ABD Başkanı Barack Obama, Suriye rejiminin kimyasal silah kullanmasıyla ilgili olarak, ABD'nin askeri eylemde bulunması gerektiğine karar verdiğini ve bu konuda Kongre'den yetki talep etme yoluna gideceğini açıkladı. Obama, Suriye yönetiminin kimyasal silah kullanmasına verilecek askeri karşılık konusunda, Rose Garden'da açıklama yaptı. Çocukları zehirleyerek insanlık onuruna saldıran Suriye rejiminin hedeflerine yönelik askeri eylemde bulunma kararı aldığını belirten Obama, "Bu uçu açık bir müdahale olmayacak, Amerikan askeri karada olmayacak. Eylem, sınırlı bir zaman diliminde olacak" dedi. Eylemin vakti konusunda ise "zaman hassasiyeti" olmadığını ifade eden Obama, "Bu yarın da olabilir, gelecek hafta da, bir ay sonra da ve ben bu emri vermeye hazırım" diye konuştu. Obama, Kongre çalışmaya başladığı zaman buradan askeri güç kullanma yetkisi talep etme yoluna gideceğini bildirerek, "Amerikan halkının temsilcisi olan Kongre'den yetki isteyeceğim. Kongre üyeleri seslerinin duyulmasını istedi, ben de katılıyorum. Kongre'yi dünyaya mesaj vermeye çağırıyorum. dedi. Kongre liderleriyle konuştuğunu belirten Obama, Kongre çalışmaya başlar başlamaz bu konunun tartışılmasına karar verdiklerini açıkladı. BM Güvenlik Konseyi'nin felce uğradığını belirten Obama, "Konsey'in kararı olmadan da bu konuda ilerleyebileceğimize güvenim tam. Bu askeri harekatı Kongre'nin izni olmadan da yapabilirdim, ama birlikte harekât edersek daha güçlü oluruz. Biz Amerika'yız, Şam'da yapılanlara gözlerimizi kapatamayız" dedi.
9 EYLÜL'DE TOPLANIYOR
Amerikan Kongresi özel bir çağrı olmazsa 9 Eylül'de toplanarak Suriye konusunda karar verecek. Kongre'nin Senato ve Temsilciler Meclisi kanadı ayrı ayrı operasyon kararını oylayacak.Kongrenin her iki kanadının da operasyona destek vermesi bekleniyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner, "Konuyu Meclis'in 9 Eylül haftası ele almasını bekliyoruz" dedi.
CAMERON DESTEK VERDİ
İngiltere Başbakanı David Cameron, ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye ile ilgili pozisyonunu desteklediğini bildirdi. Başbakan Cameron, ABD Başkanı Obama'nın yaptığı açıklamanın ardından resmi Twitter adresinde, "Barack Obama'nın Suriye ile ilgili pozisyonunu anlıyorum ve destekliyorum" diye yazdı. Obama, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin "En eski dostumuz" diye tanımladığı Fransa'yı da bilgilendirdi. ABD Başkanı, telefonla aradığı Fransa Cumhurbaşkanı Holllande ilkeli duruşundan dolayı teşekkür etti. Körfez ülkeleri diplomatik kaynakları ise saldırının "yakın" olduğunu savundu. Kuveyt'te yayınlanan El Kabas gazetesine konuşan kaynaklar, "ABD saldırı sırasında Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs üslerini kullanacak. ABD, saldırı için BM heyetinin Suriye'den ayrılmasını bekliyordu" ifadelerini kullandı.
35 HEDEF BELİRLENDİ
Dünya basınına göre ABD kuvvetleri de Türkiye'deki hava üslerinde konuşlandırıldı ve uzun menzilli bombardıman uçakları, operasyon başladığında Kuzey Amerika'daki üslerden gönderilebilecek konuma getirildi. Fransa'nın savaş uçaklarıysa Abu Dabi ve Cibuti ve Akdeniz'deki deniz üslerine getirildi. İngiliz basını da İngiltere'nin Suriye operasyonunda görev almayacak olmasına rağmen İngiliz savaş uçaklarının Kıbrıs'ta kalmaya devam edeceğini yazdı. ABD'nin 'sınırlı operasyonunda' öncelikle askerî karargâhları ve rejime ait hava üslerini vurması bekleniyor. Muhtemel 35 hedef arasında kimyasal saldırıyı düzenleyen 4. Zırhlı Tümen bulunurken, kimyasal silah depoları 'çevreye ve sivillere zarar verebileceği' gerekçesiyle vurulmayacak..