Somada bilanço artıyor!

Cenazelerin bir bölümü hastanelerde yer kalmadığı için Kırkağaç'taki soğuk hava deposuna konuldu.

80 yaralı arasında kurtarma çalışmaları için madene inip dumandan etkilenen kurtarma ekiplerinden de kişilerin bulunduğu belirtildi. Bakan Yıldız, "Bizim endişemizi daha da artıracak bir durumdur bu. Daha da zorlanacağımız bir durum olabiilir.  Daha kritik bir döneme giriyoruz, daha kritik bir noktaya gidiyoruz. Çalışmalara ara verilmedi, ancak zaman ilerledikçe daha da hızlı bir şekilde olumsuzluğa gidiyor. Endişemiz ondan. Şu anda 430 kişi kurtarma çalışmasında bulunuyor. İhmal varsa hiçbir yerde kayıtsız kalmadığımız gibi buna da kayıtsız kalmayız ama bu bu gecenin gündemi bu değil. Bu sabahın gündemi değil. Tek bir şeye fokuslandık, o arkadaşlarımız sağ olarak kurtarılması. İdari ve adli ne varsa zaten o yapılır. İşçiler çevre ilçelerden, özellikle Savaştepe'nin de bulunduğu yerlerden.  Sayı endişe edeceğimiz bir noktaya doğru gidiyor. Şu andaki sayımız da çok fazla. Cenaze işlemlerinin de yapılması gerekiyor. Görev dağılımı yaptık. Yüreğimizde büyük bir acı dolarak bunları yapıyoruz. Herkesin bulunduğu ilçede köyde toprağa verilmesi daha doğru görünüyor" dedi.

Bakan Yıldız, olayın nedeniyle ilgili sorular üzerine, 3 ayrı heyet soruşturma yapacağını belirterek, "Şu anda adli ve idari soruşturmalar bu gecenin gündemi değil. Gündemimizde tek şey var. 400’den daha fazla kurtarma ekibimizle sadece işçi arkadaşlarımızı kurtarmaya düşünüyoruz. Enerji Bakanı için en zor görevlerimden birini yapıyorum. Sıkıntımızın büyüyeceği endişesiyle bunu paylaşıyorum" dedi.

Ölen madencileri teşhisiyle ilgili olarak da Bakan Yıldız, grizu ve darbe olmadığını belirterek, "Yanık söz konusu değil. İşçi kardeşlerimiz karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle şehit oldular. Hastanelere ve belli morglara kaldırmış bulunuyoruz" diye konuştu.

Bakan Yıldız, kurtarma çalışmaları sürerken, ocakta bazı bölgelerde az miktarda, bazı bölgelerde ise yüksek miktarda karbonmonoksit gazının bulunduğunu, çalışmaların dikkatli sürdürüldüğünü sözlerine ekledi.

 
 
KURTARMA ÇALIŞMALARINA ARA VERİLDİ

Soma'da arama ve kurtarma çalışmaları sürerken zaman zaman korbondioksit oranın yükselmesi ve bazı yerlerde duman yükselmesi yüzünden ekipler dışarı çıkarıldı. Madendeki dumanı tahliye etmek için oksijen verilirken, kurtarma çalışmalarına ara verildi. Oksijen seviyesinin yükselmesinin ardından ekiplerin yeniden madene gireceği bildirildi.

BAKANLIK: TESİSTE TEFTİŞ YAPILMIŞTI
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Manisa’nın Soma ilçesindeki özel bir şirkete ait kömür ocağında trafo patlamasıyla ilgili açıklama yapıldı.
 
“Manisa’nın Soma ilçesindeki Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. işyerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince 2012 yılında 2 kez, 2013 yılında 2 kez ve son olarak da 13-14, 17-18 Mart 2014 tarihinde de iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftiş yapıldığı ve mevzuat aykırı bir durum görülmediği, ayrıca işyerinde 25 Temmuz 2013 tarihinden itibaren 9 iş güvenliği uzmanı, 3 işyeri hekiminin çalıştığı tespit edilmiştir. Olayın ilk başından itibaren müfettişlerimiz olay yerindedir. Bakan Yardımcımız ve Teftiş Kurulu Başkanımızda olay yerine hareket etmiştir. Maden ocağında mahsur kalan işçi kardeşlerimizin sağlıklı bir şekilde kurtulmalarını temenni ediyoruz” denildi.
 
İŞÇİ YAKINLARININ BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR
 
Soma'da maden ocağında meydana gelen 201 kişinin  hayatını kaybettiği, 80'inin yaralandığı yangın sonrası işçi yakınlarının  bekleyişi sürüyor.    Dünden bu yana Soma Devlet Hastanesi'nin bahçesinde bekleyen aileler,  yetkililerden yakınlarının hayatta olup olmadığını öğrenmeye çalışıyor.
 
Madenden  yaralı olarak çıkarılan işçiler ise sağlık durumlarına göre çevre il ve  ilçelerdeki hastanelere sevk ediliyor.  Yaralı yakını Sema Korkmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, madende 8  yıldan bu yana kül ustası olarak görev yapan eşine yangının ardından ulaşamaya  çalıştıklarını ancak başarılı olunamadığını söyledi. Eşinin birlikte çalıştığı arkadaşının ekipler tarafından kurtarıldığını ifade eden Korkmaz, "Henüz kocamdan haber alamadık. Birlikte çalıştıkları arkadaşı kurtarıldı ve şu an hastanede. Kocamla birlikte olduğunu fakat havasızlık nedeniyle bayıldığını bize söyledi. İnşallah ona da en kısa sürede ulaşılır" dedi. Bu arada Kızılay ekipleri kurtarma çalışmalarının yürütüldüğü maden alanında yakınlarından haber almak için bekleyişlerini sürdüren işçi aileleri için çadır kurdu. Bazı GSM operatörleri de bölgedeki baz istasyonlarından sinyal alan abonelerinin hatlarına, ücretsiz konuşma ve mesaj paketi tanımladı.
 
ŞİRKETTEN İLK AÇIKLAMA GELDİ
 
Manisa Soma'da gerçekleşen elim kazayla ilgili Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından basın açıklaması yapıldı.
 
Yapılan açıklamada, patlamaya ilişkin inceleme ve araştırma yapıldığı belirtilerek, "Manisa Soma'da bulunan kömür ocağımızda trafo patlaması nedeniyle çıkan yangın sonucu elim bir kaza yaşanmıştır. Alınan en yüksek ve sürekli denetim altında olan tedbirlere rağmen yaşanan kaza sonrasında anında müdahale gerçekleştirilmiştir. Kazanın nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmalar başlatılmıştır ama birinci önceliğimiz içerideki çalışanlarımızın bir an önce sağ salim kurtarılması; sevenlerine, ailelerine ve bizlere kavuşturulması yönündedir. Yaşanan tüm gelişmeler an be an kamuoyu ile tarafımızdan paylaşılacaktır. Bu elim kazada ne yazık ki hayatını kaybeden çalışanlarımız olmuştur. Vefat eden çalışanlarımıza Allah'tan rahmet, milletimize ve ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileriz" ifadelerine yer verildi.