SBS kalkıyor dershaneler kapanıyor

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'dan SBS açıklamaları..

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “SBS gelecek yıldan itibaren kalkıyor ve dershaneler kapanıyor" dedi. Bakan Avcı, dershanelerin özel okula dönüşmesi için düzenleme yapıldığını da belirtti. Bakan Avcı ayrıca,  bu yıl uygulamaya konulan 4+4+4 uygulamasında bazı sorunlar olduğunu, ancak yine de özverili çalışmalar ile bunları aştıklarını söyledi.

Bakan Avcı, eğitim muhabirleri ile yaptığı kahvaltılı sohbet toplantısında eğitim dönemini değerlendirdi. Avcı, yeni uygulama ile ilgili olarak, “Şüphesiz sorunlarımız oldu. Gerek öğrenci uyumu, gerek velilerin sisteme adaptasyonu ve gerekse okulların birden veya çok kısa süre içinde talep baskısı nedeniyle sorun yaşadık. Ama öğretmenler ve idarecilerin özverili çalışmalarıyla bunlar çözüme kavuştu” dedi. 

SBS KALKIYOR, DERSHANELER KAPANIYOR!

Avcı'nın açıklamalarından önemli satır başları şöyle:

Normalde derslik içerisinde çocuklara matematik, Türkçe, tarih gibi derslerden yazılı yoklamalar yapılıyor. Bu sınav sonuçlarının çocuklarının derslerde gördükleri başarıdan oluşmasını öngörüyoruz. Çocukların okul başarılarına göre bir şey olsun istiyoruz.  Okullarda sınavlara ilişkin değerlendirmeler her zaman çok sağlıklı olmuyor. Geçmiş yıllarda gördüğümüz kadarıyla. Öğretmenlerimizin not verirken bazılarının çok cömert, bazılarının tutumlu olduğunu görmüşüz geçmişte. Şimdi bu sınavlardan bazılarının merkezden yapalım yani Bakanlık olarak biz yapalım. Değerlendirmenin de nasıl yapılacağını biz belirleyelim. Not havuzu oluşsun. Bunları okullara girişlerde kullanabilelim diye çalışma yapıyoruz.

GELECEK YIL SBS OLMAYACAK!!

Gelecek yıl SBS olmayacak. Dershanelerle ilgili Başbakan’ın daha önce net açıklamaları oldu. Ben bunu Meclis’te paralel bir eğitim sistemi diye açıkladım. Bazı yayın organlarında paralel paralı diye çıktı. Paralel olmasın diye dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüşmesi çalışması devam ediyor. Çocuklarımızı dershaneye ihtiyaç duymayacak şekilde yetiştirelim. Çocuklarımız sınıf içinde aldıkları eğitimi ciddiye alıp sahiplenirlerse dershanelere olan ihtiyaç da azalacaktır.

DERSHANELERİ DÖNÜŞTÜRECEĞİZ!

Dershaneleri dönüştüreceğiz demek daha doğru olur belki. Özel okullara dönüştürülmesi için çalışmalar yapıyoruz.
Öğrencilere dershanelere kayıt yaptırmayın diye 1,5 yıldır konuşuluyor. Ben şu anda yürürlükte olan mevzuat yürürlükte kaldığı sürece çağrı yapamam. Ama söylediklerimden çıkan sonuç belli.

SENE İÇİ SINIFLAR 8’NCİ SINIFLARLA SINIRLI İLK ETAPTA...

Sene içi sınavlar daha sonra 5.6. 7’nci sınıflarda da uygulanacak şekilde geliştirilecek. Şu anda sadece 8’nci sınıflar için çalışma var. 5-6 dersi ilgilendiren bir çalışma olacağı için…. Türkiye genelinde olacak.

VELİLER KAYIT İÇİN ACELE ETMESİN

Bakan Avcı bir gazetecinin sorusu üzerine SBS'nin kalkmasına ilişkin eleştiri beklediklerini hatırlattı . Avcı 'Daha fazla sınav olacak eleştirisi geleceğini bekliyorduk ama bu doğru değil. Sene içinde çocuklarımız bu derslerden sınavlara giriyorlar. Zaten girdikleri bu sınıavlar daha düzenli ve alacakları notlar daha objektif olacak' dedi.

Avcı bir başka soru üzerine  'Dershaneler konusunda mecvut kayıt için velilerimiz çok acele etmesin, daha önce kayıt yaptıranlar içinse yapacağımız bir şey yok şu anda' yanıtını verdi.

SERBEST KIYAFET UYGULAMASI

Serbest kıyafet uygulaması olumlu karşılanmakla birlikte bu seçim yelpazesi içine formanın da dahil edilmesi yönünde bir talep var.  Nitekim yönetmeliğe göre özel okullarda velilerin yüzde 60’ı ne diyorsa o oluyor. Bizim öğretmen ve velilerle ve de öğrencilerle yaptığımız temaslar sırasında gördük ki özel okullara tanınan tercih hakkı resmi devlet okullarına da tanınsın diye bir talep var. Yönetmeliği değiştiriyoruz. İster özel ister resmi olsun tüm okullarda velilerin yüzde 51’inin tercihi doğrultusunda okullar kıyafet seçebilsin. Bunu serbest kıyafetten geri adım olarak görmüyoruz.

SEÇMELİ KÜRTÇE BİZİ ZORLADI!
 
Avcı, “Anadilde eğitim konusunda anayasa değişikliği gerekiyor. Anayasa değişirse ya da yeni anayasa da bu konuda düzenleme olursa biz buna uyum sağlamaya hazır mıyız? Seçmeli dersler konusunda biraz zorlandık. Bu alanda akademisyenler arasında bile doktrin tartışması olduğu, (Zazaca’nın  Kürtçenin kolu mu değil mi) bu tartışmalar bize kadar uzandı” dedi.