Omü’de Tıp Ve Biyolojide Elektromanyetik Alan Tartışıldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Türk Stereoloji Derneği tarafından 'Tıp ve Biyolojide Elektromanyetik Alan Tartışmaları' adlı sempozyum düzenlendi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Türk Stereoloji Derneği tarafından 'Tıp ve Biyolojide Elektromanyetik Alan Tartışmaları' adlı sempozyum düzenlendi. Elektromanyetik alan çalışmaları ile ilgili dünyanın birçok ülkesinden ve Türkiye’den araştırmacıların bir araya geldiği etkinlikte, elektromanyetik alanın insan sağlığı üzerine olan muhtemel etkilerini konu alan çalışmalar sunuldu.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan sempozyuma OMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mahmut Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, Türk Stereoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaplan ile Türkiye başta olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan, Hindistan ve İtalya’dan çok sayıda araştırmacı katıldı. Sempozyumda konuşan Türk Stereoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaplan, "Amerika, Avusturya ve Türk bilim adamlarından oluşan konuşmacılara katılımlarından dolayı teşekkür ederim. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelmiş değerli bilim adamlarımızı Samsun’da ağırlamanın gururunu yaşıyoruz. Grup üyelerime emekleri için teşekkür ediyorum. Onlar olmadan bu bilimsel organizasyonu gerçekleştirmemiz mümkün olmazdı. Çeşitli ülke ve şehirlerden gelen tüm katılımcılarımıza tekrar sıcak bir hoş geldiniz diyorum. Umarım Samsun’da iyi vakit geçirirsiniz.” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Aydın da konuşmasında şunları kaydetti: “Gelişmiş teknolojik aletlerin vermiş oldukları sonuçlar günden güne artıyor. Bu gün elektromanyetik alanların, kullandığımız elektronik makinelerin insan üzerindeki etkileri bilim insanları arasında tartışılıyor. Bu tartışmaların sonucu bilim insanları arasında elektromanyetik alanların etkileri hakkında giderek artan bir endişe var. Bilim insanları elektromanyetik alanların olası sağlık problemlerine olan etkilerinin nasıl azaltılacağını araştırıyorlar. Bugün gencinden yaşlısına kadar herkes cep telefonu kullanıyor ve bu gittikçe artıyor. Bu sebeple elektronik alanlar bu sempozyumun ana konusunu oluşturuyor. Ben inanıyorum ki; sizler elektromanyetik alanların insanlar üzerindeki etkilerini tartışacak ve bu tartışmalarınızın sonucunda çok iyi sonuçlar elde edeceksiniz. Samsun’da iyi vakit geçirmenizi diliyorum.”

Konuşmaların ardından Enviromental Health Trust Kurucusu ve Başkanı Prof. Dr. Devra Davis, Utah Üniversitesi'nden mezun Lloyd Morgan, New York’taki Sloan-Kettering Kanser Merkezi’nden Dr. David Gültekin, Avustralya Wellington Victoria Üniversitesi'nden Mary Redmayne, Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nesrin Seyhan ve Doç. Dr. Elçin Özgür Büyükatalay, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ersan Odacı, Harran Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cemil Sert, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden Doç. Dr. Özlem Nispet elektromanyetik alan maruziyetinin canlı organizma üzerindeki muhtemel etkileriyle ilgili yaptıkları çalışmaları sundular. Sempozyum, sunulan çalışmalarla ilgili bilimsel tartışmalar bölümü ile sona erdi. CİHAN