NATOdan Rusyaya tarihi uyarı

NATO Rusya'yı, Ukrayna'ya daha fazla müdahalenin "tarihi bir hata" olacağı konusunda uyardı

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Moskova'nın Ukrayna sınırına yığdığı birlikleri geri çekmesi gerektiğini söyledi.

Paris'te katıldığı bir seminerde konuşan Rasmussen "Rusya'yı geri adım atmaya ve Ukrayna'nın doğusunda gerginliği tırmandırmamaya çağırıyorum" dedi.

'ÇOK CİDDİ SONUÇLARI OLUR'

Rasmussen, "Eğer Rusya Ukrayna'ya daha fazla müdahale ederse, bunun ilişkilerimiz açısından çok ciddi sonuçları olur. Rusya uluslararası alanda daha da fazla tecrit olur" diye konuştu.

Genel Sekreter, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki birliklerini geri çekerek Kiev yönetimi ile "samimi bir diyalog" başlatması ve uluslararası taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

'TEHDİT OLARAK ALGILANABİLİR'

BBC'ye konuşan Rus senatör Andrei Klimov ise Rasmussen'e cevaben NATO'nun uyarısının bir tehdit olarak algılanabileceğini söyledi.

Klimov, Rusya'nın herhangi bir askeri müdahale niyetinin olmadığını söyledi. "Bu çok provoke edici" diyen Klimov, "Bakın böyle bir niyetimiz yok çünkü bunu yapmayı istemiyoruz. Kiev ve Brüksel ile müzakereler yapmaya hazırız. Fakat ne yazık ki Brüksel buna hazır değil" dedi.

Ukrayna'nın doğusundaki üç kentte bölgesel yönetim binaları Rusya yanlısı isyancılar tarafından ele geçirilmişti. Ukrayna yetkilileri ise bugün Harkiv'deki binanın geri alındığını, Luhans ve Donetsk'tekilerin de kısa süre içinde geri alınacağını söyledi.

ÇOK SAYIDA GÖZALTI!

Geçici cumhurbaşkanı Oleksandr Turçinov, operasyonda birçok Ukraynalı polis memurunun yaralandığını açıkladı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı da 70 kadar kişinin ateş açılmadan gözaltına alındığını duyurdu.

Turçinov binaları işgal edenlerin "terörist ve suçlu" olarak nitelendirileceğini ve kanunun verdiği tüm yetkilere dayanarak haklarında soruşturma açılacağını söyledi.

Donetsk bölgesel yönetim binasını işgal eden isyancılar bir "Halk Cumhuriyeti" ilan etmişler ve 11 Mayıs'ta Ukrayna'dan ayrılmanın oylanacağı bir referandum için çağrı yapmışlardı.

Donetsk'de gece boyunca binayı işgal edenlerle yetkililer arasındaki görüşmeler devam etti.

Rusya 16 Mart'ta Kırım Yarımadası'ndaki referandumu takiben bölgeyi ilhak etmişti. Kiev yönetimi ve Batılı güçler çoğunluğu Rusça konuşan nüfusa sahip Kırım'daki referandumun yasadışı olduğunu savunuyor.

Moskova ise Ukrayna'nın doğusundaki sınıra birlikler konuşlandırmış durumda. Rusya her ne kadar Ukrayna'yı işgal etmek gibi bir niyet olmadığını söylese de, ülkedeki etnik Rusları koruma hakkının saklı olduğunu ekliyor.

RUSYA'DAN ASKERİ HAZIRLIK UYARISI

Rusya bugün Ukrayna'yı askeri hazırlıkları durdurması konusunda uyardı. Rus Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada bu tür hazırlıkların bir iç savaş riski taşıdığını söyledi.

Bakanlık Kiev yönetiminin özel bir güvenlik firması aracılığı ile Ukrayna özel kuvvetleri gibi giyinen "Paralı Amerikan askerlerini" sınıra yığdığını iddia etti. Ancak BBC'nin Donetsk'teki muhabiri Steven Rosenberg bunun henüz doğrulanmadığını söylüyor. Rosenberg'e göre bu Batı ve Rusya arasında devam eden söz düellosunun bir parçası.
Muhabirimiz söz düellosunun ortasında halen diplomasiye yer olduğunu söylüyor ve ekliyor:

ABD, Rusya, Ukrayna ve AB'den deneyimli diplomatlar önümüzdeki 10 gün içinde tansiyonu düşürmek için bir araya gelebilir.

Kaynak: BBC Türkçe