Pirinç Değirmencileri Derneği, gündemlerinde olan KDV sorununun çözüme kavuşması için Ankara’yı ziyaret etti. Aralarında Metro Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve 23. Dönem Samsun Milletvekili Fatih Öztürk ve Dernek Başkanı Birol Kocaman’ın da bulunduğu 17 kişilik heyette Trakya, Gönen ve Karadeniz bölgesi çeltik üreticileri ile sanayicileri yer aldı.
Heyet, ilk olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na giderek Bakan Mehmet Mehdi Eker ve bürokratları ile görüştü. Dernek Başkanı Birol Kocaman, burada yaptığı sunumda, “Pirincin hammaddesi çeltiktir. Bunu alırken KDV yüzde 1 olmasına rağmen, çeltik mamul madde olan pirinç haline gelince toptancılar arası satışta yüzde 8 KDV ödüyoruz. Bu oran 2011 yılında yapılan düzenlemelerde bulgur ve mercimekte yüzde 1’e indirilmişti. Bizler de sofralarımızın olmazsa olmazı olan pirinçte de aynı uygulamaların yapılmasını talep ediyoruz. Yüzde 8’lik bu oran yüzde 1’e çekildiği zaman, şu anda sektörde yaygın olan kayıt dışının önüne geçilecek ve bu sayede de devletimizin vergi alımında en az yüzde 35’lik bir artış olacaktır. Bu, vatandaşa da olumlu yansıyacaktır. Bu konuda bakanlığınızdan yardım ve destek bekliyoruz.” dedi.
BAKAN EKER: KONUYU MALİYE İLE GÖRÜŞECEĞİM
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ise pirinç sektörünün bu konudaki taleplerinin halklı olduğunu ve bunu bir süre önce Maliye Bakanlığı’na ilettiklerini söyledi. Eker, “Türkiye’nin giderleri olduğu gibi gelirleri de oluyor. Bunların en büyük kalemi ise vergi. Bu nedenle maliyeyi vergi indirimlerinde ikna etmek zaman zaman zor oluyor. Ancak davanızda haklı olduğunuzu da biliyorum. Bu konuda bir kez daha maliye ile görüşeceğim.” diye konuştu.
Heyet, daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giderek Tarım Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit ile görüştü. Başkan Birol Kocaman, Yiğit’e de sorunlarını anlattıktan sonra çözüm önerilerinin bulunduğu dosyayı takdim etti. İbrahim Yiğit ise “Pirinç de tıpkı bulgur ve mercimek gibi sofralarımızın olmazsa olmazıdır. Bunlar kardeştir. Bulgur ve mercimekte yapılan düzenlemenin pirinçte de yapılması gerekir. Bunlar kardeştir ve kardeşleri ayırmamalıyız.” şeklinde konuştu.
Fatih Öztürk ve beraberindeki heyet, daha sonra AK Parti Genel Merkezi’ne giderek, Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile bir araya geldi. Heyeti samimiyetle karşılayan Şahin, “Bizim görevimiz, halkımızın sorunlarını çözmek ancak bunu da yasalar çerçevesinde yapmaktır. Bu konuda sizlere destek olmayı parti olarak borç biliyorum. Bunda asla şüpheniz olmasın. Bu konunun takipçisi olacağım. Bunu bilmenizi isterim. Bu ziyaretlerinizin sonunda bana bir rapor daha verin ve bu konuyu MYK’ya taşıyacağım.” diye ifade etti.
Samsun heyeti, son olarak Maliye Bakanlığı’na giderek burada Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur ile bir araya geldi. Pirinççilerin bu KDV sorununu çok yakından bildiğini ve bu konunun da bir an önce çözüme kavuşması gerektiğini belirten Bakan Yardımcısı Cantimur, “Benim mesleğim bu. Bu sektörde hatırı sayılır bir kayıt dışılık olduğu gerçek. Bu kayıt dışını kayıt altına almak ve gelirlerimizi artırmak maliye olarak bizim asli görevimiz. Kaldı ki siz vergi vermek istiyorsunuz, bu işi çözün, daha çok verelim diye bizim yanımıza kadar gelmişsiniz. Bu konuda size sonuna kadar destek olacağımızı bilmenizi isterim. Dosyanızı inceleyeceğim, kaldı ki sorunlarını biliyorum. Bu konunun yakın zamanda çözüleceğine inanıyorum. Yeter ki aramızdaki bu samimiyet sürsün." dedi.
Ankara ziyaretlerinden olumlu sonuçlarla ayrılan dernek yönetimi, önümüzdeki ay tekrar Maliye Bakanlığı'na giderek yeni bir dosya sunma kararı aldı.
CİHAN