Obama, Kongre'ye gönderdiği mektupta, 2001 yılından bu yana var olan yetkinin kendisine IŞİD'e karşı eylemde bulunma imkanı verdiğini ama kendisinin Kongre ile çalışarak IŞİD'e karşı partilerüstü bir yetki geçirmek istediğini hatırlattı.
Bu nedenle Kongre'ye IŞİD'e karşı yeni bir askeri güç yetki yasası taslağını gönderdiğini belirten Obama, istediği yetkinin yönetime Irak ve Afganistan'daki gibi uzun vadeli ve büyük muharip güç gerektiren operasyon yetkisi vermediğini, bu operasyonlar için ABD güçleri yerine yerel güçlerin konuşlandırmasının öngörüldüğünü kaydetti.
Obama, önerdiği yetkinin gerektiğinde ABD ve koalisyon güçleri personelinin kurtarılması veya IŞİD liderlerine yönelik özel operasyonlar gibi sınırlı durumlar için ABD'nin sahaya asker göndermesinde ise esneklik içerdiğini bildirdi.
Obama yetki talebinin ardından, Beyaz Saray'da, ABD Başkan Yardımcı Joe Biden, Dışişleri Bakanı John Kerry ve Savunma Bakanı Chuck Hagel ile birlikte kameralar karşısında geçti.
Obama, "IŞİD'e karşı mücadele zaman alacak ama koalisyonumuz taarruz, IŞİD ise savunma pozisyonunda ve IŞİD kaybedecek" diye konuştu.
"KARA SAVAŞI YETKİSİ DEĞİL"
Kongre'ye gönderdiği yetki teklifinin IŞİD'in yok edilmesi amacını yansıttığını ve müttefik ve partnerlerle izledikleri kapsamlı stratejiyi desteklediğini ifade eden Obama, yetkinin ABD muharip güçlerinin Irak ve Suriye'de konuşlandırılmasını içermediğini vurguladı.
"Bu Irak ve Afganistan'taki gibi yeni bir kara savaşı yetkisi değil" diyen Obama'nın, Kongre'ye gönderdiği yetki taslağında dikkat çeken konular şöyle:
- ABD güçlerinin uzun süreli taarruz kara muharebe operasyonlarında kullanılması yetkisi verilmiyor, büyük kara operasyonlarının önü kapatılıyor.
- IŞİD'e karşı güç kullanım yetkisi Suriye ve Irak gibi belirli ülkelerle sınırlanmıyor.
- Yetkinin süresi, yenilenmemesi halinde üç yıl olarak belirleniyor.
- ABD yönetiminin en az altı ayda bir Kongre'yi operasyonlarla ilgili bilgilendirmesini içeriyor.