Sebzede fırsatçıya dikkat

Gıda sektörü temsilcileri vatandaşları soğuk havanın etkisiyle sebze ve meyvede yaşanacak spekülatif fiyat artışlarına karşı uyardı. Dün, hallerde herhangi bir fiyat artışı olmadığı bildirildi.

Gıda sektörünün önde gelen isimleri havaların soğumasıyla yaşanan don olayları nedeniyle sebze meyvede spekülatif fiyat artışlarına karşı vatandaşı uyardı. İstanbul Ticaret Odası Sebze Meyve Komitesi Meclis Üyesi Abdulmuti Baran, dün haldeki fiyatlarda herhangi bir artış yaşanmadığını aksine düştüğünü söyledi. Kar nedeniyle esnafın hale gelemediğini belirten Baran, "Önümüzdeki günlerde fiyatlarda bir miktar artış olabilir. Ancak suni artışlara dikkat edilmesi gerekiyor" diye konuştu. Sebze-meyvenin yüzde 70'inin hale gelmeden direkt olarak nihai tüketiciye satıldığını ifade eden Baran, "Maalesef bazı zincirler üreticiden aldığı ürünü yüzde bine varan fiyat artışıyla tüketiciye satıyor. Halden çıkan 20 kuruşluk ürünün fiyatı markette 1.5 liraya çıkıyor. Özellikle soğuk havalarda fırsatçılara gün doğuyor" dedi.

AKIL ALMAZ TERSLİK VAR
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, genel olarak üreticiden alınan yaş meyve sebze fiyatlarının markete ulaştığında en az 3 katına çıktığını bildirdi. Çalı, gıda fiyatlarında istikrarlı yükseliş ve akıl almaz bir terslik olduğunu vurgulayarak, "Fiyatlardaki artış tüketici, üretici ve ihracatçıyı zorlamaya başladı. Özellikle dar gelirli tüketici tehdit altında" dedi.

BAYRAKTAR: İLGİLİ KURUMLARI UYARACAĞIZ
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bugün ve yarın Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz kıyı kesiminde hafif, iç kesimlerde kuvvetli don olayı beklendiğini açıkladı. Bu nedenle seralarda üretim maliyetlerinin yükseleceğine işaret eden Bayraktar, ürün fiyatlarının da artma ihtimali olduğunu söyledi. Ancak suni artışlara da izin verilmemesi gerektiğini belirten Şemsi Bayraktar şöyle konuştu: "Ciddi üretim kaybı olmadığı halde fiyatlar suni artırıyorsa vatandaşın buna dikkat etmesi gerekiyor. Biz piyasayı sürekli takip ediyoruz. Ramazan ayında da bunu gerçekleştirdik. Eğer fiyatların spekülatif bir şekilde artırıldığını tespit edersek ilgili kurumları uyarıyoruz. Bu kış mevsiminde de fiyatların takipçisi olacağız"

FİYATTA UÇURUM ARTIYOR
UYMSİB Başkanı Salih Çalı'nın verdiği bilgiye göre, üreticiden iç piyasaya 1 kilogram biber 1.5, domates 1, patlıcan ve kabak 70-80 kuruş, mandalina 40-50 kuruş, ayva 1.30 lira, Santa Maria armut 2 liraya satılıyor. İhracat yapmak için üreticiden aynı meyve sebzeler alınırken, fiyatı bir miktar daha artıyor. İhracat için alındığında patlıcan ve kabak 90, mandalina 60 kuruşa, ayva 1.50 liraya yükseliyor.

RAFA GELENE KADAR MALİYET KATLANIYOR
Biçen Marketleri'nin Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Biçen, sebze meyvenin üreticiden market rafına gelene kadar birçok maliyet yaratan aşamadan geçtiğini söyledi. Anadolu'dan hale getirilen bir kamyon malın lojistik maliyetinin en az 3 bin TL olduğunu vurgulayan Biçen, "Maalesef kasadaki her mal kaliteli olmuyor. Fireye giden bir maliyet var. Hal bizden komisyon alıyor. Malın halden markete getirilirken maliyeti var. Bir marketin sebze meyvedeki kâr marjı ortalama yüzde 10-15. Yüzde 20'yi bulan bu işi iyi yaptığını söylüyor" şeklinde konuştu