Sayıştay Başkanı Recai Akyel, bazı raporların TBMM'ye sunulamadığını hatırlatarak bunların Meclis'e ilk defa sunulacak raporlar olduğunu söyledi. 6353 sayılı kanunun yürürlük tarihi ve getirdiği düzenlemeler nedeniyle 2011 yılı mali denetim raporlarının hazırlanma sürecinin tamamlanmasının hukuki gerekçeleri ile teknik olarak imkansız hale getirdiğini anlatan Akyel, "Hukuk anlamda Sayıştay raporu tamamlanmadığı için, Rapor Değerlendirme Kurulu'nun kararı gereğince TBMM'ye gönderilememiştir. Bu haliyle 2011 yılı kesin hesap kanunu ve 2013 yılı bütçe kanunu kabul edilmiştir. Yaşanan süreçte Sayıştay'ın herhangi bir ihmali ve kusuru bulunmamaktadır." dedi.
Sayıştay'ın kuruluşunun 151. yıldönümü sebebiyle Ankara'da kuruluş merkezinde tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törene; Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Muammer Güler, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu ile üyeler ve davetliler katıldı.
Sayıştay Başkanı Recai Akyel, kuruluşun tarihçesi hakkında bilgi verdi. Sayıştay'ın iki fonksiyonu bulunan Anayasal bir kurum olduğunu anlatan Akyel, yapılan denetimleri dile getirdi. Akyel, "2012 yılında 2011 yılı hesapları ve mali işlemleri denetlenmiştir. 2011 yılı denetimleri sonucunda; Anayasanın 160. maddesine göre hesapların kesin hükme bağlanması çerçevesinde yargılamayı esas raporlar Sayıştay hesap mahkemelerine sunulmuştur. Anayasa'nın 164. maddesine göre genel uygunluk bildirimi TBMM'ye sunulmuştur. Anayasa'nın 165. maddesine göre Kamu iktisadi teşebbüsleri denetimi raporları TBMM'ye sunulmuştur. Ancak Sayıştay, bunların dışındaki bazı raporları TBMM'ye sunamamıştır. Öncelikle belirtmek gerekir ki TBMM'ye sunulamayan raporlar 6085 sayılı Sayıştay Kanunu'nun öngörmüş olduğu TBMM'ye ilk defa sunulacak raporlardır. Yani raporların sunulamaması durumu önceden beri sunulan raporların hazırlanmasında oluşmuş bir aksama değildir. Sayıştay Cumhuriyet tarihi boyunca ilk defa 2011 yılı hesap ve işlemlerinin mali denetimini yapmış, mali denetimi sonucu mali raporları hazırlama sürecini yürütürken 6353 sayılı kanun yürürlüğe girmiştir. 6353 sayılı kanunun yürürlülük tarihi ve getirdiği düzenlemeler nedeniyle 2011 yılı mali denetim raporlarının hazırlanma sürecinin tamamlanması hukuki gerekçeleri ile teknik olarak imkansız hale getirmiştir. Hukuk anlamda Sayıştay raporu tamamlanmadığı için, Rapor Değerlendirme Kurulu'nun kararı gereğince TBMM'ye gönderilememiştir. Bu haliyle 2011 yılı kesin hesap kanunu ve 2013 yılı bütçe kanunu kabul edilmiştir. Yaşanan süreçte Sayıştay'ın herhangi bir ihmali ve kusuru bulunmamaktadır. Devam eden süreçte Sayıştay 2012 yılı hesaplarının ve mali işlemlerinin denetimi için insan gücü ve denetim planlaması yapmış ve halen 2012 yılı hesaplarının denetim ve raporlama süreci devam etmektedir." diye konuştu.
"SAYIŞTAY'IN BASINA KAPALI OLMASI KURUMSAL STRATEJİK BİR TERCİH"
Sayıştay'ın yeterince basına açık olmadığı hususunda basın tarafından sitem edildiğini hatırlatan Akyel, basını memnun edici düzeyde açık bir kurum olmadıklarını ifade etti. Bu durumdan kurum olarak zaman zaman zarar gördüklerini anlatan Akyel, ancak bu durumun kurumsal olarak stratejik bir tercih olduğunu vurguladı.
Sayıştayın bu ketum tavrının bir kurum kültürü olduğunu dile getiren Akyel, kurumun yargısal kararlar ve raporlar ile konuştuklarını söyledi. Devletin tüm kurumlarını denetleme görevi ve sorumluluğunun kendilerini sorumlu davranmaya ve ketum olmaya zorladığını anlatan Akyel, "Sayıştay'ın basına kapalı tavrı aslında Sayıştayın bir fedekarlığıdır. Sayıştay hakkında zaman zaman yapılan haksız ithamlara, asılsız iddialara ve çirkin hitaplara bile cevap vermemekteyiz. Basının ve kamuoyunun Sayıştayın bu ketum tavrını saygıyla karşılayacağını beklemekteyiz." şeklinde konuştu.
Yeni Sayıştay Kanununun denetim alanında reform sayılabilecek yeni ve kapsamlı değişiklikler getirdiğine dikkat çeken Sayıştay Başkanı Recai Akyel, uygulamada hem Sayıştay'a hem denetlenen kurumlara hem de kamuoyuna görevler düştüğünü söyledi. Kanunun doğru uygulanması ve geçiş sürecinin başarılı olabilmesi bakımından kamu kurumlarının yeni Sayıştay denetiminin niteliğini doğru kavramaları, yeni denetim anlayışına göre kurumlarında gerekli düzenlemeleri yapmaları, Sayıştay denetimi sonucu bulgulara göre önem vermeleri, Sayıştay ile iletişim içinde olmaları; dilek, temenni ve şikayetlerini Sayıştay Başkanlığı'na iletmelerini beklediklerini ifade etti.
Akyel, yazım süreci başlayan yeni Anayasa'da da etkin bir biçimde yer alacağı hususunda şüphe bulunmadığının altını çizdi. Konuşmaların ardından yeni üyelere cübbeleri giydirildi. CİHAN