Kurulduğu zamandan beri 500 yıldır içinde hayatın devam ettiği sayılı kalelerden biri olan Sığacık Kalesi, kendine özgü kültürel yapısıyla birlikte yenileniyor. Kaleiçi, projenin tamamlanmasıyla birlikte içinde bulunan 284 evle birlikte turizme açılıyor. Her ev, iki yatak kapasitesiyle yaklaşık 600 yataklı bir tatil köyüne dönüşüyor. Kaleiçi’nde yaşayan bin 500 kişi, turizm personeli oluyor. İzmir Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Dünyanın en otantik tatil köyü Sığacık Kaleiçi evleri olacak. Dünyada eşi benzeri olmayan, hayatla, tarihle iç içe gerçek bir tatil köyünü hayata geçiyoruz." dedi.
İzmir Valiliği İl Özel İdaresi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi ortaklığında gerçekleşecek Sığacık Kaleiçi Sokakları Sağlıklaştırma Projesi Sığacık’ta tanıtıldı. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Fazıl Üçler, Fen İşleri Daire Başkanlığı çalışanları, Kerte İnşaat Alan Sorumlusu Serkan Öğe Kaleiçi Şadırvan Altı Meydanı’nda gerçekleştirilen toplantıda projeyi Kaleiçi yaşayanlarıyla paylaştı ve halkın merak ettiği sorulara cevap verdi. Toplantıda proje kapsamında cephe giydirmeleri, çatısı olmayan evlere çatı yapımı, güneş enerjilerini çatıya gizleme, elektrik ve telefon hatlarını yeraltına alınması, altyapı içme suyu kanalizasyon hatları yenilenmesi ve mevcut parke taş kaldırılarak alanın dokusuna uygun doğal taş yol düzenlemesi yapılacağı açıklandı. Yapılan bu çalışmalarda için Kaleiçi yaşayanlarından herhangi bir ücret talep edilmeyecek.
TARİHLE İÇ İÇE 600 YATAKLI TATİL KÖYÜ
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçede günübirlik turizmin yanı sıra küçük ölçekli turizm ve ev pansiyonculuğu geliştirmek üzere bir proje hazırladıklarını belirterek, ev pansiyonculuğu yapmak isteyen bölge halkına destek sağlayan bir sistemi devreye sokacaklarını anlattı. Sığacık Kalesi’nin içinde 284 ev bulunduğunu dile getiren Soyer, evlerin sit alanı olması nedeniyle yıllardır bakım ve onarımının yapılamadığı söyledi. Bunun için öncelikle evlerin restorasyonu ile ilgili bir proje hazırlatıp, Anıtlar Kurulu’ndan onay aldıklarını ve ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle protokol yapılarak uygulaması için finansman sağlandığını belirten Soyer, şu bilgileri verdi: "284 evi bir tatil köyüne dönüştüreceğiz. Her evin 1 odasını turizme açmayı hedefliyoruz. 284 odalı bir tatil köyü gibi bir bütün olarak Kaleiçi’nin pazarlama organizasyonunu yapacağız. Ev sahiplerine istenen konfor standartlarına ulaşılması için yapacakları yatırımda rehberlik yapacağız, turizm hizmeti ile ilgili eğitim programları uygulayacağız. Cephe ve restorasyon çalışmaları kasım ayı içerisinde tamamlanmasını planlıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na, Fen İşleri Daire Başkanımız ve çalışanlarına ayrıca İzmir Valiliği İl Özel İdaresi’ne de bizimle yaptıkları ortaklık için çok teşekkür ediyorum."
Her evin iki yatak kapasitesiyle yaklaşık 600 yataklı bir tatil köyüne dönüşeceğini söyleyen Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Dünyanın en otantik tatil köyü Sığacık Kaleiçi evleri olacak. Kaleiçi’nde yaşayan 7’den 70’e yaklaşık bin 500 kişi de turizm personeli olacak. Dünyada eşi benzeri olmayan hayatla, tarihle iç içe, gerçek bir tatil köyü olacak." dedi.
SIĞACIK KALESİ
Bugün Seferihisar’ın bir mahallesi olan Sığacık, ilçe merkezinin 5 km.batısında, XVI. Yüzyıl’da inşa edilmiş bir kalenin surları içinden çevreye doğru yayılmaktadır. İlk yerleşme Teos Antik Kentinin kuzey limanını oluşturan koyda gerçekleşmiştir. Sığacık Kalesi 1521–1522 yıllarında Rodos seferine hazırlık olması amacıyla Kanuni Sultan Süleyman’ın emri üzerine donanma komutanı Parlak Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Yapı bir dış kale, bir de koğuş tabir edilen, askerlerin günlük hayatını ve eğitimini geçirdiği iç kaleden oluşmaktadır. İç kalenin denize bakan kısmında iki burç ve iki kapı bulunmaktadır. Surların yapımında Teos Antik Kenti'nin taşlarından yararlanılmış olup, duvarlarda Teos’tan gelme yazıtlara rastlamak mümkündür. O dönemde meskun bir yer olan Sığla/Sığala (Sığacık) kalenin inşaatı ile birlikte hububat ve kuru meyve ticareti açısından önemli bir liman haline gelmiştir. Sığacık Kalesi belli bir yerleşim yerini savunmaktan çok bir deniz üssü olarak hizmet vermiş, daha sonraları gümrük kontrol merkezi olarak kullanılmıştır. Kale içinde geleneksel Sığacık evleri, cami, hamam, mescit ve ticari mekanlar bulunmaktadır. Evler bitişik düzende olup, bazıları tek, bazıları iki katlıdır. Evlerin çoğu kerpiçtendir ve büyük bölümünde iç avlu bulunmaktadır. İki katlı evlere cumbalar ve tahta panjurlar eklenmiş, içerideki merdivenler ve kapılar ahşaptan yapılmıştır. CİHAN