Tatlıses davasında flaş gelişme

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, sanatçı İbrahim Tatlıses'e yönelik silahlı saldırıya ilişkin davada, sanık Abdullah Uçmak'a verilen hapis cezasının onanmasını istedi.

İbrahim Tatlıses, 14 Mart 2011'de "İbo Show" programının çekimlerine katıldıktan sonra asistanı Buket Çakıcı ile İstanbul Maslak'taki Nurol Plaza'dan çıktığı sırada beş kişinin silahlı saldırısına uğramış ve uzun namlulu silahlarla başının sağ tarafından vurularak ağır yaralanmıştı. Saldırıda, asistanı Çakıcı da yaralanmış, şoförü Hasan Çalışkan ise saldırıdan yara almadan kurtulmuştu.

Tatlıses'e saldırı davasına bakan İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık Abdullah Uçmak'ın da aralarında bulunduğu 12 sanığa 3 yılla 36 yıl arasında değişen hapis cezaları vermişti.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay'a geldi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, davayla ilgili tebliğnamesini hazırlayarak, davaya bakacak Yargıtay 9. Ceza Dairesine gönderdi.

Tebliğnamede, sanık Abdullah Uçmak'a, ''suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve yönetmek'' suçundan 5 yıl, sanatçı İbrahim Tatlıses'e yönelik ''nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs etmek'' suçundan 18 yıl, mağdur Ahmet Taşçı'ya yönelik ''nitelikli tehdit'' suçundan 2 yıl 6 ay, Tatlıses'in asistanı Buket Çakıcı'ya yönelik ''olası kastla nitelikli ağırlaşmış yaralama'' suçundan 4 yıl ve ''6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet etmek'' suçundan 7 yıl olmak üzere verilen toplam 36 yıl 6 ay hapis cezasının onanması istendi.

Uçmak'ın, mağdur Ahmet Taşçı'ya yönelik ''silahlı tehditte bulunmak'' suçundan beraatına ilişkin hükmün de onanması talep edildi.

DİĞER SANIKLAR

Tebliğnamede, diğer sanıklar Ersin Altun, Murat Alagöz ve Nazife Erdemir hakkında "örgüte üye olmak" suçundan verilen mahkumiyet kararları ile Altun ve Erdemir'e "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet etmek'' suçundan verilen hapis cezalarının da onanması istendi.

Sanık Nazife Erdemir'in "Tatlıses'i öldürmeye teşebbüs" suçundan beraatine ilişkin kararın da bozulması talep edilen tebliğnamede, Erdemir'in, suç örgütünün üyesi olduğu ve örgütün amacına ulaşmak için gerekli faaliyetlere katıldığının yerel mahkemece de kabul edildiği belirtildi. Tebliğnamede, örgüte ait silah ve mermilerin evinde saklaması, örgüt liderinin talimatlarını yapması, Tatlıses'in televizyon programının bitişi ile bilgiler vermesi gibi dosyaya yansıyan olaylarla atılı eylemi gerçekleştirdiği halde beraatine karar verilmesinin yasaya aykırı olduğu kaydedildi.

Tebliğnamede, sanıklar Abdullah Uçmak, Ersin Altun ve Yunus Ayık hakkında, olayda yaralanan Buket Çakıcı yönünden "kasten yaralama" suçundan ceza verilmesi de hukuka aykırı bulundu.

Olayda asıl hedef İbrahim Tatlıses olmasına rağmen suçta kullanılan silahın özellikleri, olay yeri ve zamanı, ateş edilen araç ile katılanların içinde bulunduğu araç, olay nedeniyle araçta oluşan hasar ve katılanların yaralanma şekilleri birlikte değerlendirildiğinde sanıkların eylemin zorunlu ve kaçınılmaz sonuçlarını bilerek, kasten öldürme kastıyla hareket ettiklerinin kabul edilmesi gerektiği vurgulanan tebliğnamede, bu nedenle "kasten yaralama" suçundan mahkumiyet cezası verilmesinin bozma nedeni yapılması istendi.

Sanıklar Abdullah Uçmak, Ersin Altun, Murat Alagöz, Nazife Erdemir, Yunus Ayık hakkında ayrıca Tatlıses'in şöförü Hasan Çalışkan'a yönelik "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan verilen beraat kararlarının da bozulması gerektiği belirtildi.