Törenler, Mevlana Celaleddin Rumi ile Şemsi Tebrizi'nin buluştuğu Alaaddin Tepesi yakınlarındaki kandilin uyandırılmasıyla başlayacak.
Ardından, aynı yerden Mevlana Müzesi'ne kadar Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü gerçekleştirilecek. Çocuk semazenler, Mevlana Müzesi'nde sema yapacak. Ayrıca programın devamında, bir Mevlevi geleneği olarak Mevlana'nın müzedeki sandukası başında Gülbang duası okunacak.
Mushaf-ı Şerif Sergisi
Daha sonra Konya Valiliği tarafından düzenlenen "Mukaddes Miras Mushaf-ı Şerif Sergisi" İnce Minare Taş ve Ahşap Eserler Müzesi'nde açılacak. Selçuklu Belediyesinin "Yaşayan Selçuklu Mirasımız Sergisi" de Karatay Çini Eserleri Müzesi'nde vatandaşların beğenisine sunulacak.
Akşam ise İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce düzenlenen "7. Uluslararası Konya Dünya İnançları ve Kapılar" isimli fotoğraf yarışmasının ödül töreni gerçekleştirilecek. Ardından 46 ayrı fotoğraf, resim, el sanatları ve kitap sergisi açılacak.
Sema törenleri
Etkinlerde, 7-17 Aralık tarihleri arasında, ilk gün hariç, her gün 2 kez düzenlenecek sema ayin-i şerifi, Türkçe ve İngilizce Mesnevi dersleri ile başlayacak.
İlk gün Yusuf Kayya'nın genel sanat yönetmenliği ve solistliğini yaptığı Türk Tasavvuf Müziği Konseri'nin ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu üyelerince, sema gösterisi sunulacak.
Mevlana'nın ebedi aleme göçtüğü gece olan 17 Aralık'taki Şeb-i Arus (Düğün Gecesi) törenine ise Türkiye'nin yanı sıra dünyanın pek çok ülkesinden devlet adamları, sanatçılar, bilim adamları ve Mevlana dostları katılacak.