Organ Nakli Bilinçlendirme Platformu Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat, Türkiye’de organ bağışının istenilen düzeye ulaşmaması ve toplumda yeterli duyarlılığın oluşmamasında bilgi eksikliği ile önyargıların önemli rol oynadığını söyledi. Polat, “Türkiye’de bir yılda 2000 - 3000 arasında kadavra donör bağışının olması gerekiyor. Bu rakam günümüzde yalnızca 300- 400 ile sınırlı. Yani bu şartlar altında 10 kat daha fazla bağışa ihtiyacımız var.” dedi.
Organ Nakli Bilinçlendirme Platformu tarafından, Memorial Sağlık Grubu katkıları ile gerçekleştirilen 'Hayat Ver' adlı sosyal sorumluluk projesi, Forum Kayseri AVM’de Kayserililer ile buluştu. Projede, birçok sanatçının fotoğrafları ve mesajlarının ile yer aldığı sergi açıldı. Ünlü isimler, organ nakli bekleyen ve organ nakli olmuş bir hastanın hayat ve ölüm arasındaki ince çizgide yaşadıklarını aynı karede çarpıcı şekilde canlandırıyor. Fotoğraflarda ayrıca mesajlarla organ bağışının önemine dikkat çekiliyor.
Türkiye’de organ bağışının istenilen düzeye ulaşmaması ve toplumda yeterli duyarlılığın oluşmamasında bilgi eksikliği ve önyargıların önemli rol oynadığını belirten Organ Nakli Bilinçlendirme Platformu Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat, şunları dile getirdi: “Organ bağışı konusunda yeterli ve doğru bilginin aktarılması çok önemli. Ülkemizde kadavradan nakillere göre canlıdan canlıya gerçekleştirilen nakil operasyonları daha sık yapılıyor. Organ bağışının az olması bunun en önemli nedeni. Batılı ülkelerle aynı seviyeye gelmek için Türkiye’de bir yılda 2000 - 3000 arasında kadavra donör bağışının olması gerekiyor. Bu rakam günümüzde yalnızca 300- 400 ile sınırlı. Yani bu şartlar altında 10 kat daha fazla bağışa ihtiyacımız var. Avrupa ülkelerinde organ nakillerinin yüzde 80’i kadavra, yüzde 20’si canlı kaynaklıyken; Türkiye'de ise yeterli organ bağışı olmadığı için nakillerin yüzde 75‘i canlı, yüzde 25’si kadavradan yapılıyor.”
Organ bağışının dinen bir engelinin olmadığını kaydeden Polat, “Organik nakli bir mozaik. Bu mozaik içinde toplumun her kesimine ihtiyacımız var. Bu konuyu gündemde tutmak durumundayız. Organ bağışını eğitimle bir yere getirebiliriz. Türkiye’de en çok gündemde olan ve herkesin konuştuğu 'dinen uygun mu, değil mi?' konusu. İnsanlar araştırırlarsa Diyanet İşler Bakanlığı Yüksek İstişare Kurulu'nun onay verdiğini ve desteklediğini görürler. Dinimizin buna engel olması söz konusu değil. Dini bir engel yok ve görmüyoruz. Ama insanların bunu öğrenmesi lazım.” dedi.
'Hayat Ver' sosyal sorumluluk projesi sergisi 18-30 Haziran tarihleri arasında Memorial Kayseri Hastanesi’nin katkıları ile Forum Kayseri AVM’de ziyaret edilebilecek. Sergi daha sonra yine İstanbul’da ve Türkiye’nin pek çok ilinde organ bağışına dikkat çekmeye devam edecek. Projede Ahu Sungur, Aslı Tandoğan, Bengü, Çolpan İlhan, Derya Büyükuncu, Evrim Solmaz, Gökhan Türkmen, Hülya Koçyiğit, İlker İnanoğlu, İsmail Hacıoğlu, Keremcem, Merve Sevi, Murat Başoğlu, Mustafa Ceceli, Naz Elmas, Niran Ünsal, Oya Aydoğan, Rasim Öztekin, Selda Alkor, Sema Keçik, Yeşim Ceren Bozoğlu, Yetkin Dikinciler, Yıldız Kenter, Zeynep Beşerler, Zeyno Günenç fotoğrafları ve mesajları ile yer aldı. CİHAN