Savaşlar, açlık ve fakirliğin kol gezdiği ülkelere gözlerini kırpmadan giden öğretmenlerin hikâyesini konu alan Selam filminden etkilenen Malatya Özel Turgut Özal Anadolu Lisesi öğrencileri, okuldaki arkadaşlarından topladıkları yardımlarla Bangladeş’te su kuyusu açtırıyor.
Okul Müdürü Şahin Olgun, Selam filmindeki 6 yaşındaki Aya isimli kız çocuğunun su içemeden ölmesinden etkilenerek Afrika’da su kuyusu açtırmak için yardım çalışması başlattığını söyledi. Okul Sosyal Yardımlaşma Kulübü öğrencileri tarafından başlatılan kampanya çerçevesinde öğrencilerle veliler tarafından yaklaşık 5 bin TL bağış yapıldığını anlatan Olgun, toplanan parayı Afrika’da su kuyusu açılması için Kimse Yok Mu Derneği Malatya Şubesi’ne teslim ettiklerini ifade etti.
Öğrencilerin gösterdiği duyarlılığın yetişkinlere örnek olacak nitelikte olduğunu vurgulayan Olgun, şöyle devam etti: “Çocukların yardımlaşma, birlik, beraberlik ve ortak hareket etme kültürünü kazanması amacıyla bir süre önce sosyal yardımlaşma kulübünü kurduk. Kulüpte ilk günden bu yana bu güzel amaca dönük önemli çalışmalar yapıldı. Türkiye’ye sığınan Suriyeli kardeşlerimiz için battaniye topladık. 63 yetim çocuğa giyecek yardımı yaptık. Şimdi de insanlar susuzluktan yaşamını yitirmesin diye su kuyusu açtıracağız. Kampanya kapsamında toplanan parayı biz Kimse Yok Mu Derneğine teslim ettik. Afrika’daki bir ülkede su kuyusu açılması planlanıyordu. Daha sonra Bangladeş’te daha fazla ihtiyaç olduğu için orada bir su kuyusu açılması kararlaştırıldı.”
Kampanyayı yürüten öğrencilerden Özge Poyrazoğlu, Selam filmindeki zorlukla yaşamını sürdüren insanları anlatan sahnelerden çok etkilendiklerini belirtti. Kulüp olarak susuzluktan ölümlerin önüne geçmek için kuyu açtırmak amacıyla kampanya başlattıklarını anlatan Poyrazoğlu, bunun için yakınlarıyla arkadaşlarından bağışlar topladıklarını dile getirdi. Poyrazoğlu, kampanyanın beklediklerinden fazla ilgi gördüğünü, kampanyayı anlattıkları herkesten destek gördüklerini vurguladı.
Dünyanın bir kısmı bolluk ile refah içinde yaşarken Afrika ve Uzakdoğu’daki bazı ülkelerde insanların susuzluk ve açlık nedeniyle ölmesinin vicdanları yaraladığını söyleyen Seda Korhan ise susuzluk nedeniyle hayat kaybı yaşanmaması için yaptıkları çalışmanın hayat kurtarmasını ümit ettiğini ifade etti.
Kimse Yok Mu Derneği Malatya Şube Başkanı Nami Güzeler de dernek olarak Somali, Nijer, Bangladeş Filistin, Sudan, Kamerun, Burkina Faso ve Pakistan'da halkın temel ihtiyacını karşılamak için su kuyuları açtıklarını anlattı. Buralarda yaşayan insanlar, kuraklık, altyapı veya iç çatışmalar gibi çeşitli sebeplerden dolayı temiz içme suyu bulamadığının altını çizen Güzeler, “İnsanların sağlıklı su kaynaklarına ulaşmasını sağlayacak olan su kuyuları sayesinde bölgede yaygın olarak görülen hastalıkların da önüne geçilmiş olacak. Su Kuyuları kampanyasında kuyu sularının bütün analizleri yaptırıldıktan sonra halkın kullanımına sunulmuş olacak ve belirli aralıklarla da denetimi yapılıyor. Bugüne kadar Nijer’de 123, Somali’de 38, Sudan’da 49 olmak üzere birçok su kuyusu açıldı.
Binlerce insan temiz içme suyuna kavuşturularak hastalıklardan korundu” diye konuştu.
CİHAN