Türkiye Posta Telgraf Teşkilatı (PTT) Genel Müdürü Osman Tural, Milli İstihbarat Teşkilatı'yla (MİT) bir protokol imzalandığını söyledi. Tural, imzalanan protokolün tamamıyla mevcut mevzuat çerçevesinde, anayasa ve mevcut kanunlara göre aykırı bir hususu içermeyen bir protokol olduğunu ifade etti.
PTT'nin ev sahipliğinde düzenlenen 'Posta Sektöründe Serbestleşmenin Ürün, Hizmet Çeşitliliğine Etkileri' konulu 6. Uluslararası Posta Sempozyumu, Antalya'da başladı. Serik ilçesi Belek turizm bölgesinde devam eden ve iki gün sürecek sempozyuma 41 ülke ile 4 uluslararası birlikten yaklaşık 100 delege katılıyor. Sempozyumda, posta sektöründe serbestleşmenin ürün ve hizmet çeşitliliğine etkileri, sektör gelişmeleri eke alınacak.
Sempozyum kapsamında basın toplantısı düzenleyen PTT Genel Müdürü Osman Tural, "Taraf Gazetesi'nde çıkan habere göre MİT'in PTT ile bir protokol imzalayarak bilgi paylaşımında bulunduğu belirtiliyor. Bununla ilgili açıklamanız olacak mı?" sorusunu yönelten muhabire tepki gösterdi. Kendisinin böyle bir iddia görmediğini belirten Tural, "Taraf Gazetesi'ndeki haberi ya eksik okuyorsunuz ya yanlış okuyorsunuz. Taraf Gazetesi Milli Eğitim'le MİT'in yapmış olduğu bir haberi almış. Detaylarını yazmış. Taraf aynı zamanda Türk Hava Yolları (THY), PTT ve bir kaç kurum ismini saymış. Ama ne tür bir anlaşma olduğundan veya ne tür bir bilgi aldığından hiç bahsetmemiş. Onunla ilgili cevabı sayın bakanımız verdi. Bizim posta idaresi olarak ya da başka idareler olarak anayasa ya da yasalarla koruma altına alınmış olan hakların dışında hakları tehdit altına alacak herhangi bir protokolü hiçbir kurum ve kuruluşla imzalamamız mümkün değil. MİT'le imzalamış olduğumuz protokolde, tamamıyla bizim mevcut mevzuat çerçevesinde gerek anayasalara, gerekse mevcut kanunlara göre aykırı bir hususu içermeyen bir protokol. Bir iddiadır, herkes iddiada bulunabilir." diye cevap verdi.
Toplantıya girmeden önce bu konunun konuşulmayacağını gazetecilere hatırlattıklarını belirten Tural, "Hala bu konuyla ilgili sorular soruyorsunuz. Benim yapmam gereken şey şurada kapıyı göstermek sana. Konuşurken bunları söyledik. Bugünkü toplantının asıl amacı buradaki konferanstır. Buradaki basın toplantısının amacı konferansı değerlendirmek. Yani sabrettim dinledim soruna cevap verdim. O konuya cevap vermeyeceğimi söylenmiş olduğum halde cevap verdim. Ve hala devam ediyorsun. PTT olarak bizim mevcut mevzuata aykırı her hangi bir protokol imzalamamız söz konusu değil. Cevap bu. Çok basit bir cevap." dedi.
Öte yandan, sempozyumun açılış konuşmasını yapan Osman Tural, Türk posta idaresi olarak banka, lojistik ve posta alanında yetkin personel eliyle etkin hizmet sunan ulusal ve uluslararası ölçekte bir kuruluş olmayı vizyon olarak belirlediklerini kaydetti.
Tural, sektörü evrensel hizmet yükümlülüğü, rekabet ve teknoloji unsurlarının oluşturduğunu belirtti. Teknolojinin ilerleyişinin, posta sektöründe klasik posta hizmeti anlayışından teknolojik hizmetlere yönelik yatırım yapmaya zorladığını belirten Tural, posta sektörü açısından iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin posta teşkilatlarının iş ve işlemlerine büyük ölçüde sekte vurduğu şeklinde değerlendirmeler yapıldığını ifade etti. Türkiye’de hiçbir kurum ve kuruluşta olmayan bir networke (bilgisayar ağı) sahip olduklarını belirten Tural, aynı zamanda 4 bin 500 işyeri ile hizmet verdiklerini kaydetti. Bu iş yerlerinde 216 kurum ve kuruluşa 294 çeşit hizmet verdiklerini belirten Tural, bununla mevcut geliri 3'te 1 oranında artırdıklarını, 8 bin kişiye daha istihdam sağladıklarını anlattı. Tural, şunda 17 milyon kişiye hizmet verdiklerini belirtti.
Sempozyumda, Dünya Posta Birliği Başkan Yardımcısı Pascal Clivaz ve Suudi Arabistan Posta Genel Müdürü Mohammed Benten de birer konuşma yaptı. Açılış konuşmalarının ardından Suudi Arabistan ve Kosova’yla mutabakat zabtı imzalandı. Mutabakat çevresinden Türkiye ile iki ülke arasında posta, lojistik ve bankacılık sektörlerinde iş birliği yapılacak.
CİHAN