Sivaslılar Türkçenin Çocuklarını Sabırsızlıkla Bekliyor

Kamu ve sivil toplum temsilcileri, Uluslararası Dil ve Kültür Festivali adı altında düzenlenen 11.

Kamu ve sivil toplum temsilcileri, Uluslararası Dil ve Kültür Festivali adı altında düzenlenen 11. Türkçe Olimpiyatları'nın Sivas etkinliği öncesi bir araya geldi. 7 Haziran’da düzenlenecek olan olimpiyatları sabırsızlıkla beklediklerini söyleyen konuşmacılar, övgü dolu ifadeler kullandı.

        Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, dilin toplumların birbirleriyle iletişiminde en önemli unsur olduğuna vurgu yaptı. Yılmaz, “Yurt dışında bulunan okullar ülkeler arasında dil ve kültür alışverişini başlattı. 'Yeni bir dünya' sloganı, evrensel barış için hakikaten çok önemli. Bunun bir slogandan çıkıp ciddi bir proje olmasını temenni ediyoruz. Bu konuda herkese önemli görevler düşüyor.” dedi.

        Cem Vakfı Başkanı Ali Akyıldız ise geçtiğimiz yıl da Türkçe Olimpiyatları etkinliğine katıldığını belirterek, “Türkçenin değişik ülkelerden gelen çocuklar tarafından bizleri mutlu edecek şekilde sunulması gerçekten bizleri heyecanlandırdı. Tabi ki barışın, sevginin, dostluğun, hoşgörünün örneğini bu olimpiyatlarla görüyoruz. 140 ülkede Türkçe’nin konuşuluyor olması gerçekten çok önemli.” şeklinde konuştu.

        AK Parti Sivas İl Başkanı Burhanettin Kuru, dünya devleti olunacaksa, topyekun yola çıkılması gerektiğini vurguladı. Kuru, “Dünyanın her tarafında Türk okulları sayesinde Türk kültürü ve dili yayılmaya devam edecek. İnşallah bir gün geride kalan tarihi misyonumuza tekrar kavuşacaksak, bundan en önemli itici güç bu çalışmalar olacaktır.” dedi.

        Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, olimpiyatların bu yıl 11.sinin düzenlendiğini belirterek, “10 yıl içerisinde dünyanın diğer ülkelerinde Türkçe'yi bu kadar güzel ifade etmek, bizim türkülerimizi bizden daha iyi okumaları bizleri gerçekten mutlu ediyor.” ifadesini kullandı. Sivas Baro Başkanı Muharrem Eliş de "Bugün dünyanın her köşesinde, hizmet edenlerin sayesinde bir evimiz var. Bu insanlarla biz hem lisan hem de gönül dili olarak aynı dili konuşuyoruz. Bu çok büyük bir nimet. Emeği geçenlere kutluyorum.” diye konuştu.

        Sivas Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, dilin gönüllere açılan önemli bir kapı olduğunu kaydetti. Müdür Pürlü, “Önemli olan gönüllere ulaşabilmektir. Bu etkinliklerin çok büyük bir hizmet olduğuna inanıyorum. Diğer ülkelerden öğrenciler ülkemize geliyor, bizim zenginliklerimizi tanıyor ve birer turizm elçileri oluyor. 7 Haziran’ı Sivaslılar olarak sabırsızlıkla bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

        Sivas Belediye Başkan Vekili Orhan Demirok, ise şöyle konuştu: “Bu tabloyu bize yaşatanlara sonsuz teşekkürler ederiz. Rabbim onlara güç, kuvvet versin. Bu tabloyu yıllarca, hasretle takip ediyoruz. Kültürel, tarihi zenginlikler de misyonu tamamlamakla olur. Her yerde Türkçe konuşmak, Müslüman Türk kimliğini herkese tanıtabilmek lazım. Bizlere bu güzelliği yaşatanlara ne kadar teşekkür etsek azdır.”

        Türkçe Olimpiyatları Heyet Başkanı Ahmet Korkmaz, Sivas il etkinliklerinin 7 Haziran’da kongre binasının bahçesinde saat 20.30'da yapılacağını, Sivas’a 30 ülkeden 80 öğrenci ve öğretmenin geleceğini söyledi.
CİHAN