Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Türkçe Olimpiyatları için Türkiye’ye gelen öğrencilerin Türkiye’ye adeta bahar havası getirdiğini belirterek, huzur verdiğini söyledi.
Büyük, 27 ülkeden Sakarya il etkinliği için gelen bir grup öğrenciyi makamında kabul etti. Öğrencilerle tek tek yakından ilgilenen Büyük, "Bütün dünyadan Türkçe ile beraber geldiniz. Bahar mevsiminde bahar havası getirdiniz. Baharda çiçekler açtı, kuşlar ötüyor, sizlerde şakıyorsunuz." dedi.
Son 10-11 yıldır Türkiye’nin, heyecanla Türkçe Olimpiyatları’nı beklediğini vurgulayan Büyük, bir kez daha dünyanın en çok barışa ihtiyaç duyduğu zaman dilimlerinden olan bu günlerde bütün dünya çocuklarının Türkiye’den barış, kardeşlik çağrısı yapmasının çok ama çok önemli olduğunu belirtti. Büyük şöyle konuştu: “Barış ve sevgi mesajlarınızla dünyaya ayrı bir renk katıyoruz. Sizlere teşekkür ediyoruz, Türkiye’den öğretmenler ülkenize geliyor,size iyi eğitim veriyor, Türkçe öğretiyor ve sizler Türkiye’ye geliyorsunuz, bize de güzel zaman geçirme fırsatı veriyorsunuz. Hepinize teşekkür ediyorum. Ayrıca sizde olimpiyatlarla güzel bir zaman yaşamış oluyorsunuz. Hem Türkiye’yi görüyorsunuz hem de dünyanın farklı ülkelerinden gelen arkadaşlarınızla tanıtmış oluyorsunuz.”
Türkçe Olimpiyatları’nın temelinde bir samimiyet olduğunu vurgulayan Büyük, bu samimiyet sayesinde Türkçe Olimpiyatları’nın bu günlere geldiğini vurguladı. Büyük “ Öğrenciler kıtalararası, medeniyetler arası köprü kuruyor. Ancak en önemlisi de gönül köprüsü kuruyor. Bu günlere kolay gelinmedi. Yurt dışındaki fedakar Türk öğretmenlerinin büyük payı var. Türkçeyi ve Türkiye’yi bu çocuklara sevdirdiler. Türkçe artık bütün dünyada konuşulan bir dil oldu. Bununla gururlanmamak mümkün değil. Dünyanın dört bir yanından dili, dini, rengi ayrı insanların sevgi, hoşgörü ve dostluk dili ve Türkçemizi konuşması muhteşem bir şey. Tarif edilemez güzel bir duygu. Türkçe artık bir dünya dili oldu.” diye konuştu.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’da öğrencileri makamında ağırladı. Dünyada halen süren savaşlar, çatışmalar ve zulümlere karşı, bugün yeryüzünün en çok barışa ve huzura ihtiyacı olduğunu vurgulayan Toçoğlu, şunları kaydetti: “Biz yeryüzünde barış dilinin hakim olmasını arzu eden bir medeniyetin mensuplarıyız. Bizler yüzyıllar boyunca halkına adaleti hâkim kılan bir medeniyetin mirasçıları olarak dünyaya örnek olacak bir medeniyet algısını yeniden sunabilme potansiyeline sahibiz. Bunun için biliyoruz ki sorumluluğumuz büyük. Türkçe Olimpiyatlarının geliştirdiği kardeşlik hukukunu bu nedenle çok önemsiyoruz.”
"TÜRÇE OLİMPİYATLARI'NIN RUHUNU ŞEHRİMİZLE KARDEŞ GÖRÜYORUZ"
Sakarya’nın bu büyük medeniyetin küçük bir örneği olduğunu dile getiren Toçoğlu, Anadolu toplumsal mozaiğini barındırmanın yanı sıra, Balkanlardan, Kafkaslardan ve gönül coğrafyamızın temas ettiği farklı yerlerden gelen vatandaşların bir arada huzur içerisinde yaşadığı bir şehir olarak Sakarya’nın Türkiye’ye örnek olduğunu vurguladı. Toçoğluşöyle devam etti: “Bizler, diline, ırkına ve milletine bakmadan, insanların birbirini sevdiği, kardeşlik bağları güçlü bir şehirde yaşıyoruz. Farklı etnik kökene sahip vatandaşlarımız ve bu şehri kendine yurt edinen misafirlerimiz kendi kültürlerini çekinmeden yaşamaktadır. Farklılıkların zenginlik olarak algılandığı Sakarya’mızda hemşerilerimiz aynı zamanda, kültürlerinin kaynaşmasıyla ortaya çıkan güzelliklerle hayatlarına değer katmaktadır. Bizler, Sakarya’daki huzur ve kardeşlik ortamının sürmesini canı gönülden istiyoruz. Bu kapsamda, Türkçe Olimpiyatları’nın ruhunu şehrimizin misyonuyla kardeş görüyoruz.”
Vali Büyük ve başkan Toçoğlu, dünya çocuklarına hediyelerde takdim etti.
CİHAN