Ramazan’da Mide Sağlığınıza Dikkat Edin

"ASİT DÜZENLEYİCİ İLAÇLARI SAHUR ÖNCESİNDE ALIN" "İFTARDAN SONRA EGZERSİZ YARARLI"

Medicana Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Serkan Uysal, yaklaşan Ramazan ayında mide rahatsızlığı olanların gerekli önlemlerini almalarını tavsiye etti. Dr. Uysal, mide şikayetleri olanların, sahur öncesinde ilaçlarını almaları konusunda uyardı.

Yaklaşan Ramazan ayının yaz sıcaklarına denk gelmesi ve yaşanacak sıvı kaybı nedeniyle dikkat edilmesini tavsiye eden Uzm. Dr. Serkan Uysal, “Yaz aylarında aşırı sıcaklar nedeniyle vucudun sıvı ihtiyacı artacaktır. Bu sebeple daha fazla sıvı alınmalıdır.” dedi. İftar sofralarında oluşan açlık sebebiyle birden hızlı ve bol yemek yendiğinin dile getiren Dr. Uysal, bunda da mideye aşırı yüklenme oluşacağını ve hazımsızlık gibi şikayetleri beraberinde getireceğini ifade etti.

Uysal, şöyle dedi: “Yine Ramazan'da bu ani fazla yemek yeme ve sabah sahurda yemek yedikten sonra yatma gibi nedenlerle reflü hastalığında artış gözlenmektedir. Bu durumdan kaçınmak için birden bire bol yemekten ziyade iftarda başlangıçta açlığımızı giderecek şekilde yemek ve yemeğin süresini uzatmak uygun olacaktır. Sahurda alacağımız gıdalar açısından ise özellikle sıvı ihtiyacını giderecek şekilde sulu gıda alınması uygun olur. Ülser gelişiminin en sık olduğu oniki parmak bağırsağının başlangıç kısmının uzun süre mide asidine maruz kalması, koruyucu safra ve pankreatik enzimlerin açlık döneminde bağırsağa salınmasının az olması nedeniyle uzun süren açlıklar daha önceden ülseri olanlarda, sık ağrı kesici kullananlarda ülser oluşumunu tetikleyebilir. Bu yönden de daha önceden ülseri olanların, midesinde ağrı, şişkinlik, çabuk doyma gibi şikayetleri olanların ülser hastalığı açısından dikkat etmesi gerekebilir.”

Vücudun, açlığa birkaç gün sonra uyum göstermeye başlayacağını ifade eden Dr. Uysal, "Açlığa bağlı olarak mide salgılarının azalmasıyla birlikte sindirim sistemi hareketleri de azalır. Ancak mide asidi salgılanması açlık boyunca da devam eder. Normal şartlarda, uzun süren açlıklarda mide salgısı giderek azalır ve asit karakteri zayıflar. Asit fazlalığı sorunu olanlarda ise uzun süren açlıklarda mide asit salgılanması, mide ve onikiparmak bağırsağı ülserlerinin veya mevcut gastrit bulgularının artmasına yol açabilir. Şikayeti olmayanlar oruç tutmayı deneyebilir; ancak asit fazlalığı sorunu olanların sahur öncesinde ilaç almaları gereklidir.” uyarısında bulundu.

Dr. Uysal, iftardan sonra yapılması gerekenleri ise şöyle anlattı: “Vücudumuz, günün belli saatlerine göre sindirim olayını gerçekleştirir. Akşam ve gece saatlerinde besinlerin emilimi gündüz saatlerindeki kadar iyi değildir. Bu nedenle iftar ve sonrasında yenilen fazla miktarda yiyecekler şişkinliğe ve uyku bozukluğuna yol açabilir. Özellikle mide ve bağırsak rahatsızlığı olanlarda uzun süreli açlığın ardından fazla miktarda yenilen yemekler sindirim güçlüğü yaratır. Yavaş yenmeli ve iyi çiğnenmelidir. İftardan 1-2 saat sonra hafif yürüyüş yapmak yararlı olabilir. Sabah sahurdan sonra egzersiz yapılması sıvı ve enerji kaybına yol açacağı ve bu açığı hızla kapatma imkanı olmayacağı için çok uygun değildir. Alternatif olarak, çok yüklü olmayan iftarı takiben, vücudun sıvı ve kalori eksiği karşılandıktan sonra yapılan egzersizin sindirimi daha kolaylaştıracağı öne sürülmektedir. Sıcakların çok hissedildiği günümüzde egzersizin, güneşin olmadığı ve sıcaklığın nispeten düşük olduğu akşam saatlerinde yapılması organizma için daha yararlıdır.”

CİHAN