKEK'ye iş nedeniyle gidip geldiği için Tanrıverdi'yi tanıdığını anlattı.

Kaya, "Tanrıverdi'nin teklif ettiği çizimlerin, kendisi için milyon dolarlar değerinde olmasına rağmen Türkiye'nin menfaatlerine aykırı olduğu için ona sinirlenerek, onu yakalatmaya karar verdiğini" söyledi.

İddianamede, Tanrıverdi'nin, içerisinde fabrikada üretimi yapılan silah ve bilhassa yeni üretilen MPT 76 model silahla diğer bir kısım silahların çizim ve üretim planlarını içeren iki adet flash belleği ihbarcı Kaya'ya verdiği kaydedilerek, karşılığında çanta içerisinde 200 bin lira ve 300 bin doları alıp, odadan çıktıktan sonra lokantanın önünde görevli polis memurlarınca yakalandığı ifade edildi.

10 YIL - 29 YIL ARASINDA HAPİS CEZASI İSTENİYOR

İddianamenin kabulü halinde Tanrıverdi, "rüşvet" suçundan 4 yıldan 12 yıla, "görevi dolayısıyla öğrendiği ve devletin güvenliğinin gizli kalmasını gerektirdiği fenni keşif veya yeni buluşları veya sınai yenilikleri kendisinin veya başkasının yararına kullanmak" suçunu zincirleme biçimde işlediği gerekçesiyle de 6 yıl 3 aydan 17 yıl 6 aya kadar olmak üzere, toplam 10 yıl 3 aydan 29 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Mahkemenin iddianameyi kabul etmesi için 15 gün süresi bulunuyor.