Restore edildikten sonra Çukurova Üniversitesi Kültür Merkezi'ne dönüştürülen Ramazanoğlu Konağı, cumartesi konferanslarıyla tarihe ve kültüre kapılarını açıyor. Adana'nın ilk 'müze-kültür merkezi' özelliğini taşıyan konakta her hafta bir dizi kültürel etkinlik düzenlenecek. Açılış konferansı Merkez Müdürü Yard. Doç. Dr. Gözde Ramazanoğlu tarafından verilecek.
Adana'da kalabilen eserlerin yüzde 90 ile Konya, İstanbul ve Niğde'nin Bor ilçesinde birçok külliye, hamam ve cami yaptıran "Ramazanoğlu Piri Paşa'nın Hayatı ve Hizmetleri" konulu konferans, 31 Ekim günü saat 11.00'de gerçekleşecek. Toplantılar serisi Vali İlhan Atış, Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Başbakan Başdanışmanı Dr. Yıldırım Ramazanoğlu, Vakıflar Bölge Müdürü Osman Yayla'nın farklı konulardaki sunumlarıyla devam edecek.
Kültür Merkezi Müdürü Yard. Doç. Dr. Gözde Ramazanoğlu, düzenlediği basın toplantısında tarihi yapıyı sosyal ve kültürel aktivitelere açtıklarını söyledi. Adana'nın bilinmeyen yönlerinin bu toplantılarda anlatılacağını dile getiren Ramazanoğlu, Kanuni Sultan Süleyman'ın ilk vezirlerinden Adanalı Piri Paşa'nın hayatı ve hizmetlerini ele alacaklarını kaydetti.
48 yıl Adana beylerbeyliği yapan Piri Paşa'nın Karaman, Şam, Halep'de de benzeri görevlerde bulunduğunu hatırlatan Ramazanoğlu, gittiği her yerde inşa ettiği eserlerin bir çoğunu da Adana'da yaptırdığını dile getirdi. Ramazanoğlu, Piri Paşa'nın Adana'da Ulucami ve Medresesi, Yağ Cami ile Medresesi, Çeşme, Pamuk Hanı Mescitleri, Zaviye-i Cebel Nur, Darüşşifa, Darül Hadis, İmaret, Kapalıçarşı, Irmak Hamamı gibi onlarca eseri yaptırdığını ifade etti.
RAZAMANOĞLU KONAĞI KÜLTÜR MERKEZİ'NİN TARİHÇESİ
Ulucami Külliyesi'nde yer alan bin Ramazanoğlu Beylik Sarayı'nın selamlık bölümüdür. Saray ilk kez Adana'nın fethinden sonra 1360-1400 yılları arasında inşa edildi. Bu özelliğiyle İstanbul'un fethinden; dolayısıyla Topkapı Sarayı'ndan daha eski bir yapıdır. Giriş katındaki büyük salon, özellikle konferans, sergi, konser gibi çeşitli kültürel etkinliklere hizmet vermektedir. Üst katta etnografik eserlerin sergilendiği daimi sergi vardır. Avlu, teras ve büyük salon, seyir, oturma-dinlenme ve çay içme alanı olarak düzenlenmiştir. Devlet başkanlarının sarayda ağırlanması geleneği nedeniyle Kanuni Sultan Süleyman ve Sultan 4. Murat burada ağırlanmıştır. Büyük Şair ve Adana Valisi Ziya Paşa, konağın giriş katındaki salonu kabul yeri olarak kullanmıştır. (CİHAN)