Pedagog Adem Güneş’in Nesil Yayınları’ndan çıkan ‘Tatil Sürecinde Çocuk Eğitimi’ kitabı öğrencilere tatil planı sunuyor, yazın yapmaları gerekenleri anlatıyor.
Güneş, kitapta tatil hayatın ritminin bozulduğu değil derlenip toplandığı dönemler olduğuna işaret ediyor.
Güneş, kitabında okulların kapanmasının ardından başlayan tatili olumlu değerlendirme yöntemlerini ele aldığını belirtiyor.
Güneş, “Bilinçsiz ve rastgele hazırlanmış bir tatil, çoğu defa aile üyelerinin beklentilerini karşılamada yetersiz kaldığı gibi birbirleri ile çatışmalarına da ortam oluşturmaktadır.” uyarısında bulunuyor. Ayrıca “Sıhhatli bir tatilin ana maddelerinden bir diğeri de tatil hedefinin belirlenmesi ve tatil planının yapılmasıdır. Plansız bir tatil, kaos oluşturmaya adaydır. Evvelinden hedefi belirlenmeyen ve ne yapılacağı belli olmayan tatil, yorgunluğu atma yerine, yeni yorgunlukların sebebi olacaktır. Tatilin başladığı dakikadan itibaren aile bireylerinin kendilerine göre tatilden beklentileri vardır.” diyor.
Terminolojik olarak tatile farklı tarifler yapılsa da psikolojik olarak tatilin ‘Bir başkasının programından çıkıp kişinin kendi programını uygulayabilme özgürlüğü’ anlamına geldiğini dillendiren Güneş, “O yüzden aile içinde beklenti çatışmasına yol açmamak için öncelikle aile fertlerinin bir masa etrafında oturup, tatil hedeflerini belirlemelerinde fayda vardır. Ve tatil aşamasında ailenin tatil hedefi ile aile bireylerinin şahsi tatil hedefi gözetilmelidir.” ifadelerini kullanıyor. Güneş, şöyle devam ediyor:
“Tatilde en önemli unsuru, aile içindeki beklentileri çözdükten sonra tatil günlerinin planlanmasını oluşturmaktadır. Tatil zaman planlamasında bir güne en fazla üç program yazılmalıdır. Bu program ile diğer program arasında zaman farkı en az dört saat olmalıdır.”
Beklentileri karşılamayan tatilin depresyona neden olabileceğini savunan Pedagog Adem Güneş, şunları kaydediyor:
“Yaz dönemi psikolojik rahatsızlıkların yaşandığı dönmelerden biridir. Çünkü bu dönem plansız geçen günleri içinde barındırmaktadır. Plansızlık ve kaos ise insan psikolojisinin en büyük düşmanlarındandır. Bir de kişiler hayal ettikleri gibi bir tatil yaşayamamışlarsa yeniden yoğun bir tempoya girmek onları olumsuz etkileyecektir. Bu ise kişi üzerinde ciddi bir yük oluşturur. Koca bir yılı tekrar sırtında taşıyamayacağı endişesi ile psikolojik desteğe ihtiyaç duymaktadır. Bu yüzden tatil başlarında aile bireylerinin bir araya gelip enine boyuna bir tatil planı çıkartması büyük önem taşımaktadır. Ortaya koyulacak bu tatil planında tüm detaylar konuşulmalı, ailenin bir deki küçük de olsa ihmal edilmemelidir.”
CİHAN