Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, bankacılığın teminata kredi veren sistemden projeye de kredi veren sisteme geçmesini önerdi. Olpak, kamu bankalarının mevduat bankacılığı kadar yatırım bankacılığı faaliyetlerine de eğilmesini talep etti.
Nail Olpak, basın toplantısı düzenleyerek 'MÜSİAD 2013 Ekonomi Raporu'nu tanıttı. ‘Güven Ekonomisinde Büyümenin Finansmanı’ adlı raporun ekonomi için önemli olduğunu belirten Olpak, belgede 2012 yorumlarının, 2013 hedeflerinin bulunduğuna işaret etti. 2012’nin makro ekonomide dengelenme senesi olduğunu dillendiren Olpak, “2010 ve 2011’de rekor büyüyen ülke, cari açık sorunu ile karşı karşıyaydı. Onun için 2012’de frenleme, riskleri denetime alma senesi olarak gördük. Temelinde yüzde 2,2 büyüdük." dedi.
2009’dan 2012’ye dek hatta 2013 ilk 3 ayına dek dünyanın her bir yanında büyüme oranlarının daraldığını aktaran Olpak, “Mali bunalım aşılamadı, istihdam sorununa deva bulunamadı. Bu ortamda Türkiye de 4 reyting kurumundan yatırım yapılabilir ülke notu aldı. Bu 10 senede elde edilen başarının dünyada takdir topladığının emaresi. Biz, bunu 'Güven Ekonomisi' olarak adlandırıyoruz.” ifadelerini kullandı.
2012’de ekonominin soğutulduğunu anlatan Nail Olpak, bu hamle ile tehditlerin önünün alındığına, cari açığın daralma eğilimine girdiğine temas etti. Olpak, Türkiye’nin finansmanda dışa bağımlı olduğundan dert yandı; bu durumun ABD ve Avrupa odaklı risklere karşı kırılganlığı artırdığından yakındı. Bu çerçevede 2013 Türkiye Ekonomisi Raporu’nda sektörler ve yatırımcıların finansmana erişim sorunlarına değindiklerini ifade etti.
Raporda ayrıca ekonomi ile ilgili önerilerinin de bulunduğunu bildiren Olpak, ilkinin bankacılığın teminatın yanında projeye de kredi veren sisteme geçilmesi olduğunu açıkladı. Olpak, böylece Türkiye’de yatırım iklimi daha iyi olacağını, ülkenin önemli ilerlemeler elde edeceğini vurguladı.
Kamu banklarının; mevduatın yanında yatırım bankacılığı yapmasını da isteyen Nail Olpak, “Kamu bankaları gelir gider dengeleri, nakit akışları iyi konumlandırılan, bilançoları şeffafça ortaya koyulan makul teminatlar alınarak kredi bulabilmeleri gibi, Türkiye için önemli ancak şu aşamada uygulanmayan bir yapıyı devreye almak için kamu bankaları karını artırabilir.” ifadelerini kullandı. Olpak, ayrıca bankaların proje finansmanı için teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Büyümenin devamı, refahın adil dağılımı için makro, mikro ve mezo anlayışın uygulanması gerektiğini de kaydetti.
GEZİ PARKI OLAYLARI DEĞERLENDİRMESİ
Konuşmasında, Taksim Gezi Parkı eylemleri ve yaşanan olaylara da değinen MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Mayıs ayında başlayan eylemler, amacından sapıp başka amaçlarla devam etti. Ayrı fikirlerin şiddet içermeden, şiddetle karşılaşmadan beyan edilmesinden yanayız. Talepleri ifade özgürlüğü ülkeyi yönetenlere hakaret etme, kamu ve topluma ait mallara, sosyal hayata, ekonomiye darbe vurmasına karşıyız. Bu olayda Türkiye’nin gücü sınandı, ekonomi sınandı. Kamu maliyesi, idaresi, sinirleri toplumun ayrı görüşlere tahammülü sınandı. Şu aşamada eylemlerden ülkenin, ekonominin tahmin edilen oranlarda etkilenmediğini gördük. Burada güvenli hale gelen Türkiye’nin huzur arayışının büyük payı var."
Öte yandan Başkan Olpak'ın açıkladığı MÜSİAD'ın Türkiye Ekonomisi Raporu’nda yer alan bazı tavsiyeler şöyle:
- Kamu projelerinin finanse edilebilir ölçeklere bölünmesi ve projelerin hayata geçirilmesinde tabanın genişletilmesi
- Enerji yatırımlarında orta ölçekli şirketlerin önünün açılması
- Büyük ölçekli portföy özelleştirmelerinde kademeli uygulamaya başvurulması
- Kamu-özel sektörün ortaklığının daha etkin kılınması
MÜSİAD’IN 2013 TAHMİNLERİ
Birim Oran
Büyüme Yüzde 4
Bütçe açığı Yüzde 2
Enflasyon Yüzde 6-6,5
İşsizlik Yüzde 9-9,5
Cari açık 60-65 milyar dolar
CİHAN