Mısır'da askeri darbeyle görevden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 14 sanık hakkında "Cumhurbaşkanlığı sarayı önünde protestocuların ölümüyle sonuçlanan şiddet olaylarını teşvik" suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşmasının siyasi gerekçelerle ertelendiği savunuluyor.
Mursi ile aralarında Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) yetkililerinden Muhammed el-Biltaci'nin de bulunduğu 14 sanığın yargılandığı mahkeme, geniş güvenlik önlemleri altında başkent Kahire'deki Polis Akademesi'nde yapıldı. Sabah saatlerinde başlayan duruşmaya Mursi'nin katılıp katılmayacağı konusunda çelişkili haberler geldi. Emniyet kaynakları ve Mısır devlet televizyonu, Mursi'nin İskenderiye'deki Burcu'l Arab Hapisanesi'nden helikopterle alınıp sabah saatlerinde Polis Akademisi'ne getirildiğini belirtti ancak daha sonra Mursi'nin, "kötü hava şartlarından" dolayı başkent Kahire'ye getirilemediği açıklandı.
İskenderiye Emniyet Müdürü Emin İzzeddin, söz konusu haberlerin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Yoğun sis ve kötü hava şartları dolayısıyla helikopterin kalkış yapamaması sonucu Mursi, Kahire'ye getirilemedi'' dedi.
Mursi'nin oğlu Usame ve bazı sanıkların ailelerinin katılmasına izin verilmeyen duruşma kısa süre sonra 1 Şubat'a ertelendiği açıklandı.
Sabah saatlerinde duruşmaya katılarak babasının sağlığından emin olmak istediğini belirten Usame Mursi, duruşmaya katılmasına izin verilmemesine ilişkin, "darbecilerin intikam duygusuyla yaptığı baskıcı uygulamaların bir parçası. Bunu yaparak babamın direnişini kırmayı hedefliyorlar ancak başaramayacaklar'' diye konuştu. Biltaci'nin eşi ise Polis Akademisi'nin odalarında dolaştırıldıklarını söyleyerek, "Bizi oyaladılar'' ifadesini kullandı.
"Erteleme siyasi bir karar"
Sanıkların savunma heyetinde yer alan Ali Kemal, duruşmanın başladıktan 3 dakika sonra ertelenmesinin hukuki değil siyasi bir karar olduğunu savunarak, "Asıl hedef, 14-15 Ocak tarihlerinde yapılması planlanan anayasa referandumu ve 25 Ocak Mısır devrimi kapsamında düzenlenecek anma törenlerinin sorunsuz atlatılması" ifadelerini kullandı. Kemal, rutin uygulamada Mursi'nin mahkemede hazır bulunmaması halinde duruşmanın iki ya da üç gün erteleneceğini, 3 haftalık erteleme kararı alınmış olmasının da kararın siyasi olduğunu gösterdiğini dile getirdi.
Savunma heyeti üyesi Avukat Hasan Salih de Mursi'nin duruşmaya katılmamasının, sağlığı konusunda endişe uyandırdığını ifade etti.
"Duruşma nedeniyle alınan önlem ve tepkiler"
Öte yandan duruşma öncesinde Kahire'deki Tahrir Meydanı ile meydana çıkan birçok cadde dikenli tel ve demir barikatlarla kapatılarak, orduya ait birlikler bölgede konuşlandırıldı. Davanın görüldüğü Polis Akademesi çevresinde zaman zaman gerginlik yaşandı. Güvenlik güçlerine ait bir araç ateşe verilirken 5 gösterici de gözaltına alındı. Ayrıca darbe yanlısı bir grup, polis akademisi yakınlarında, Mursi karşıtı gösteri düzenledi.
Mursi'nin yargılanması ayrıca Kahire, Süveyş, İsmailiyye, Port Said, Şarkiye, Buheyre ve İskenderiye kentlerinde protesto edildi.
Mursi, kamuoyunda "İttihadiyye Olayları" olarak bilinen "Cumhurbaşkanlığı sarayı önünde protestocuların ölümüyle sonuçlanan şiddet olaylarını teşvik etme" suçlamasıyla hakkında açılan davada 4 Kasım'da ilk kez hakim karşısına çıkmış, duruşma bugüne ertelenmişti.
İlk duruşmaya katılan Mursi, Mısır'ın seçilmiş meşru cumhurbaşkanı olduğunu ve darbe yönetiminin atadığı mahkemenin kendisini yargılamaya yetkisinin bulunmadığını söylemişti..