SPKdan Gezi incelemesi

Sermaye Piyasası Kurulu, Gezi eylemleri sırasında borsada manipülasyon yapıldığı iddiası üzerine harekete geçti!

Aracı kurumlara yazı gönderen SPK, 20 Mayıs-19 Haziran tarihleri arasında görev yapan personelin kimlik bilgileri ve yabancı müşterilerle yaptıkları işlemlerin kayıtlarını istedi.Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), aracı kurumlara bir yazı göndererek, 20 Mayıs-19 Haziran tarihleri arasında kurumdaki personelin kimlik bilgilerini, yayınlanan araştırma raporlarını ve söz konusu dönemde yabancı müşterilerle yapılan işlem ve görüşmelerin kayıtlarını talep etti. SPK tarafından bugün aracı kurumlara iletilen belgede:

YABANCI EMİRLERİ İSTENDİ!

1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olan organizasyon şeması, 20 Mayıs-19 Haziran dönemi içerisinde çalışan personelin görev, bölüm ve unvan bilgisi ile TC kimlik numarasını içerecek şekilde kimlik bilgileri, 20 Mayıs-19 Haziran dönemi içerisinde üretilen tüm araştırma raporları, gün içi müşteri bilgilendirme notları ve bunlarla sınırlı olmamak üzere aracı kurum müşterisine kurumsal veya kişisel olarak gönderilen her türlü bilgi, yorum analiz vb çalışmaların birer örneği, 20 Mayıs-19 Haziran dönemi içerisinde yabancı müşterilerden kuruma iletilen emirlerin niteliği bilgisi, söz konusu emirlere ilişkin telefon kayıtları, yazılı emirlere ilişkin ordinoların, internet yolu ile iletilen emirlere ilişkin tüm chat log kayıtları, Yabancı müşterilerin emirlerinin ne şekilde alındığı, alınan emirlerin Borsa'ya nasıl ve hangi yollar ile iletildiği bilgisine ihtiyaç duyulmuştur.' denilerek, bilgilerin 27 Haziran mesai bitimine kadar iletilmesi istendi.

EN KAPSAMLI TALEP

Konuyla ilgili soruları cevaplandıran bir SPK yetkilisi ' Bu yazı, Fed'in açıklamaları dönemi ile başlayan ve piyasada gerçekleşen yüksek volatilite dönemine ilişkin sınırlı bir inceleme kararıdır. Zaten tarihe bakılırsa, 20 Mayıs'ta başlayan Fed açıklamaları dönemine denk geldiği görülüyor' dedi. SPK'nın bilgi talebinin çok kapsamlı ve yabancı işlemlere odaklanmış olmasına dikkat çeken bir bankacı ise 'Bu benim şimdiye kadar gördüğüm en kapsamlı bilgi edinme talebi. Bilgi edinmenin yabancı işlemlerine odaklanmış olması faiz lobisi olarak adlandırılan yapılanmayı hedefliyor' dedi.

BAŞBAKAN İŞARET ETMİŞTİ!..

Başbakan Tayyip Erdoğan, İstanbul Gezi Parkı'nda Mayıs sonunda başlayan ve hükümet karşıtı eylemlere dönüşen protestoların arkasındaki unsurlardan birisinin faiz lobisi olduğunu pekçok konuşmasında vurgulamıştı. Erdoğan, bazı bankaların da içinde yer aldığını söylediği faiz lobisinin borsada spekülasyon yaptığını belirtmişti. Yeni Şafak da yayınladığı haberlerle söz konusu dönemde gerçekleştirilen yabancı işlemlerine dikkat çekmişti. SPK'nın talep ettiği bilgilere başlangıç teşkil eden 20 Mayıs tarihinde 90,165.14 puandan kapanan BIST-100 endeksi, bugünkü kapanış değeri olan 71,214.61 puana göre yüzde 21 değer kaybetti.

SPK BAŞKANI ERTAŞ: ''SPK'NIN YAPTIĞI SIRADAN İŞLEMLERDEN BİR TANESİ''

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, 20 Mayıs-19 Haziran arasındaki aracı kurum işlemlerinin incelenmesi ile ilgili, "SPK'nın, borsalardaki dalgalanmanın yüksek olduğu dönemlerde yaptığı sıradan işlemlerden bir tanesi'' dedi.

Ertaş, 22 Mayıs'ta ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin ''likiditenin azaltılacağı'' yönündeki açıklamaları sonrasında piyasalarda dalgalanmalar yaşandığını anımsattı.

Söz konusu tarihten 2 gün önce aracı kurumlara yazı gönderdiklerine işaret eden Ertaş, şöyle konuştu:

''22 Mayıs'taki açıklamadan sonra, piyasalarda son günlere kadar dalgalanma oldu. Biz de 'sermaye piyasası mevzuatına aykırılık var mı yok mu?' diye birtakım aracı kurumlardan birtakım işlemlerle ilgili bilgi istedik. Olay budur. Bu, Sermaye Piyasası Kurulu'nun borsalardaki dalgalanmanın yüksek olduğu dönemlerde yaptığı sıradan işlemlerden bir tanesi. Mevzuata aykırı işlem yapan olursa, bununla ilgili bir tespite ulaşırsak, kanun ne diyorsa cezasını veririz. Rutin bir işlemdir.''

İncelemenin Gezi Parkı olaylarından önce başlamasına karşın olayların yaşandığı dönemi de kapsadığını belirten Ertaş, ''Gezi Parkı olayları bu sürece (inceleme dönemi) denk geliyor. Aracı kurumlara gönderdiğimiz yazılara bakarsanız 20 Mayıs'tan itibaren başlattığımız bir süreç. Piyasalardaki dalgalanmanın yüksek olduğu dönemlerde yaptığımız incelemenin bir yenisidir'' ifadesini kullandı.