TBMM’DE ÇEVRE SERGİSİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'de derelere atık sularını arıtmadan veren organize sanayi bölgeleri, fabrikalar ve diğer kuruluşların çetelesini tuttuklarını belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'de derelere atık sularını arıtmadan veren organize sanayi bölgeleri, fabrikalar ve diğer kuruluşların çetelesini tuttuklarını belirterek, "İnşallah önümüzdeki 1-2 yıl içinde bunun semeresini göreceğiz." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Dünya Çevre ve Şehircilik Günü nedeniyle, "Hayalimdeki çevre" temalı fotoğraf, "yeşil kamera" yarışması kapsamındaki afiş, resim ve makale sergisi TBMM Tören Salonu'nda açıldı.
Serginin açılışında konuşan Bakan Bayraktar, dünya nüfusunun ve şehirleşmenin artması, sanayinin ve teknolojinin kullanılmasının çevreye duyarlılığı zorunlu hale getirdiğini söyledi. Çevre konusunda en duyarlı olan batı Avrupa ülkelerinin, oradaki çevreye verdiği zararların neler olduğunun bilindiğini belirten Bakan Bayraktar, Türkiye'nin çevreye duyarlılık konusunda çok iyi bir noktada olduğunu kaydetti. Bakan Bayraktar, "Bugün ABD'ye, Çin'e, Hindistan'a ve ekonomik olarak bizden daha iyi durumda olan ülkelere baktığımızda, Türkiye olarak batı Avrupa ülkelerinin gösterdiği duyarlılıktan daha duyarlıdır" dedi.

İLKOKULDAN İTİBAREN ÇEVRE BİLİNCİ

Bakan Bayraktar, Türkiye'de insanların ilkokuldan itibaren çevre bilinci ile yetiştirildiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Türkiye, ormanlarının artırılması ve çevrenin geliştirilmesi çiçeklerin ve bitkilerin geliştirilmesi noktasında çok ciddi adımlar atmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak uygulayan bir kuruluş değiliz, şartları belirleyen, organize eden, denetleyen bir kuruluş konumundayız. Türkiye'nin tamamında derelere atık sularını arıtmadan veren organize sanayi bölgeleri, fabrikalar ve diğer kuruluşların çetelesini tutuyoruz. İnşallah önümüzdeki 1-2 yıl içinde bunun semeresini göreceğiz. Kullanırken kirletmeme, dikkatli olma ve doğayı, tabiatı temiz tutma için cenabı Allah çevre düzenini kurmuştur. Tabiatın kendi dengesini nasıl kurduğunu görüyoruz. Biz de Cenabı Allah tarafından oluşturulan bu güzel tabiat dengesinin korunması noktasında biz de daha fazla katkı sağlamalıyız."

ÇÖP GAZINDAN ENERJİ MAKETİ

Bakan Bayraktar, çevre için en bilimsel laboratuvarları kurduklarını, hava ölçüm istasyonlarını artırdıklarını söyleyerek, Türkiye'nin temiz deniz için dünya ile yarıştığını, bunu inşallah dereler konusunda da başaracaklarını kaydetti.
Sergide, Odayeri çöp gazından (IFG) elektrik enerjisi üreten tesisin maketi, bitkisel yağ toplama makinesi yer alıyor. Sergideki atık pil toplama makinesine de pil atıldığı zaman pil hala kullanılabilir durumduysa geri veriyor ama bitmişse vermiyor.
Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı'ndan (TÜKÇEV) Necati Külahoğlu'nun atık malzemelerden yaptığı biblolar ile öğrencilerin çevre ile ilgili yaptığı resimler sergileniyor. Sergide Ankara Büyükşehir Belediyesi Dikmen Gençlik Merkezi ile Sokakta Çalışan Çocuklar Merkezi'ndeki çocukların ve öğretmenlerinin yaptığı, birçok yöreyi temsil eden maketler de yer alıyor.
CİHAN