Balyoz ve Poyrazköy davalarından birçok üst düzey askerin tutuklanmasına ve ceza almasına neden olan 5 no'lu harddisk konusunda Genelkurmay Başkanlığı önemli bir adım attı. TÜBİTAK'ta bulunan bilirkişilerin harddisk ile oynandığı ve bazı bilgilerin sonradan konulmuş olabileceğine dair raporu üzerine soruşturma başlatıldı. Balyoz ve Poyrazköy davalarında delil olarak kabul edilen 5 no'lu harddisk konusunu Donanma Komutanlığı Askeri Savcılığı araştıracak.
ÜSSE KİMLER GİRDİ?
5 no'lu harddisk, 6 Aralık 2010'da Gölcük'teki donanma üssünde yapılan aramada bulunmuştu. İçinden çıkan bilgiler savcıların iddianamesinde önemli bir delil olarak yer almış ve eski kuvvet komutanları ile 163 subay tutuklanmıştı. Son yaşanan gelişmelerle birlikte askerlerin tutuklanmasına neden olan 5 no'lu harddiskteki bilgilerin şüpheli olduğu, sonradan üretilmiş olabileceği ortaya çıktı. TÜBİTAK'taki bilirkişilerin raporlarına da yansıyan bu durum üzerine Donanma Komutanlığı Askeri Savcılığı soruşturma başlattı. Soruşturmada 6 Aralık 2010'da ve öncesinde kimlerin Gölcük'teki üsse girip çıktığı detaylı şekilde araştırılacak.
SİVİL DAVANIN BİTMESİ BEKLENDİ
Genelkurmay kaynakları ise, soruşturma için neden bugüne kadar beklendiği sorularına Balyoz davasını işaret ederek cevap veriyor. Balyoz davası sivil mahkemede devam ettiği sırada askeri savcılık tarafından soruşturma başlatılamıyordu. Balyoz davasının bitmiş olması askeri savcılığın soruşturma başlatabilmesinin önündeki engelleri kaldırmış oldu. Askeri kaynaklar, harddisk konusu bütün TSK'yı ilgilendirdiği için Donanma Komutanlığı Savcılığı'nın 'görevsizlik' kararı alabileceğini belirtiyor. Bu durumda soruşturmayı Genelkurmay Askeri Savcılığı yürütecek.
BALYOZ'DA REDDEDİLEN YENİDEN YARGILAMAYA İTİRAZ
Balyoz planı davasında hüküm giyen 11 sanığın avukatı Hakan Tunçkol, "yeniden yargılama" taleplerinin reddedilmesi kararının, yazılı emir yolu ile bozulması talebiyle Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Hükümlü Ayhan Gedik, Mehmet Ferhat Çolpan, Ümit Özcan, Hakan İsmail Çelikcan, Levent Kerim Uça, Enver Aksoy, Mehmet Cem Kızıl, Sencer Başat, Hayri Güner, Doğan Temel ve Recep Rıfkı Durusoy'un avukatı Tunçkol, İstanbul Adalet Sarayı'ndaki Adalet Bakanlığı Bürosu'na bir dilekçe sundu. Tunçkol dilekçesinde, yerel mahkeme kararının hukuka aykırı olduğunu belirtilerek şunları ifade etti: "5 No'lu harddiskin Gölcük'te bulunması bunu güvenilir hale getirmez. Sahte bir para merkez bankasının kasasında bile bulunsa sahtedir... Son TÜBİTAK raporu ile hükme dayanak yapılan 5 nolu harddisk şüpheli hale gelmiştir. Müvekkillerim kim ve kimlerin ne maskatla hazırladığı belli olmayan dijital listelerde sadece adı geçtiği için ağır bir ceza tatbikine tabi tutulmuştur."
ASTSUBAYLAR ANKARA'YA ÇAĞRILDI!
Her platformda özlük haklarındaki sıkıntıları dile getiren astsubaylara Genelkurmay'dan çağrı geldi. Genelkurmay Başkanlığı, tüm birliklerden 270 kadar astsubayı 4 günlüğüne Ankara'ya çağırdı. Uzun zamandır özlük haklarıyla ilgili sorunları ifade eden astsubaylar, en son 23 Ocak'ta Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edilen düzenlemelerden hoşnut olmamıştı..