Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gezi Parkı eylemleri sonucu son üç haftada Türkiye’nin dar bir çerçeveyle, şiddet içerikleriyle sunulmasının hem yerli hem de yabancı yatırımcıları tedirgin ettiğini belirtti. Bu durumun turizm ile fon akışını azaltma riskini oluşturduğunun altını çizen Şimşek, eylemlerin işsizlik olarak ülkeye dönmemesi için herkesin huzuru bozacak girişimlerden kaçınmasını istedi.
Maliye Bakanı Şimşek, Malatya Valisi Vasip Şahin’i makamında ziyaret etti. Bakan Şimşek, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin makro ekonomik temellerinin sağlam olduğunu belirtti. Küresel krizi başarıyla atlattıklarını vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti: “Ancak uzun bir süredir küresel ölçekte Amerikan ve Avrupa Merkez Bankası gibi dünyanın önde gelen finans kuruluşlarının başını çektiği parasal genişleme dönemi yaşadık. Paranın bol keseden basıldığı, global likiditenin yüksek olduğu, faizlerin çok düşük olduğu bir dönemdi bu. Bu gelişmiş ülkeleri krizden çıkarmanın bir yolu olarak görüldü. Bütçe açıkları büyüktü. Kamu borçları çok yüksek olduğu için daha çok para kanalını kullandılar. Yavaş yavaş özellikle Amerika olmak üzere ‘Parasal genişlemenin yakında sonuna mı geleceğiz?’ şeklinde bir takım değerlendirmeler söz konusudur. Bu değerlendirmeler risk iştahını etkiliyor. Gelişmekte olan ülkelere fon akışını etkiliyor. Biz Türkiye olarak hem finansal hem ticaret hem de siyaset anlamında küresel ekonominin bir parçasıyız. 2002 yılında Türkiye’nin dış ticaret hacmi 87 milyar dolardı. Geçen sene bu nerdeyse 390 milyar dolara çıktı. Yani 4,5 kat arttı. Biz dünyaya daha büyük ölçekte entegre olmuşuz. Dolayısıyla dünyadaki bu gelişmelerden Türkiye’nin de bir miktar etkilenmesi normaldir. Biz bir ada değiliz.”
AK Parti iktidarı olarak son 10 yılda ülkeyi düzene soktuklarını söyleyen Şimşek, Türkiye’nin günümüzde OECD ülkeleri arasında en düşük bütçe açığına sahip ülke konumunda olduğuna dikkat çekti. Devlet ile hane halkının finansman dengelerinin sağlam olduğuna işaret eden Maliye Bakanı, şunları söyledi: “Son 1 yılda 1.2 milyon kardeşimiz iş bulmuştur. Son 5 yılda 5 milyon kişiye iş bulduk. Vatandaşımızın döviz borcu yoktur. Çünkü biz bu tür borçlanmayı yasakladık. Vatandaşımız sabit faizle kredi borcu ediniyor. İniş çıkışlardan etkilenmiyoruz. Devletin durumu da aynı şekildedir. Merkez Bankası’nın da net anlamda dış borcu yoktur. Türkiye’nin 128 milyar dolar döviz rezervi vardır. Ama döviz borcu 110 milyar dolar civarındadır. Bankalar sağlam. Bankaların karlılığı ortadadır. Dünyadaki sıkıntı ise bankalar ve kamu borç stoku zayıf olduğu için var. Biz kimseye hiçbir kur seviyesini garanti etmiyoruz. Faizin iniş çıkışı enflasyonla ilişkili bir konudur. Merkez Bankası’nın en önemli görevi fiyat istikrarıdır. Bizim bir cari açığımız var. O tabi ki bizim için bir sorun. Kalıcı ve kolaycı bir çözüm yok. Ama biz şu ana kadar biz bu süreçleri iyi yönettik.”
Gezi Parkı eylemlerinin Türkiye’ye büyük zararlar verdiğine vurgu yapan Şimşek, üç haftadır devam eden gösterilerin ülke dışında dar bir çerçevede şiddet içerikleriyle lanse edilmesinin yatırımcıları tedirgin ettiğini dile getirdi. Şimşek, “Son üç haftadır Türkiye hiç hak etmediği bir çerçevede küresel yatırımcılara sunuldu. Yani Türkiye’den görüntüler çok dar alanlardan olmakla birlikte sanki ‘bütün Türkiye hakikaten yakılıp yıkılıyormuş’ sanki ‘Türkiye’nin tamamında bir hakikaten yıkıcı bir takım gösteriler varmış’ gibi bir resim yansıtıldı. Bu resim tabi yatırımcıları hem küresel doğrudan yatırımcıları hem de normal yatırımcıları tedirgin etti. Türkiye’ye çok büyük zarar vermiştir. Bu tabiî ki Türkiye’nın her an için yani birçok devam eden ilişkileri var. Ekonomik anlamda diğer anlamda turizmi olumsuz etkileme riski oldu. Genel olarak fon akışını olumsuz olarak etkileme riski ortadadır. O nedenle bir an önce herkesin bu ülkenin huzuruna, buradaki yatırımlara, istihdama sahip çıkması çok önemlidir. Çünkü oradaki gösteriler yarın öbür gün Türkiye’ye maalesef işsizlik olarak dönebilir. Türkiye’nın temelleri sağlam, bazı sorunlarımız varsa da onlar iyi yönetiliyor, burada en önemli konu siyasi. Türkiye’nin uzun vadeli geleceği parlaktır. Yeter ki biz birliğimizi beraberliğimizi koruyalım. İstikrar ve güven ortamı korunsun. Türkiye sorunlarını iyi yönetecektir.” ifadelerini kullandı.
Bakan Şimşek, 5084 kapsamındaki istihdam teşviklerini devam ettirmek amacıyla hükümet olarak hazırladıkları kanun tasarısının Meclis’te kabul edildiğini anımsattı. Tasarının uygulanmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararı hazırlandığını anlatan Şimşek, "İmzalar tamamlanmak üzere. O konuda bir tereddüt yok. 2013 yılı başında bu yana bu konuda bir çalışma var.” dedi.
Ziyarete AK Parti Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Mustafa Şahin, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık da katıldı. Ziyaret sonunda Vali Şahin, Bakan Şimşek’e Malatya kayısısı ile yöresel el dokuması halı hediye etti. Bakan Mehmet Şimşek, ayrıca Aslı Konuk ile Mehmet Nuri Zorluoğlu çiftinin düğününe katılarak nikah şahitliği yaptı. CİHAN