Ramazan pidesine gram ayarı

Türkiye Fırıncılar Federasyonu, ramazan sofralarının baştacı pideye bu yıl gram ayarı yaptı. Fiyat 1.5 TL'de sabit kalırken gramaj 300'den 250'ye indi.

Ramazan yaklaşırken gıda üreticilerinden art arda yeni fiyat ayarlamaları geliyor. İftar sofralarının olmazsa olmazı ramazan pidesinin etiket fiyatı bu yıl değişmedi. Ancak Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, pideye bu yıl etikete yansıtılmayan bir zam yaptıklarını ifade etti. Balcı, "İki yıldır aynı olan ramazan pidesi fiyatlarında bu sene değişikliğe gittik. 2014'te Ankara'da 300 gramı 1.5 liradan satılan pideyi bu yıl 250 gramına 1.5 lira ödeyerek yiyeceğiz" dedi. Balcı bu yıl ramazan pidesinin kilo fiyatının azami 6 lira olacağını da belirtti.

İLLERE GÖRE DEĞİŞİYOR
Yaptıkları maliyet hesapları sonucunda pide fiyatlarını artırmak zorunda kaldıklarını anlatan Balcı, rakamın illere göre değişiklik gösterebileceğinin altını çizdi. Balcı, "İllerdeki gram ve fiyatlar farklı olmasına rağmen kilogram bazında 6 liranın üzerinde olmadığını göreceğiz. Fırıncı esnafın gerekli fedakârlığı yaptığını düşünüyorum. Maliyetler artınca değişiklik de zorunlu oldu" şeklinde konuştu. Ekmekte ise yaklaşık üç yıldır fiyatın değişmediğini vurgulayan Balcı, ramazana özel bir artış olmayacağının altını çizdi.

ETTE FİYAT % 20.4 ARTTI!
Bir süredir fiyatları hızla yükselen kırmızı etle ilgili de Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nden "Üretimde sıkıntı yok" mesajı geldi. Birlik Başkanı Şemsi Bayraktar, ramazanda kesinlikle et sıkıntısı olmadığını vurgulayarak, fiyatta fırsatçılık yapıldığını anlattı. Bayraktar, "Et üretimimiz 1 milyon tonu geçti. Sıkıntı görülmüyor. Ancak geçen yıl 30.77 TL olan dana etinin kilogram fiyatı bu yıl yüzde 20.48 artarak 37.7 TL'ye çıktı" dedi. Bayraktar, ramazanda en çok fiyatı artan gıda ürününün yüzde 498'le kuru incir olduğunu ifade etti.

19 MİLYON DOLARLIK HURMA ALDIK
Ramazanda en çok tüketilen bir başka gıda ürünü hurmada da Türkiye'nin ithalatı arttı. 2014'te hurma ithalatı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 30 artarak 19 milyon dolar oldu. Dış ticaret verilerine göre Türkiye ağırlıklı olarak 15 ülkeden hurma alıyor. En çok hurma ithal edilen ülkeler İran, Suudi Arabistan, Tunus, İsrail ve Filistin. En çok alım yapılan İran'a geçen yıl 12.7 bin ton hurma için 4.2 milyon dolar ödendi. İran'ı 3.9 milyon dolarla Suudi Arabistan izledi. (SABAH)