Prof Dr. Ahmet Okumuş: Tarım Teknolojisine Yatırım Yapan Kazanır

Samsun’da faaliyet gösteren Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği'nde (KASİAD) gerçekleştirilen 'Sabah Yansımaları'nın konuğu OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Prof Dr.

Samsun’da faaliyet gösteren Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği'nde (KASİAD) gerçekleştirilen 'Sabah Yansımaları'nın konuğu OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Prof Dr. Ahmet Okumuş oldu.

KASİAD toplantı salonunda işadamları ile bir araya gelen Okumuş, tarımsal ticaret ve tarımda tohumculuğun önemi ve girişimcilik konusunda işadamlarını bilgilendirdi. Okumuş, “Tohumculuk az bilinen ama dünyada 45 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahip olan bir sektördür. Günlük yediğimiz domates, mısır, yeşil sebzeler dahil olmak üzere hızlı tüketimde önemli rolü olan bir sektördür. Ülkemizde ciddi anlamda yatırım açığı bulunmaktadır. Bölgemiz, teknolojiyi tarımda kullanma adına Ege ve Marmara Bölgesine göre en az 5 yıl geride hareket ediyor. Bu olumsuz bir durum gibi gözükse de işadamlarımız için yeni fırsat demek. Çünkü artık Karadeniz Bölgesi’nde de tarımda şirketleşme başladı. Bu açık, kısa sürede kapanacak gibi duruyor o yüzden işadamlarımızın hızlı hareket etmesinde fayda var.” dedi.

"HEDEFLİ TARIM POLİTİKASI ŞART"

Tarımın gelişmesi ve daha organizeli olabilmesi için örnek çiftçilerin oluşturulması gerektiğini kaydeden Ahmet Okumuş, hedefli bir tarım politikasının olmasının şart olduğunu kaydetti. Türkiye’de arazilerin genel anlamda küçük olduğunu hatırlatan Okumuş, bu sebeple teknolojiyi dar alanda uygulamanın hem zahmetli hemde maliyetli olduğunu belirtti. Bu sebeple güçlü tarım firmaları oluşturması ve arazilerin kiralanarak büyük alanlar oluşturulup karlı ürünler elde etmenin yollarının aranması gerektiğini ifade eden Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Prof Dr. Ahmet Okumuş, bir diğer önemli konunun da tohum ticareti olduğunu söyledi.

"TOHUM TİCARETİNDE BÜYÜK BOŞLUK VAR"

Tarımsal ticaretin vazgeçilmezi olan tohumculuk sektörünün ticari geçmişinin hayli yeni olmasına rağmen, sektördeki payı hızla arttığını ifade eden Okumuş, şunları söyledi: “Dünyada tohum üreticileri artık milyarlık cirolara sahip kuruluşlar haline gelmiş bulunuyorlar. Dünyada 45 milyar dolarlık bir tohum pazarı var ve bizim bu pazardaki payımız sadece 400 milyon dolar. Amerika Birleşik Devletleri pazarın 12 milyar dolar ile dünyanın hakimi konumunda. Bu alanda çok ciddi bir boşluk var. Tohumculukta bölgemiz, hem lojistik anlamında hem de iklim ve arazi yapısı anlamında çok ideal. İşadamlarımızı bu alanda yatırım yapmaya davet ediyorum. Ülkemizde 493 tohum üretmeye yetkilendirilmiş firma olmasına rağmen birçoğu etkili değil. Bizim halen anaç tohumları dışarıdan alıyor olmamız düşündürücü. Bizde tohumculuğun gelişmemesinin bir sebebi de 2004 yılına kadar ilgili tohum ve ıslah kanunlarının olmaması idi. Ancak güzel gelişmelerde oluyor. Örneğin mısır tohumunda ihtiyacımızın yüzde 100 ünü hatta daha fazlasını biz üretiyoruz ve ihraç da ediyoruz. Bu alanda yatırım yapmak veya bilgilenmek isteyen işadamlarımıza Ondokuz Mayıs Üniversitesimizin (OMÜ) ve laboratuvarlarımızın kapısı her zaman açık.”

KASİAD Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Adnan Saroğlu ise bilgilendirmelerinden dolayı Okumuş’a teşekkür ederek, “Biz KASİAD olarak her zaman olduğu gibi bir köprü vazifesi görüyor ve bu defa da üniversite-sanayi işbirliği konusunda bilinmeyen ya da az bilinen bir sektör olan tohumculuk konusunda işadamlarımızı bilgilendiriyoruz. Umarız bu bilgilendirmeler somut sonuçlar doğurur ve bölgemiz adına yatırım olarak geri döner.” dedi. CİHAN