Tarihi Eserler Toprağına Dönüyor!..

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Kayseri Kalesi'ni kültür merkezine dönüştürme çalışmalarına başladı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Kayseri Kalesi'ni kültür merkezine dönüştürme çalışmalarına başladı. Kale içine yapılacak önemli birimlerden birisi de Arkeoloji Müzesi olacak. Yeni Arkeoloji Müzesi'nin yapılmasıyla birlikte Kültepe'den çıkarılan ve sergilenemediği için Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne gönderilen eserler de yeniden çıkarıldıkları topraklara getirilecek.

Kayseri Arkeoloji Müzesi envanterinde kayıtlı yaklaşık 34 bin 300 eser bulunuyor. Bu eserlerden yaklaşık 24 bini etnoğrafik, 10 bin 400'ü ise arkeolojik eser olarak değerlendiriliyor. Buna karşılık, Kayseri Arkeoloji Müzesi'nde sadece 850 civarında eser sergilenebiliyor. Kültepe'de 60 yılı aşkın süredir devam eden kazılarla gün yüzüne çıkarılan tarihi eserlerin yüzde 90'ı sergilenemiyor ve müzenin karanlık deposuna kaldırılmak durumunda kalıyor. Kültepe'den çıkarılan eserlerin bir kısmı da sergilenmek üzere Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne gönderiliyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek Kale İçi Kültür Merkezi, yer sıkıntısı nedeniyle sergilenemeyen tarihi eserlerin depolardan tekrar gün yüzüne çıkmasını sağlamakla kalmayıp, Ankara'ya giden tarihi eserlerin yeniden çıkarıldıkları topraklara döndürülmesini de sağlayacak.

ÇIKARILAN ESERLERİN TAMAMI SERGİLENECEK

Kayseri Arkeoloji Müzesi'nde, şu an itibarıyla 10 bin 400 arkeolojik eser bulunuyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan kale içindeki müzenin bitirilmesi ardından, bu eserlerin tamamı sergilenecek. Öte yandan, yapılacak müze klasik müzecilik anlayışı ile hizmet vermeyecek. Dijital cihazlarla desteklenen müze, ziyaretçilerin eserleri görmesinin yanı sıra bilgi almalarını da sağlayacak.
CİHAN