Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Gezi Parkı eylemlerine ve sürece dair Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi'ne Skype bağlantısıyla son derece önemli tespitlerde bulundu. Mustafa Acar’ın tespitleri, Stratejik Düşünce Enstitüsü’nün (SDE) internet sitesinde de yer buldu.
Son birkaç haftadır Türkiye’nin Gezi Parkı eylemleriyle çalkalandığını ifade eden Rektör Acar, konunun sadece Türkiye’nin değil, dünya gündeminin de en çok konuşulan konuları arasında yer aldığını iletti. Geçen hafta Kahire’de organize edilen, Mısır – Türkiye ilişkilerini, demokrasi tecrübelerini konu alan çalıştaya katıldığını söyleyen Rektör Acar, orada da değerlendirmelerde bulundu. Mustafa Acar, “Gördüm ki Gezi Parkı olayları Türkiye kadar Mısır’ın da gündeminde.” dedi.
"BİRİLERİ TÜRKİYE’NİN GELİŞİMİNDEN RAHATSIZ"
İnsanların, ‘Gezi Parkı protesto eylemleri bir komplo mu? Erdoğan hükümetinin başarısızlığının sonucu mu? İslamcılar Türkiye’de başarısız mı? Erdoğan popülaritesini yitiriyor mu? Türkiye ekonomisi bu olaylardan etkilenir mi? Türkiye bundan sonra nereye doğru gidebilir?’ gibi sorular sorulduğunu ifade eden Rektör Acar, önemli değerlendirmeler yaptı. Açıklamasında tüm bu sorulara cevap veren ve tespitlerini sıralayan ASÜ Rektörü Acar, Gezi Parkı olaylarının kısmen masum gerekçelerle başladığını ancak kısa sürede karanlık odakların devreye girdiği, Gezi Parkı üzerinden Erdoğan’a ve Türkiye’ye vurma eylemleri olduğunu söyledi. Aynı anda illegal – marjinal örgütlerin alana üşüşmesi, Başbakan’a ve ailesine hakaret pankartları, sosyal medya üzerinden taarruz, 'Erdoğan Türkiye’yi yakıyor' türünden manşetler ve bunlara eşlik eden karalayıcı yorumların ‘organize işler’ çağrışımı yapan gelişmeler olduğunu ifade eden ASÜ Rektörü, son 10 yılda Türkiye’nin gösterdiği gelişmelerin birilerini rahatsız ettiğini söyledi.
"ORTADA 'ERDOĞAN İSTİFA' DEDİRTECEK BİR TABLO YOK"
Rahatsızlıkların uluslararası ve ulusal yansımalarına dair örnekler veren ve “Darbelerin ve muhtıraların finansörlüğünü yapıp, darbe sonrasında yapılan keyfi yeniden bölüşümlerden keseyi dolduranların bu devrin bittiğini görmekten rahatsız olmaları çok doğal” diyen Rektör Acar, Türkiye’de Başbakan’ı ve hükümeti istifaya çağırmanın hiçbir haklı zemini olmadığının altını çizdi. Rektör Acar, şöyle devam etti: “Makro göstergeler iyi, IMF’ye borç sıfırlandı, bütçe açığı çok düşük düzeyde, enflasyon kontrol altında, işsizlik dünya ile kıyaslandığında makul seviyede, cari açığı, finansman sorunu yok, reel faizler sıfıra yakın, ülke dış yatırımcı için cazip güzergahlardan biri, ekonomik büyüme yeniden yükselme trendine giriyor… Kitleleri sokağa döküp 'Erdoğan istifa' dedirtmeyi haklı kılacak bir tablo ortada yok. Bunu dedirtenlerin derdi; içerde rantiye düzeninin bitmesi, dışarıda bölgesel bir aktör olarak yükselişin doğurduğu rahatsızlık.” dedi.
ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar’ın yazısının tamamı, SDE’nin www.sde.org.tr internet sitesinden okunabilir. CİHAN