Ramazanda Bilinçsiz Beslenme Kilo Yapıyor

Ramazan ayı, doğru beslenmeyi alışkanlık haline getirmek için bir fırsat. Bu ayda yapılan bilinçsiz beslenme, insan vücudunda kilo alımına yol açıyor.

Ramazan ayı, doğru beslenmeyi alışkanlık haline getirmek için bir fırsat. Bu ayda yapılan bilinçsiz beslenme, insan vücudunda kilo alımına yol açıyor.

    Adana Özel Meridien Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Serap Cavlak, Ramazan ayı boyunca oruçla birlikte öğün sayısının ve beslenme şeklinin değişmesi nedeniyle alınacak fazla kilolara dikkat edilmesini istedi. Uzun süre aç kalmanın metabolizmayı yavaşlattığına dikkat çeken Cavlak, "Ramazan ayının toplumumuzdaki yeri büyüktür. Ancak oruç tutanların günlük yaşantıları,özellikle beslenme düzenleri tamamiyle değişmektedir. Açlık süresinin uzun olması, yemek yenilecek sürenin kısıtlı olması sebebiyle günlük öğün sayısı 5-6 olması gerekirken 2 ye düşmektedir. Zaten uzun süren açlık metabolizmayı yavaşlatırken, birde 2 öğün tüketmek hem de tüketilenleri yanlış seçmek daha da yavaşlatmaktadır. Bu nedenle ramazan ayında karşılaşılan en büyük problemlerden biri kilo almaktır." dedi.

    "16 SAAT AÇLIK, KAN ŞEKERİNİ BOZABİLİR"

    Günlük açlık süresinin yaklaşık 16 saat olması sebebiyle kan şekeri dengesinin kolaylıkla bozulabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Serap Cavlak, "Bu nedenle iftar ve sonrasında yapacağımız öğün sayısı, besinlerin çeşitliliği ve pişirme yöntemleri sağlığımızın korunması için oldukça önemlidir. İftar, akşam yemeği, ara öğünler ve sahur yapılarak yine 4 veya 5 öğün tüketmek gerekir. Ve iftarda yemek sürenizi mümkün olduğunca 20 dk ya yaymaya çalışınız. Lokmaları yavaş çiğnemek çok önemlidir." diye konuştu.

    "KIZARTMALARDAN UZAK DURUN"

    Herkesin bir araya toplandığı ve sevilen çeşitli yemeklerden oluşan mükellef Ramazan sofralarının hazırlandığı iftar saatlerinde açlığın verdiği etkiyle bütün yemekleri tüketmenin sağlığı ciddi yönde bozabileceğine dikkat çeken Cavlak, "Ramazan ayında özellikle kızartılmış besinlerden, hamur işlerinden, hamur tatlılarından uzak durmak, beyaz ekmek yerine esmer ekmek, pirinç pilavı yerine bulgur tüketmek, salata , ve süt-yoğurt tüketmek kan şekerimizin daha yavaş yükselmesini ve açlık döneminde daha az acıkmamızı ayrıca rahat oruç tutmamızı sağlar.Yine sıvı dengesini korumak için 2-2.5 LT su içmek önemlidir. Yine içeceklerden ayran, sade maden suyu, bitki çayları almak sıvı tüketimimize katkı sağlar.'' ifadelerini kullandı.

    "SAHUR MUTLAKA YAPILMALI"

    En çok yapılan hatalardan birinin de gece yemek tüketip yatmak ve sahura kalkmamak olduğunu söyleyen Cavlak, "Sahura kalmak açlık süremizi kısaltır, kan şekerin dengeler ,mideyi rahatlatır. Sahurda yine ağır yemekler yerine az yağlı bir peynir, haşlanmış yumurta , 4-5 zeytin, söğüş ,esmer ekmek süt veya bitki çayları tüketilebilir. Beslenme düzeninin değişmesine bağlı olarak oluşabilecek kabızlık problemi için bol posalı besinler tüketmek gerekir. Örneğin kurubaklagil yemekleri, her öğünde salata ya da söğüş, ara öğünlerde meyve(kabuğu ile yenilebilenler kabuklu olarak), esmer ekmek, ceviz-badem-kuru kayısı alınabilir." şeklinde konuştu. CİHAN