ABD Başkanı Barack Obama, bir haftadır merakla beklenen Suriye müdahalesi kararında herkesi ters köşeye yatırdı. Başkomutan sıfatıyla müdahale için Kongre'nin onayına ihtiyacı olmayan Obama, sürpriz kararını en yakın danışmalarından dahi sakladı. Uzmanlara göre Suriye'ye sınırlı müdahale sonucunda Ortadoğu'da savaş yayılırsa, Obama yönetimi bu riski Kongre'yle paylaşmak istiyor olabilir. Yapılan diğer yorumlarda ise Obama, Kongre'nin Suriye operasyonunu daha geniş çaplı bir saldırıya dönüştürme ihtimalini de hesap ediyor. Uzmanlar ayrıca son yıllarda bütçedeki payı milyarlarca dolar kısıtlanan Amerikan ordusunun ekonomik olarak Suriye'ye yönelik askeri bir müdahaleyi kaldıramayacağını söylüyor. Bu nedenle operasyonu yürütebilmek için Pentagon'un Kongre'den çıkarılacak ek bütçeye ihtiyacı var.
Obama, açıklamasının hemen ardından askeri güç kullanma talebini resmi olarak Kongre liderlerine gönderdi. 9 Eylül'de toplanması beklenen Kongre'nin nasıl bir karar alacağı merak konusu. Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi Parti'nin, Senato'da ise Demokratların ağırlığı var. Bazı Demokratlar karşı çıksa da Obama'nın kararına itiraz ihtimalleri düşük. Bu noktada dikkatler daha çok Temsilciler Meclisi'ne odaklanıyor. Cumhuriyetçiler her ne kadar daha şahin olsalar da her konuda Obama'ya muhalif. Eğer Kongre'den müdahale kararı çıkmazsa ABD'nin "küresel jandarma" imajı zedelenecek. Fransa ise, "Suriye konusunda tek başımıza hareket etmeyeceğiz ve ABD'yi bekleyeceğiz" dedi.
Bu arada Kongre'yi ikna etmek için en çok çalışacak isim olarak görülen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün yeni kimyasal bulgular olduğunu açıkladı. Kerry, kimyasal saldırının gerçekleştiği Şam'ın doğusundan toplanan saç ve kan örnekleri üzerindeki bağımsız testler sonucunda sarin gazı kullanıldığını tespit ettiklerini söyledi. Kerry, bu gelişmenin Esad'ı Saddam Hüseyin ve Adolf Hitler gibi tehlikeli liderler arasına soktuğunu ifade etti. "Bunu onların hazırladığını biliyoruz. Füzelerin nereden geldiğini ve nereye konuşlandırıldığını biliyoruz" diyen Kerry, Kongre'den de müdahaleye yeşil ışık yakmasını istedi. Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile görüşen Şam'daki kimyasal silah iddialarını inceleyen heyetin başkanı Ake Sellström, toplanan bulguların bugün laboratuvara gönderileceğini söyledi. Sellström, ayrıca Suriye hükümetinden iki yetkilinin de süreci izlediğini açıkladı.