Sandığın Sesi Tencere Tava Sesinden Daha Güçlüdür

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gezi Parkı için yapılacak halk oylamasının sonucuna saygı duyacaklarını söyledi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gezi Parkı için yapılacak halk oylamasının sonucuna saygı duyacaklarını söyledi. Bağış, “Biz bu konuyu halkımıza sorarız. İstanbul halkı ne derse de o olur. Sandığın sesi tencere tava sesinden çok daha güçlüdür.” dedi.

Bağış, Çırağan Sarayı’nda düzenlenen ‘The Performance Theatre 2013 İstanbul’ adlı programa katıldı. Bağış, program öncesinde basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Gezi Parkı için yapılacak plebisit hakkında konuşan Bağış, “Bir kamuoyu yoklaması ile önemli olan İstanbulluların fikrinin alınması. Biz her zaman demokrasiden yanayız. Biz her sıkıştığımız konuda da millete sığındık. Bize Cumhurbaşkanı seçemeyeceğimizi de söylediklerinde biz milletimize sığındık. Bize Anaasa yapamayacağımızı söylediler, yine milletin kararına başvurduk. Bu konuda da kararı millet verebilir. Bence son derece olumlu. İstanbul’un en gözbebeği olan yeri yayalaştırıyoruz. İstanbulluların .oluğuyla .ocuğuyla gezebileceği bir yer haline geliyor Taksim. Ama kimilerini bunu çarptırma çabası içerisinde.” ifadelerini kullandı.

Muhalefet partilerinin bu karara ilk başta itiraz etmediklerini belirten Bağış, “Seçimlerden önce biz bunu zaten halka sunmuştuk. Belediye mecilisinden bu karar oy birliğiyle geçmiştir. Muhalefet partileri herhangi bir itiraz dile getirmemişlerdi. Bu eylemleri yapan genç kardeşlerimin de muhalefetin zayıflığıından şikayet ettiklerini duyuyorum. Bu süreç bize Türkiye’de adam gibi muhalefet olmdığını göstermiştir. Biz bu konuda milletimizin kararına saygı duyarız. Halkımıza sorarız. İstanbul halkı ne derse de o olur. Demokrasilerde milletten çekinilmez. Bence sandığın sesi tencere tava sesinden çok daha güçlüdür, kıymetlidir. Gelin sesimizi 8 ay sonra yerel seçimlerde duyuralım.” şeklinde konuştu.

Plebisit’in Taksim mi İstanbul genelinde mi yapılacağına yönelik soruya ise Bağış, “Bana sorarsanız Türkiye genelinde bile olabilir. Çünkü Taksim Meydanı Türkiye’nin gözbebeği. Dünyaya açılan bir vitrinimiz. Ama bunu Türkiye geneline yansıtmamız teknik olarak belki mümkün olmayabilir. O yüzden sadece İstanbul’da yapılabilir.” cevabını verdi.

Bağış sözlerini şöyle sürdürdü; “Konunun Taksim’deki 3 – 5 ağaç olmadığı, konunun Topçu Kışlası olmadığı çok net ortada. Uluslararası medyanın bu süreçte oynadığı rol, bazı dış güçlerin bu süreçte oynadığı rol, bazı lobilerin özellikle faiz lobisinin bu süreçte oynadığı rol çok net tavırlarını ortaya koydu. Türkiye’nin kalkınmasından, Türkiye’nin güçlenmesinden ve şeffaflaşmasından rahatsız olan çevreler var. Eskiden olduğu gibi onlar bulanık suda balık avlanamayı özlemişler. Ülkenin karanlık günlere geri dönmesini arzu ediyorlar. Ama milletimizle el ele vereceğiz buna imkan vermeyeceğiz.”
CİHAN