Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı 17 Eylülde Sanatseverleri Buluşturuyor

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bulunan Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nda 3 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmaları, çevresindeki iş yerleriyle evlerin kamulaştırma sorunu nedeniyle bir yıl gecikmeli de olsa tamamlandı. 17. yüzyıldan kal

17. yüzyıldan kalan tarihi yapı, yenileme çalışmalarının ardından 17 Eylül'de gerçekleştirilmesi planlanan 'Melita'dan Battalgazi'ye Tarih, Arkeoloji, Kültür Sanat Günleri' etkinliğiyle kapılarını yeniden açacak. 1637 yılında Battalgazi ilçesinde Silahtar Mustafa Paşa tarafından yaptırılan, dönemin padişahı 4. Murat'a hediye edilen kervansaray, gerçekleştirilecek etkinlikle yurt içinden ve dışından çok sayıda sanatsevere ev sahipliği yapacak.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 369 yıllık tarihi kervansarayın restorasyonuna 2008 yılının nisan ayında başlandığını hatırlattı. Restorasyon çalışmalarının, geçen yılın eylül ayında bitirilmesinin hedeflendiğini ifade eden Gürkan, kervansarayın etrafındaki 12 dükkanla iki evin kamulaştırıldığını, bu kamulaştırmalar nedeniyle restorasyonun geciktiğini söyledi.

Kervansarayın, uygarlıkların beşiği olan Anadolu'nun güzide yapılarından biri olduğunu anlatan Gürkan, tarihi yapının yenileme çalışması sonrası, ilki 5 yıl önce gerçekleştirilen Melita'dan Battalgazi'ye Kültür Sanat Günleri etkinliğiyle hizmete açılacağını kaydetti.

Gürkan, etkinliğin sanatseverleri bir araya getirdiğini belirterek, "Melita'dan Battalgazi'ye Kültür Sanat Günleri etkinliğini iki kez gerçekleştirmiş, restorasyon çalışmaları nedeniyle ara vermiştik. İlk iki organizasyonumuza sanatseverler yoğun ilgi göstermişti. 250 sanatçının eserinin sergilendiği karma resim sergileri açmıştık. Bu yıl 3. kez gerçekleştireceğimiz etkinliğin kültürel bir panayıra dönüşmesini bekliyoruz." dedi.

Kervansarayda incelemelerde bulunan AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık da tarihi yapıları kültür ve sanatın hizmetine sunmak için büyük çaba sarfettiklerini kaydetti. Kentteki 15 vakıf eserinden 12'si için restorasyon çalışması yapıldığını anımsatan Çalık, şöyle konuştu: "Tarihi yapıların yenilenmesine büyük önem veriyoruz. Cumhuriyet tarihinden bu yana hiç kimsenin el sürmediği kültürel varlıklarımızı restore ederek sanatseverlerin hizmetine sunuyoruz. 2002 yılında 37 milyon TL olan Vakıflar Genel Müdürlüğü bütçesi 2010 yılında 450 milyon TL'yi geçti. 2003'ten 2009'a kadar geçen sürede Battalgazi'de bulunan Ulu Cami, Kanlı Kümbet, Emir Ömer Mescidi, Akminare Camii, Sütlü Camii Minaresi, Nefise Hatun Kümbeti ve Ahmet Duran Mescidi restorasyon çalışmaları tamamlandı. Son olarak Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nda yenileme çalışmaları tamamlandı. Bu çalışmalar için 8 milyon 461 bin 942 TL harcama yapıldı."

SİLAHTAR MUSTAFA PAŞA KERVANSARAYI

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, orta avlulu ve çevresi revak ve hücreli kervansaraylar grubundan. Kervansaray 5 bin 168 metrekare alanı kaplıyor. Dikdörtgen planlı kervansaray, kesme taştan yapılmış olup avlusunun çevresinde revaklar ve batı kanadında kapalı bir bölüm bulunuyor.

Kapalı bölüm, birbirlerine yuvarlak kemerlerle bağlanmış, dört köşe taş payelerden oluşmuş bir mekan. Avlunun bugüne gelen kanatları çok harap. Kervansarayın üst örtüsü düz toprak damlı. Ahırları da var. Kapalı bölümün üzerindeki kitabe 15. yüzyıl şairlerinden Şeyhülislam Zekeriyazade Yahya tarafından yazılmış. Kervansaray, 1632 yılında Sultan 5. Murat'ın silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış. Revaklı bir avlu, kapalı bölüm ve iki dikdörtgen mekandan oluşuyor. Girişin üzerinde merdivenlerle çıkılan mescit yer alıyor.