Fırıncılar Federasyonu, Ramazan pidesinin kilo fiyatının ortalama 5 TL olacağını duyurdu. İllerin maliyet hesaplamasına göre fiyatların yer yer değişiklik gösterebilecek.
Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, basın toplantısı düzenleyerek, Ramazan pidesinin fiyatını açıkladı. Ankara’da 350 gram Ramazan pidesinin 1,5 TL, İstanbul’da 300 gram pidenin 1,5 TL’den satılacağını ifade eden Balcı, “Bunun dışında 450 gramı 2 lira olan vilayetler var. Diğer illerde kendi maliyet hesaplamalarına göre ve bu fiyat çerçevesinde bir fiyat uygulamasına gidecek. Geçen sene azami fiyatı 4 lira 30 kuruş olan pidenin bu yılki fiyatı 5 TL olarak belirlendi.” dedi.
KEPEK ORANI EN AZ YÜZDE 70 OLACAK
Öte yandan 1 Temmuz tarihi itibariyle uygulanacak yönetmelikte artık normal ekmeklerin kepek oranları artıyor. Artık normal ekmekler içinde en az yüzde 70 kepek barındıran unlardan yapılacak. Bakanlık daha önce ekmekteki tuz oranını düşürmüştü. Kepek oranını artırarak daha sağlıklı ekmeklerin üretileceğine işaret eden Fırıncılar Federasyonu Başkanı, bakkallar ve marketlerin dışında ekmek satışının da yasaklandığını vurguladı. Sabah bakkalların önüne kasalarda ekmek koyma devrinin de bittiğini anlatan Balcı, “Bakkal ve marketlerde vatandaşın kolay dokunabileceği yerlere ekmek koyulmayacak. Kesinlikle sabahları bakkal önüne ekmek bırakma devri bitti. Eğer satıcı alıcı olan müşterinin birçok ekmeği çıplak elle ellediğine şahit olursa uyarması gerekiyor. Yeni yönetmelikler bunu getiriyor.” ifadelerini kullandı.
KATKI MADDESİ KULLANMAK YASAK
Sağlık Bakanlığı, önceden fırınlara 17 katkı maddesinin kullanımına izin veriyordu. Ancak şimdiki yönetmelikle Bakanlık fırınlara bütün katkı maddelerini yasakladı. Bu haliyle artık ekmeklerde sadece, un, su, tuz ve paket maya kullanılacak.
Kullanılan katkı maddelerinin hamuru daha kısa sürede kabarması için kullanıldığını anlatan Fırıncılar Federasyonu Başkanı, “Kullanılan katkı maddeleri hamurun çabuk kabarmasını sağlıyordu. Şimdi doğal bir şekilde hamur kendi süresi içinde gelişimini sağlayacak ve daha lezzetli ekmekler üretilecek. Bu kullanılan 17 katkı maddesinin tamamı fırınlarda kullanılmayacak. Un sanayicileri de Bakanlığın izin verdiği maddeleri kullanabilecek. Yani bizim esnafımız ekmeği üretirken, un su tuz paket mayanın dışında hiçbir şey kullanamayacak.” diye konuştu.
İŞÇİLİK MALİYETLERİ ARTACAK
Bu arada yeni yönetmeliğin işçilik maliyetini artıracağını belirten Balcı, bu tezini şu cümlelerle örnekledi: “Siz katkı maddesi kullanarak belli bir insan sayısıyla 10 bin ekmek yapıyorsanız katkı maddesi kullanmadan 7 bin ekmek yapabileceğiz. Haliyle bu da işçilik maliyetlerini artıracak.”
Bugün itibariyle üretilen ekmeklerin lezzet açısından damağa daha çok hitap edeceğini anlatan Halil İbrahim Balcı, artık raflarda balon gibi şişmiş ekmeklerin olmayacağını, daha lezzetli ekmeklerin olacağını söyledi. Bu sayede insanların ekmekleri israf etmeden tüketebileceklerine dikkat çeken Balcı, böylece israfın da önleneceğine değindi.
BİR GÜNDE İSRAF EDİLEN EKMEĞİN YARISI FIRINLARDA
Bir günde israf edilen 6 milyon ekmeğin 3 milyonunun fırınlarda israf edildiğini vurgulayan Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı, söz konusu israfın hiç de küçümsenmeyecek boyutta olduğuna işaret etti. Fırınlardaki israfı engellerken, insanları da eğitmek gerektiğini dile getiren Başkan Bacı, fırınların da lezzetli ekmekler üreterek israfı önleyebileceğini vurguladı.
CİHAN